Замъкът "Влюбен във вятъра" с историческа основа!

Според шефа на НИМ той е от западноевропейски тип
18
Замъкът "Влюбен във вятъра" с историческа основа!
Снимка: Facebook

Замъкът "Влюбен във вятъра" в Равадиново има своята историческа основа, според директора на НИМ Божидар Димитров.

В събота в Созопол ще бъде връчена награда от организацията "Най-добрите европейски дестинации" в сътрудничество с най-големите туристически офиси в Европа и мрежата EDEN (European Destinations of Exelence) на създателя и собственик на замъка Георги Тумпалов.

Още по темата

"Влюбен във вятъра" се нареди на четвърто място в Европа.

Той е изпреварен в европейската класация само от три други забележителности – в Португалия, Испания и Германия, припомнят от пресцентъра на НИМ. Замъкът е от т.нар. западноевропейски тип.

"Сигурен съм, че редица "пазители" на културно-историческото наследство ще ревнат, че такъв тип западноевропейски замъци не е имало в българските земи. Но българските феодали също са имали замъци и близо 27 от тях са разкопани и частично експонирани, но те са от византийски тип", коментира проф. Димитров.

По думите му куриозното е, че в Созопол през 1366 г. е започнал да се строи замък от западен тип.

Византийският император Йоан V Палеолог е посещавал Унгария през 1365 г. с цел да сключи византийско-унгарски съюз срещу Османската държава, която сериозно започва да притиска Константинопол, както в Малоазийската част, така и в Дарданелите. На обратния път обаче е пленен във Видин от българския цар Иван Александър.

През 1366 г. се организира кръстоносен поход срещу османците от братовчеда на Йоан V  - италианския граф Амадей Савойски, наричан още "Зеления граф", понеже е носил зелени доспехи и дрехи. По това време Савойската династия е управлявала само една част от италианската държава. Чак през ХIХ век тя ще стане управляваща династия на обединена Италия и ще се сроди с българската династия чрез Йоанна Савойска. "Зеления граф" нахлува в Дарданелите, превзема турския гарнизон и се прехвърля в Мала Азия.

Византийската императрица, загрижена за своя син – почетен пленник във  Видин, наема Амадей Савойски и неговите рицари и войници да нападнат България и да освободят Йоан V Палеолог. Кръстоносният поход атакувал и превземал Ахтопол, след това Китен. Созопол оказал яростна съпротива. 17 дни се отбранявал, но накрая паднал.

Граф Амадей Савойски се справил с Месембрия (Несебър), но по-нататък военните действия се затегнали. Превзети били Емине, след това Козяк, но обсадата на Варна се затегнала, защото на помощ дошъл управителят на Добруджанското деспотство Добротица.

Походът завършил с неуспех. Българите пленили 17 рицари и поискали за тях огромен откуп. Савойски се установил в Созопол и не смятал да върне Южното Черноморие, което било оформено в отделна единица – Загора. Той възнамерявал да направи това владение своя собственост и да принуди византийския двор да му го преотстъпи. Затова започнал да строи замък и наел войници като Папа Кондро с неговите войници, охрана на крепостта Емона.

Византийският император и българският цар Иван Александър обаче се разбрали как да се отърват от натрапника. Византийският император платил 180 хил. златни монети и срещу тях българският цар се отказал от владение и юридически земите станали собственост на Византия. С тези пари българите наели влашкия войвода Влайко срещу "Зеления граф".

"Зеления граф" започнал да си строи замък най-вероятно от западноевропейски тип, но едва ли го е завършил до 1367 г., когато неговата войска се сблъскала с обединените сили на Византия и България и това го накрало да се оттегли. Не знаем къде е строил своя замък. Да се надяваме, че археологическите проучвания ще го открият.

Така че замъкът край Равадиново има своята историческа основа и не може да се смята за привнесена архитектурна форма, обобщава директорът на НИМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма значение кой го е направил. Замъка е хубаво нещо. И още по-хубаво е че е на българска земя и се стопанисва.Да пази Бог там да не влезнат ислямисти че ще го осе.рат и разсипят. Същата агресивна и вандалска порода както ислямистите са и българските роми които ние от глупост развъждаме по нашите земи. Това означава че незнаем да си пазим двора чист от вредни плевели.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбирам, че българските управници от някога са продавали български земи за пари.
10
1
 
2
 
! Отговори
Зевзек преди 7 години
Шега, майтап, но и Нойшванщайн е изкуствено направен, но е известен в цял свят ;-)
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Признавам си, че замъкът ми харесва, въпреки че има още доста работа по него / говоря за вътрешното обзавеждане. Лош е и контрастът между пространството между парка на замъка и връзката с главния път...Ако това се облагороди, ще се получи великолепен ансамбъл!
8
2
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
"Уникална" прос.тотия.Браво и на тебе, и на него.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Замъкът е Хубав липсва му Една широка Озеленена Алея с парк градини от детелината на Созопол до Вратите муСтига сте Плюли Собственикът може да е Всякакъв но е Изградил Нещо УникалноБраво
6
1
 
11
 
! Отговори
Още в началото на преди 7 години
70-те години на 20-и век е публикувана монография на историк, в която се отбелязва, че дотогава, в рамките на българската етническа територия са открити руини от основите на около 500 феодални замъка. Бог знае след това какво още е открито, да не говорим пък за разграбените и сринати до основи манастири.Нямам нищо против нашите съвременни сънародници с турско етническо самосъзнание. Част от тях сигурно са и с турски произход.Но не мога да не мисля какво са съсипали предшествениците им.
5
1
 
14
 
! Отговори
Мислител преди 7 години
Ходих преди години. Всичко беше от гипс и навсякъде имаше гипсови жаби. Типичен мутробарок, дори собственика си е направил сам статуя на входа.
4
2
 
15
 
! Отговори
Чудомир преди 7 години
Бутафория!Средновековните замъци са моята слабост.Посетил съм стотици запазени и полуразрушени.Това не може да бъде никаква забележителност.Платена самореклама.
3
0
 
17
 
! Отговори
ббб преди 7 години
Жалко,че ако се проследи миналото на този тумпала и колко хора е тероризирал в Созопол и околностите,колко хора са изгорели по един или друг начин от него....замъкът е хубав,но собственика е най-малкото за затвор!!!!
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютна чалга и кич! Ама явно Б.Димитров има някакви интереси от цялата работа, щом толкова го хвали това нещо.
1
4
 
26
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Чалга!

Спонсорирани публикации