Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?

Лекува ли се болест с картинки, питат наблюдатели
26 юли 2016 12:10,
143
Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?
Кадър: "Нова телевизия"

Зловещите картинки върху кутиите с цигари вече са на пазара. На някои от тях има човешки труп, на друг – храчеща кръв жена, на трета – майка, която издиша цигарен дим в лицето на детето си. Сред картинките има и снимка на детенце с надпис, че децата на пушачите много често също стават пушачи.

Общо 14 са предупредителните текстове и плашещи картинки. Те ще се сменят всяка година и ще запълнят до 65% от цигарените кутии. Това трябва да стане до 20 май 2017 година.

Ако на предишните кутии имаше информация за съдържанието на никотин, катран и въглероден диоксид, то в новите тя ще е, че "тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак".

Още по темата
Ще повлияят ли обаче ужасяващите картинки пушачите? За това спорят експерти, лекари и самите пушачи, а отговорът не е еднозначен.

"Смятам, че много са прекалили. Безумна идея както много други неща", коментира новият облик на цигарите продавачка пред "Нова телевизия". Тя е категорична, че няма да спре да пуши и ако трябва, ще купува контрабандни цигари, за да не вижда снимките.

"Яко пушим и няма да спрем", казват и група младежи. Млад мъж пък пита защо на бутилките с алкохол не сложат снимки на размазани в катастрофи хора. Друг пък обяснява, че в цигарите има хормон на щастието, която е по-силен от плашещите картинки.

"Пушачите са страхотно племе. Те са зависими и нищо няма да им повлияе", коментира пък друга жена пред камерата.

Експертите и наблюдателите също са разделени.

Пулмологът д-р София Ангелова обясни, че пушачите се делят на хармонични и нехармонични. "На първите пушенето е част от живота им и никой и нищо не може да им повлияе. Втората група се поддава на влияние. За съжаление в България хармоничните пушачи са повече", каза тя.

Политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева пък смята, че тези картинки са насочени по-скоро към непушачите. "Човешкото съзнание, гледайки подобни неща, не е устроено веднага да ги прехвърли към себе си", каза тя и допълни: "Това е все едно да не седнеш зад волана като гледаш толкова катастрофа".

Спред Буруджиева е крайно лицемерно от страна на държавата да показва с картинките пред света какво прави, а в същото време да не инвестира в борба срещу зависимостта. "Това е зависимост и болест, не съм чувала някоя болест д асе лекува с картинки", обясни тя.

Директорът на клиниката за лечение на зависимости д-р Александър Канчелов също разкритикува ужасяващите картинки.

"Алкохолът и тютюнът са най-големите убийци на света поради свързаните с употребата им заболявания и поради масовата им употреба. За хората, които са пристрастени към тютюнопушенето, тези картинки вероятно ще отворят още една нова страст – колекционерството на ужасни фотографии. Такъв подход е наивен и ще има обратен ефект", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Dr. GreenthumbТова пък какво общо има с това, което съм написал, аз съм казал, че дима от канабиса предотвратява изпускането на ензим в белите дробове, който причинява рак и който се отделя заради тютюнопушенето? Иначе методите които си описал са рационални, ако си консуматор на коноп.
24
17
 
6
 
! Отговори
Хейтърче преди 7 години
Мразя смръдливите пушачи!
23
10
 
12
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 7 години
Цигарите са бошлаф работа и реална полза от тях няма!Лечебни свойства - 0Коефициент на удоволствие - нисък!Вредност - Висока.И за финансите е вредно! Един редовен пушач всеки месец хвърля поне 100лв на вятъра.Консумирайте само качествени субстанции които имат доказани лечебни свойства за тялото и за ума.В умерени количества червено вино (за предпочитане домашно) и от време на време тревица...
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1"Поредната малоумщина на брюкселските тикви!"---Не само на брюкселските. И на задокеанските ...И още нещо: Борят се с тютюнопушеннето (в световен мащаб), а ПООЩРЯВАТ НЕЕСТЕСТВЕНИТЕ БРАКОВЕ МЕЖДУ ЕДНОПОЛОВИ (в още по-световен мащаб).Сбъркани извратеняци! А нашите "умни зелки" се правят, че се грижат за здравето на българина. Апропо корекция: тиквите са български (банкянски), брюкселски са зелките. :)
21
3
 
17
 
! Отговори
mimoza преди 7 години
Не познавам нито едно семейство, което да се е развело, защото някой пуши. Кога ще сложат такива снимки на алкохола?!?!
20
1
 
2
 
! Отговори
Dr. Greenthumb преди 7 години
До Анонимен 11За това умните хора не свиват слимарки, а пушат от бонг/наргиле. Също така може да използваш ел. цигара и да я пълниш с канабисово масло. Иначе ти си философствай и си пуши ***.
19
2
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
А ако включим и алкохолик, ще се вижда драстична разлика само по външният вид, без да се правят изследвания, а ако се включи и консуматор на амфети, който е консуматор само от 10 години, защото 30 няма кой да издържи, открояването му от другите трима ще е силно натрапчиво.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мамо, нали купихме кхрехврхнихшни? Забравих, мамното- ходи изпафкай една цигарка да си вземеш токсичната доза.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не минавайте на нищо, ама ако трябва да сравним един пушач на канабис от 30 години и един пушач на тютюн от 30 години, ще видите, че тютюна е в пъти по-опасен от канабиса.
16
1
 
18
 
! Отговори
до гоуемите пуяци преди 7 години
Лицемери, като сте толкова загрижени- забранете продажбата на цигари! Като искате мир, забранете производството на оръжия. Като искате здрави хора, забранете ГМО. Останалото е само долнопро.бно плюмчете и *** кампании за облъчване на малоум.няци без никакъв ефект - вие сеете смърт и печелите милиарди от това.
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ви се пийва- пивайте си, като ви се пуши- пушете си- един е живота и няма време за ограничения!Наздраве!
14
1
 
19
 
! Отговори
Наркозависим преди 7 години
От утре минавам на тревица.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушачите били хармонични и нехармонични , бухахахаха . Едните пафкат и свирят на хармоника , другите само кадят и слушат първите
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Марк Твенпродължавай да ядеш пържени картофи и да се наливаш с бира. Те са съвсем безопасни.
11
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цигарите : от кутията - в табакерата !
10
15
 
24
 
! Отговори
Мдааа преди 7 години
Отвратителен, гнусен навик, но в "държавата" България, уви, все още е модерно да се пуши!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли, че субстанцията в канабиса при неговото пушене предотвратява изпускането на ензим в белите дробове, който причинява рак от самото тютюнопушене?
8
10
 
37
 
! Отговори
Марк Твен преди 7 години
Тютюнът е единственият продукт, разрешен за консумация, който води до смъртен изход, когато се използва по предназначение. При него няма безопасно минимално ниво на приемане. Съдържащият се в тютюна никотин предизвиква висока степен на психическа и физическа зависимост която е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина. Това превръща тютюна в най‐често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик. Картинките няма да помогнат. Пушачите са наркомани!
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А канабиса, който е билка и лекува, и не е убил никой, продължава да е критично опасен, според вярванията и закона на някои.
6
1
 
74
 
! Отговори
Чудейко преди 7 години
Искам подобни картинкии и за кренвиршите.

Спонсорирани публикации