Светлан Кичиков ще оглави "Гранична полиция"

До назначаването му се стигна след скандална обществена поръчка
15 авг 2016 19:24,
13
Светлан Кичиков ще оглави "Гранична полиция"
Снимка: архив Reuters

В МВР започна процедура по назначаването на комисар Светлан Кичиков за директор на ГД „Гранична полиция“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Още по темата

Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, завършил е висше образование във ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров”- Варна, специалност “Корабоводене за военно-морския флот”, магистър. Получил е допълнителни квалификации в различни обучителни курсове.

Професионалният стаж в МВР на Светлан Кичиков започва през 1992г. когато е назначен на длъжност командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба – Бургас. На 30 март 2015г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол.

Светлан Кичиков е командир на кораба „Обзор“, който в началото на годината /26.01. – 08.03.2016 г./ участва успешно в операцията на Агенция „Фронтекс“ „Посейдон морски граници“ на гръцко-турската морска граница. В рамките на професионалния му стаж в МВР е награждаван многократно.

Премиерът поиска оставките на шефовете на гранична полиция - Антонио Ангелов и заместика му Станислав Манолов, след като в обществото нашумя случай с обществена поръчка за превоз на нелегални мигранти, спечелена от човек, обвинен за трафик на хора.

Договорът е за наемане на автобус за превоз на мигранти и е на стойност 195 580 лева без ДДС за една година. Главен комисар Антонио Ангелов е подписал договора на 8 август. Едва 42 дни по-рано, когато процедурата вече е била в ход, управителят на фирма "Еделвайс 0707", Григор Григоров е бил спрян за проверка на пътя Резово-Бургас.

Григоров управлявал туристически автобус, в който полицаите открили 65 чуждестранни граждани, сред които и деца - всичките без документи за самоличност. Пътниците обяснили, че са от Афганистан и Ирак.

Тогава шофьорът е задържан за 24 часа и срещу нещо е повдигнато обвинение, съдът му налага постоянно задържане под стража. Дни по-късно обаче Окръжният съд в Бургас го пуска под домашен арест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.