Защо българите емигрират?

Почти половината българи са в риск от бедност или социално изключване
6 авг 2016 21:36, Елка Василева
511
Защо българите емигрират?
Снимка: архив, Reuters

Защо младите и кадърните продължават да бягат в чужбина въпреки нарасналите възможности за по-добър живот и професионално развитие в България? Доклад на Световната банка хвърля светлина върху този много болезнен въпрос, пише Дойче веле.

Корупцията, липсата на реформи и на възможности за равен старт, използването на властта като средство за набавяне на лична облага и обсебването на държавата от елити и частни интереси са сред основните мотиви на младите българи с добра квалификация да напускат родината си. Това констатират експертите на Световната банка в обширен аналитичен доклад, чиято цел е да разкрие причините за слабия растеж и за крайно неравномерното разпределение на благата в България през последните 15 години. Същевременно в доклада е направен обширен анализ на ролята на бедността и социалното изключване като един от основните задържащи развитието на страната фактори.

Спасение от мизерията и безперспективността

„Осем години след присъединяването към Евросъюза почти половината от всички българи (3,5 млн. от общо 7,1 млн.) все още живеят в риск от бедност или социално изключване - най-високата стойност сред страните-членки на общността. През този период липсата на възможности - отчасти свързана с разпространеното схващане за обсебване на държавата - накара близо 100 хиляди българи, основно млади хора, да емигрират“, пише в новия доклад на Световната банка.

Нейните експерти напомнят, че в своята програма „България 2020“ българското правителство се е ангажирало да намали с 260 хил. души (до 2020 г.) броя на хората, намиращи се в риск от относителна парична бедност. Очакванията са били свързани най-вече с групите, които са и в най-голям риск от бедност или социално изключване: роми, деца, безработни, работещи бедни и възрастни хора, жители на селските райони. До този момент обаче напредъкът е противоречив, констатира докладът.

„България се нуждае от по-добри стимули за бизнеса да произвежда, инвестира и прави иновации, за да може да се подобрят икономическите перспективи и да бъде спряна (или по възможност обърната) емиграцията на младите българи. Само за някакви си три десетилетия България се превърна в третата най-силно застаряла държава в Европа, а прогнозите са до 2050 населението в трудоспособна възраст да спадне с 40%." Това би бил най-резкият спад по този показател в световен мащаб, алармират експертите.

При сегашните тенденции на развитие съвсем реална е прогнозата на банката, че към 2075 г. половината български пенсионери или ще получават минималната пенсия, или изобщо няма да имат пенсионни права.

Задълбочаващият се дефицит на млада и квалифицирана работна сила обезсмисля предишна прогноза на Световната банка, че България може да достигне средните показатели за благосъстоянието на гражданите на Европейския съюз към 2040-та година. Условието за постигането на подобен успех е било производителността на труда в българската икономика да нараства минимум с 4 % годишно (два-три пъти по-бързо от сегашните темпове – б.а). Това няма как да се случи със застаряваща и нискоквалифицирана работна сила, четем още в документа.

Има ли изход?

„При по-оптимистични икономически перспективи и по-добри възможности за работа ще се повиши вероятността младите хора да останат в България или да се върнат в нея. Това е важно, защото при младите хора е по-висока вероятността да допринесат към структурните промени в икономиката, като влязат в по-продуктивни сектори. В противен случай – дори и качеството на образованието и инфраструктурата да се подобрят – младите хора, и особено по-квалифицираните, вероятно ще напускат страната“, гласи една от ключовите констатации в доклада.

Експертите на Световната банка са категорични, че България незабавно трябва да пристъпи към изпълнението на три основни пакета от реформи: реорганизация на работата и структурата на държавната администрация, разбирай: да бъде премахната излишната бюрокрация по отношение на бизнеса и чуждите инвестиции; подобряване на качеството и достъпа до публични услуги като образованието и здравеопазването, в които се наливат големи средства; и на трето място трябва да се обновят транспортната и техническата инфраструктура. Защото независимо от рекламираните от българското правителство успехи в тяхното обновяване, качеството им остава далеч от желаното и продължава да бъде спирачка пред привличането на солидни чужди инвестиции в страната, констатират авторите на доклада на Световната банка за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
10
 
! Отговори
край преди 7 години
По националните телевизии и преса България се оплюва като обречена провалена държава. Българите живеят в т.н. златен милиард население при което няма глад, няма жажда и има интернет колкото щеш и въпреки това изживяваме себе си като бодне и обречени.
46
7
 
7
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
До ВрабчеНАРОДА НА РУСИЯ ВСЕ ПАК ОЩЕ НИ ОБИЧАТ
45
2
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Нека те поправя.Вилнеят и комунистите и техните дечица.Евгения Живкова, детенцето, вилнее наред с комунист (и генерал при това) Бойко Борисов, с истинска червена книжка на БКП (не на БСП)!Да, и той дъртия комунист вилнее. Вилнеят и много други истински дърти комунисти, като Гергов, новоизлюпен бизнесмен капиталист, но иначе стар, дърт и истински комунист!И още много, на всеки километър са, не си мисли че са измрели вече!
44
1
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
До дн13 БЪЛГАРИН АКО НЕ НАМЕРИ МААНА ТОЙ НЕ Е БЪЛГАРИН
43
3
 
14
 
! Отговори
край преди 7 години
Българите емигрират защото 1. 20г. се пропагандира по всички медии че България е "скапана" държава а българите са едва ли не най-простия и долен народ. 2. 20 г. се пропагандира че българите ще изчезнат и няма да имат държава. 3. ЕС не ни даде ниша в разделението на труда между държавите в съюза. в Германия се отглеждат повече зеленчуци с по-високи субсидии от в България нещо че климата ни е по-добър.4. Политиците ни са некадърни и крадливи.
42
2
 
3
 
! Отговори
koe be drugari преди 7 години
Tikvontii vseki den ot televizora vi govori za reformi, novi zavodi, prechistvatni stancii, vie jiveete v Raq! Teq ot svetovnata banka neshto sa piinali nafta..
41
3
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
До ? ТЕ ЛЪЖАТ НИЕ МИЖИМ И МИСЛЯТ ЧЕ ИМ ВЯРВАМЕ ЗА ДА НИ ВЪРНАТ КОИТО СЕ УРЕДИЛ НАЗАД ВРЪЩАНЕ НЯМА НА ПОЧИВКА МОЖЕ
40
1
 
10
 
! Отговори
дн13 преди 7 години
До ПАЗАРДЖИКТова добре ама синът ти като учи за програмист да беше ти казал как да си разблокираш главните букви на компютъра.
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо българите се връщат в България? И те са умни, интелигентни и талантливи! А сега, де?!
38
4
 
19
 
! Отговори
. преди 7 години
Пореден удивително изчерпателен доклад на Световната банка!За написването на доклада са ангажирани опитни и висококвалифицирани специалистори, потрошени са месеци в безсмислен труд, платени са куп грешни пари, не е свършена наистина важна работа. В крайна сметка е излюпен некъф, с извинение "доклад", който съдържа информация, факти, изводи и препоръки, които могат да се получат срещу дамаджана пърцуца и каче т'рушия в произволен български хоремаг, плюс хайдушки песни, мъжки сълзи и скъсани ризи
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това лято по морето има англичани,руснаци,чехи,словаци,унгарци....абе всякакви има и ***!... Интересно българи няма, щото са емигрирали!!!!
36
2
 
3
 
! Отговори
дн13 преди 7 години
До ВрабчеБог няма, на Русия не и пука -- значи според теб няма надежда.
35
6
 
17
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
1995 Г ЗАМИНАВАМ ЗА МОСКВА ВРЪЩАМ СЕ 1999 Г КАКВИ ПАРИ СЪС ИЗРАБОТИЛИ СЪС СЪПРУГАТА СИ ВКРАХМЕ ГИ В БГ 2004 Г СЕ ВРЪЩАМ ПАК В МОСКВА И ДОСЕГА СЪМ В МОСКВА РАБОТЯ БОЯДЖИЯ СЪПРУГАТА МИ РАБОТИ СЧЕТОВОДИТЕЛ ПОЛУЧАВАМЕ ОБЩО 200 000 ХИЛ РУБЛИ ТРИМА ЧОВЕКА СМЕ ПАРИТЕ НИ СТИГАТ ЗА ВСИЧКО ВСЯКА ГОДИНА СМЕ В СОЗОПОЛ И ВЕЛИНГРАД.ЧУСТВАМ ЧЕ СМЕ ЖИВИ И ЖИВЕЕМ В БГ СЪЩЕСТВУВАХМЕ НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ВЪРНА В ТАЗИ КОРУПЦИОНЕРСКА ДЪРЖАВА СИНАТ МИ УЧИ ЗА ПРОГРАМИСТ.НЕ ИСКАМ ВЕЧЕ ГЛАД
34
0
 
19
 
! Отговори
? преди 7 години
Колко хора живеят в България? Пишете един път 7,4 млн сега 7,1. Май по-скоро под 6.
33
1
 
7
 
! Отговори
а кога преди 7 години
до 40слушаме европата ?? намалихме ли корупцията-НЕ , реформирахме ли съда и прокуратурата -НЕ . въведохме ли дуалното обучение -НЕ ! ...я кажи какво точно сме изпълнили за да приличаме на европа ??
32
6
 
12
 
! Отговори
ДО 36 преди 7 години
СЪВЕТСКА ОКУПАЦИЯ..НАМ КАКВА СИ ОКУПАЦИЯ!А НАЛИ ВЕЧЕ 27 ГОДИНИ СМЕ ПОД ДРУГА ОКУПАЦИЯ!ЗАЩО НЕ МЪРДАМЕ САНТИМЕТЪР НАПРЕД А НАРОДА ОБЕДНЯ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ..ВЕ МОЙ!!!НАЛИ СМЕ ДЕМОКРАЦИЯ!НАЛИ СКАЧАХА ПО ПЛОЩАДИТЕ СЪЩИТЕ ДЕМОКРАТИ И ВИКАХА С ДВА ПРЪСТА НАГОРЕ-КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН!НАЛИ ИВАН КОСТОВ ВЪВЕДЕ ГОЛЕМЯ КАПИТАЛИЗЪМ!НАЛИ И ЦАРО СИ ИМАХТЕ ДАЖЕ!
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преди 1944 не само е била нормално развита държава,а е изпреварвала гърция румъния и югославия.
30
13
 
8
 
! Отговори
мда преди 7 години
Щото пропагандата, работи в тази насока! Иначе ,сега лятото повечето са си тук, облечени по-зле от местните си връстници, с "маркови" гуменки и развяващи банкови карти. от Европа разбира се !Свалям шапка, на всички останали и неповлияни от истерията !!!
29
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България от освобождението до 1944 е била нормално развита държава за източна европа.българите са учели по виена берлин париж и са се връщали в родината си.нямало е емигранти масово,малко градинари,но и те са се връщали.българският лев се е разменял свободно за всякакви валути.последвалата съветската окупация се оказва гибелна за народа и държавата.
28
2
 
6
 
! Отговори
тт преди 7 години
*** народ слаба държава и пишат глупости много