Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?

Лекува ли се болест с картинки, питат наблюдатели
26 юли 2016 12:10,
143
Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?
Кадър: "Нова телевизия"

Зловещите картинки върху кутиите с цигари вече са на пазара. На някои от тях има човешки труп, на друг – храчеща кръв жена, на трета – майка, която издиша цигарен дим в лицето на детето си. Сред картинките има и снимка на детенце с надпис, че децата на пушачите много често също стават пушачи.

Общо 14 са предупредителните текстове и плашещи картинки. Те ще се сменят всяка година и ще запълнят до 65% от цигарените кутии. Това трябва да стане до 20 май 2017 година.

Ако на предишните кутии имаше информация за съдържанието на никотин, катран и въглероден диоксид, то в новите тя ще е, че "тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак".

Още по темата
Ще повлияят ли обаче ужасяващите картинки пушачите? За това спорят експерти, лекари и самите пушачи, а отговорът не е еднозначен.

"Смятам, че много са прекалили. Безумна идея както много други неща", коментира новият облик на цигарите продавачка пред "Нова телевизия". Тя е категорична, че няма да спре да пуши и ако трябва, ще купува контрабандни цигари, за да не вижда снимките.

"Яко пушим и няма да спрем", казват и група младежи. Млад мъж пък пита защо на бутилките с алкохол не сложат снимки на размазани в катастрофи хора. Друг пък обяснява, че в цигарите има хормон на щастието, която е по-силен от плашещите картинки.

"Пушачите са страхотно племе. Те са зависими и нищо няма да им повлияе", коментира пък друга жена пред камерата.

Експертите и наблюдателите също са разделени.

Пулмологът д-р София Ангелова обясни, че пушачите се делят на хармонични и нехармонични. "На първите пушенето е част от живота им и никой и нищо не може да им повлияе. Втората група се поддава на влияние. За съжаление в България хармоничните пушачи са повече", каза тя.

Политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева пък смята, че тези картинки са насочени по-скоро към непушачите. "Човешкото съзнание, гледайки подобни неща, не е устроено веднага да ги прехвърли към себе си", каза тя и допълни: "Това е все едно да не седнеш зад волана като гледаш толкова катастрофа".

Спред Буруджиева е крайно лицемерно от страна на държавата да показва с картинките пред света какво прави, а в същото време да не инвестира в борба срещу зависимостта. "Това е зависимост и болест, не съм чувала някоя болест д асе лекува с картинки", обясни тя.

Директорът на клиниката за лечение на зависимости д-р Александър Канчелов също разкритикува ужасяващите картинки.

"Алкохолът и тютюнът са най-големите убийци на света поради свързаните с употребата им заболявания и поради масовата им употреба. За хората, които са пристрастени към тютюнопушенето, тези картинки вероятно ще отворят още една нова страст – колекционерството на ужасни фотографии. Такъв подход е наивен и ще има обратен ефект", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 53 Санчо, нищо не си разбрал от свободата...Санчоооо...Именно защото си свободен, решаваш как да ти е най-добре...дали с цигари, дали с алкохол, дали с трева...наркотици, или с минерална вода и зеленчуци- това е свободата! И докато се чувстваш свободен , че може да си ги позволяваш тези навици, ти осъзнаваш и че си жив! Защото ти в затвора ако си осъден на доживотен ще се чувстваш ли жив, ако не ти се предлага лщбимата цигара или питие на момента? М? Независимо че така даже повече да живееш
44
5
 
6
 
! Отговори
избор преди 7 години
А по-долу един човек е написъл, че пушенето е свободен избор. Може би така мисли, негова воля. Но дали когато е палил първата си цигара е знаел, че ще пуши до днес? Запалил е първата цигара от любопитство, като всеки хлапак или хлапачка. Има ли някой тук който иска да умре с цигара в уста? Не бъдете лицемери. Признайте си, че искате да откажете цигарите някой ден, но всеки ден го отлагате. Защо го правим? Защото пушенето не е вреден навик. Пушенето е зависимост, първата от която тръгват другите!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СанчоНе е ли най голямата свобода да избереш да си,,несвободен"?( То и бракът е много далеч от свободата!)
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да видя ужасяващи картинки и предупредителни надписи по предизборните плакати и да са облепени с тях парламента и президентството!
41
0
 
14
 
! Отговори
11 преди 7 години
Това лицемерие само ще засили контрабандата и продажбата на табакери и калъфи.Едно от нещата, които малоумнитe и толерантни третополови непушачи няма да разберат е, че кутийката на цигарите е много важна. Ако се погледне историята на развитието на цигарените кутийки ще се види, че от красив дизайн минават към пълно малоумиe. Да очакваме ли това и за бутилките на алкохола - сега дизайнът им е красив?!
40
10
 
4
 
! Отговори
Санчо преди 7 години
"Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертвува животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека" А пушачите не са свободни хора, защото тютюневата индустрия им е сложила вериги и всеки ден с тъга вървят към лафките за да се разпишат в списъка на зависимите роби.Тъжно!
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента ,,фешъна",е да си третополов-непушач !
38
12
 
3
 
! Отговори
може би! преди 7 години
ПУШЕНЕТО Е ОБИДА КЪМ ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА ЧОВЕШКИЯ ВИД. Не казвам, че пушачите са глупави хора. Казвам само, че са прецакани. Най-интересното е че те сами виждат, че са прецакани. Не знаят какво да правят с тази информация стресират се. А какво им се прави на пушачите под стрес? ПУШИ ИМ СЕ! Какво излиза? Въртят се в кръг като кучето което гони опашката си. В момента в който разберат, че са прецакани, ще по искат да спрат да пушат. Ето тук е момента с интелигентността на човешкия вид.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Непушачите,сигурно сте безсмъртни,не се разболявате,а когато го направите(по незнам,каква случайност),всичко е красиво,и приятно ?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ме спрат...ама от утре!
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иначе всички ,,талибани-непушачи",много държат да ни съберат акцизите,които са повече от целия бюджет за здраве,но всячески се опитват да ограничат елементарните ни свободи. Мили хора,ГЛЕДАЙТЕ СИ РАБОТАТА !!!
34
3
 
14
 
! Отговори
Алън Кар преди 7 години
Аз сам бивш пушач. Спрях цигарите с метода на Алън Кар. Не пуша от няколко години. Тези снимки няма да накарат хората да спрат да пушат. Напротив. Единствения начин да спреш да пушиш е като разбереш, че от цигарите няма никаква полза.Докато мислех, че цигарите ми помагат да се справям с живота, пуших.Сега знам, че мога да живея и без цигарите.Чувствам се добре, а и не харча пари за цигари. Харча ги за други неща за които преди мислех, че нямам пари. Ако ще пушите още, ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ на картинки
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един скеч на Виктор Валев докато беше още на работа при Дългия в ролята на Андрей Слабаков- Тия матраци дето ги рекламирам ги намразих повече и от ге.йовете! Слави го пита: - Защо?- Толкова са удобни, че не мога да се събудя през ноща да изпуша една цигара, бе ***.*** му стара!
32
19
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Като чета коментарите на "гениите" на пушенето и виждам, че България е обречена. Пушенето е кадение на дявола. Пушачите са роби, несвободни и болни хора - роби на дявола и на злото.
31
3
 
12
 
! Отговори
jj преди 7 години
Като гледам коментарите - всеки дава акъл на другите.Я си гледайте живота и всеки да прави каквото му се прави... :)
30
2
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Масите сте лесно манипулативни същества, ако преди време едни хора бяха решили да изкарат алкохола и цигарите за супер опасни(те са), и че трябва да са забранени, а вместо това ви бяха оставили като единствената дрога за опиат марихуана, вие щяхте да сте супер против алкохола и цигарите, така както мразите и се страхувате от тревата в момента, която лекува един куп неща, особено ако се ползва като билка, а самата консумация за удоволствие има далеч по-леки последствия за организма от ония двете.
29
3
 
9
 
! Отговори
casual smoker преди 7 години
от време на време да палнеш някоя цигарка не мисля че е толкова вредно :))
28
0
 
19
 
! Отговори
ДЕПУТАТ преди 7 години
Такива картинки трябва да има и в парламента, тъй като всички те унищожиха България и българите, като нация.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак цигари ще пуша, не марихуана.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
целта е да се заложи н анедопускане на нови пушачи които ще се отблъснат и не биха започнали не на ограничаване пушенето на вече пушещите.Да се поддават на някакви слухове и да се опитват да превиват стар закостенял човек който и без друго мил\рише на *** няма да се трудят.*** викат как ще ни спрете ,*** загубени пачи.

Спонсорирани публикации