Замъкът в Равадиново – №1 атракция за туристи в света

Архитектурното чудо грабна приз в престижна класация
19 апр 2016 08:44,
79
Замъкът в Равадиново – №1 атракция за туристи в света
Снимка: Facebook

Българска атракция спечели приз за туристическа атракция номер 1 в света. Замъкът в Равадиново "Влюбен във вятъра" взе златен и сребърен медал в категорията "Туристическа атракция" и бе обявен за архитектурно чудо на престижния международен конкурс "A' Design Award" 2016. Родният призьор, творение на собственика си бизнесмена Георги Тумпалов, изпревари с дизайна си дори резиденцията на краля на Саудистка Арабия - Абдула, пише "Стандарт".

Предложението на петролната страна е класирано с 3 места под Замъка в Равадиново. Родната атракция изпреварва и проекти от традиционните победители в световните дизайнерски конкурси - американци, японци и индийци. Конкурсът е сред най-силните в света за архитектура и дизайн. В тазгодишното издание са се борили 18 000 проекта в 20 категории.

Журито, което ги избира, е от 46 признати личности, като те имат право да дадат няколко награди на един проект. Изложби със спечелилите златните медали ще се покажат в Италия, Ватикана, Испания, Холандия и Китай. Награждаването на призьорите ще се извърши на галавечеря през юни в италианския град Комо.

Освен награда победата дава право на членство в редица престижни международни организации и бизнес структури. На собственика на замъка Георги Тумпалов пък е предложено да стане почетен член на журито на конкурса. Сред предишни носители на отличието са проекти на Ричард Брансън, собственик на компанията "Върджин атлантик", на веригите "Шератон" и "Дисниленд".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
0
 
! Отговори
Деньо преди 7 години
Цитат от по-долу по повд краднатите пари и съсипаните животи на други българи покрай това: "Замъци и дворци манастири и катедрали са се градили с мъките и страданията на много хора най вече роби през вековете". Един вид, чко е, че днес в БГ живеем като в средновековието? Само вещици трябва да започнем да горим и всичко ще ни се подреди.
71
1
 
4
 
! Отговори
Toni преди 7 години
До негативистите: Вие ненормални ли сте?Не можете ли просто да се зарадвате, че имаме нещо хубаво?И Тумпалов не е откраднал дърворезбите, а ги е купил, за да ги съхрани,понеже наследниците на Ангелов не са искали.
70
2
 
3
 
! Отговори
JENA преди 7 години
В ПАРК БОРИСОВАТА ГРАДИНА САМОУКИЯТ МАЙСТОР ДЪРВОРЕЗБАР РАЧО АНГЕЛОВ ГОДИНИ НАРЕД С Е ИЗВАЙВАЛ ФИГУРКИ ОТ ДЪРВО,ОБЕДИНЕНИ В СЪЗДАВАНЕТО НА СВОЕОБРАЗЕН ДЪРВЕН ЗАМЪК - ДВЕ ХИЛЯДИ ПОДПИСА НА СОФИЯНЦИ ИМА ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА ТОЗИ ДЪРВЕН ЗАМЪК В ПАРКА. НАШИЯТ ГЕРОЙ- Г-Н ТУМПАЛОВ И НЕГО Е ОТКРАДНАЛ ! ДВАТА ТРОНА , НАМИРАЩИ СЕ В ИЗБАТА НА ЗАМЪКА В РАВАДИНОВО,СА ДЕЛО ИМЕННО НА САМОУКИЯ МАЙСТОР, А ОСТАНАЛИТЕ ДЪРВЕНИ ИЗДЕЛИЯ СТОЯТ НА ЕДНО ЗАТРЕВЕНО МЯСТО НА КУПЧИНА - ГАВРА Е ТОВА
69
2
 
2
 
! Отговори
JENA преди 7 години
ДО НОМЕР 71 - НАДЯВАХ СЕ ЧЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ НЕЩО ТАКОВА - КУПУВАНЕ НА НАГРАДА !PS ! АРХИТЕКТУРАТА ,НАПОМНЯЩА НЕСЕБЪР , Е СЛАБО ЗАСТЪПЕНА , ЗАЩОТО МАЛКО ТУХЛИЧКИ Е УСПЯЛ ДА ОТКРАДНЕ ОТ ТАМ !
68
2
 
3
 
! Отговори
Smarter преди 7 години
Искрено се надявам медиите в България, публикували подобни "успехи", да са взели хонорар за това. Така наречения "престижен международен конкурс" е нищо повече от италианска агенция, продаваща "pay to win" награди. Плащаш си, за да придобиеш фалшиво самочувствие от фалшива "награда". Всъщност като се замисля и "замъка" и "наградата" са си лика-прилика...Между другото-победителите в този "конкурс" са 1236 (хиляда двеста тридесет и шест, да! ).
67
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
по-добре да проверят произхода на парите,защото не може с чисти пари да се построи такъв замък в иначе бедна България.
66
0
 
1
 
! Отговори
istinata преди 7 години
Bravo.samo taka bavno no slavno vlizame v ritam.skoro i film kak dvama otivat v minaloto pri han asparuh :)
65
1
 
5
 
! Отговори
И кой е авторът? преди 7 години
Извинете, не е ли редно поне да споменете името на архитекта? А на изпълнителя?
64
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, даже и да забравим традиционната ни българска злоба, нека да не пишат тук хора които не са виждали замъка. Да мафиотска история, да може би мръсни пари, Но "замъка" на живо е изненадващо красив. Специално мен почти ме изнудиха да отида да го видя, щото и аз си мислех "поредната борческа кичозна история", но бях уникално приятно изненадан. Прекрасна градина,растъения,животни,езерца и др."Замъка" вътре беше още на 0 но отвън атмосферата беше невероятно приятна.С удоволствие ще отида пак.
63
3
 
22
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Професионалното ми мнение беше положително още от първия момент в който го видях когато още не беше завършен. Винаги съм го харесвал и съм спорил с приятели, че нито е кичозен, нито бутафорен. Оказа се, че не само моето мнение е положително. За хейтърите е добре да знаят, че това е един от най-престижните конкурси за дизайн и журито е съставено само от професионалисти. Не става въпрос за награда на публиката...
62
4
 
13
 
! Отговори
JENA преди 7 години
ФАКТ Е, ЧЕ МАТЕРИАЛИТЕ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ЗАМЪКА СА КРАДЕНИ И ИМА ЗАВЕДЕНИ НЯКОЛКО ДЕЛА ЗА ТОВА !
61
2
 
0
 
! Отговори
Личен опит до 51 преди 7 години
А на какво да карам докато карам кола бе , тъпан ?! На Джак Даниелс ли .. Мадамата ти дава чипс , докато караш , алкохол се пие вечерта ...
60
15
 
19
 
! Отговори
Само минавам преди 7 години
Толкова забележителни атракции има по света, чак пък номер едно ?! Като знаем за какъв кич става въпрос, по-скоро конкурсът е от типа на "Мисис Свят" на който ни представлява Анита Мейзер - Шрек...
59
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрън-дрън ! Поредната чалга. Щото си нямаме никак история и природни красоти.
58
1
 
7
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Аллллооо днес-а, Защо цензурирате думата "лaпа"? Какво нецензурно има в тази дума?
57
10
 
9
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Някакъв измислен сайт си правил класацийки в стотици категорийки, за които си плащаш (даже има и калкулатор колко трябва да платиш). Будалите плащат на сайта, после плащат на журналята да им пишат статии, а *** зяпа и *** мухи. Нищо ново в Панелистан.
56
8
 
6
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 7 години
А света знае ли за Раднево?
55
10
 
7
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
кич
54
19
 
9
 
! Отговори
висок преди 7 години
Въх бря, това недоразумение е по-известно от Айфеловата кула, Партенона, Биг-Бен, пирамидите......най-голямата атракция на всички земни кълбета.... попикахте ме от смях!
53
4
 
24
 
! Отговори
1 преди 7 години
Браво ! В България има още много интересни места. Пожелавам на всяко от тях да спечели класация и да привлече туристи !