Нов проект: Надписите по улицата – на кирилица!

SMS-ите на мобилните оператори - също, предвиждат ПФ и Атака
Обновена: 13 сеп 2016 17:16 | 13 сеп 2016 17:07,
48
Нов проект: Надписите по улицата – на кирилица!
Снимка: архив Булфото

Надписите по улиците и текстовете на публични места трябва да бъдат на кирилица. Това предвижда законопроект за българския език, който ПФ и "Атака" предвиждат да внесат.

Новината съобщи във Велико Търново депутатът от ВМРО Милен Михов, цитиран от БТА. Целта на проекта е да регламентира българския узик като елемент от българската национална идентичност.

"Със закона трябва да бъдат уредени статутът и задълженията на обществените и държавните организации при употребата на българския език", каза Михов.

Той обясни, че проектът съдържа разпоредби, според които всички кратки съобщения, изпращани на абонати от мобилни оператори или различни служби, трябва да бъдат съставени на кирилица.

Новият закон ще бъде внесен в Народното събрание до месец. Михов очаква той да получи широка парламентарна подкрепа.

Днес Милен Михов обяви друга инициатива - в Деня на Независимостта "Народ и армия да изпеят заедно българския химн".

Идеята е това да стане на площада пред "Царевец" във Велико Търново преди тържествената заря на честването на 108 години от обявяването на Независимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Това е естествено- ние сме българи и ако искаме да се съхраним като нация трябва да си пазим язика, писмеността, културата, традициите! Тук не става дума да копираме Борис Елцин. Вижте другите народи , които ползван нашата писменост ! Не знам в кой град е сторено това /ком.40/, но опитайте се да разберете на коя от по-малките улички се намирате в град Варна. Как беше ? " О, неразумний, юроде! Защо............"
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не пречи на всяка патриотична кухина, надписите да се дублират и на латиница. В нашият град подмениха всички табели и новите са на кирилица и с по-дребен шрифт на латиница. Красиво, практично и умно!Предлагам и имената на световно известните марки да се изписват по стоките на кирилица. Така например Reebok ще се изписва Рибок. Не прекалявайте, че е глупаво!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българският щял бил да изчезне, на български говорели малко хора...ВЯРНО Е 1 СКОРО ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ПОЛЗВА АРАБСКИЯ ЕЗИК. НА АРАБСКИ ГОВОРЯТ 1 МИЛИАРД.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САМО КИРИЛИЦА!!!А ТОЗИ ОТ БЕРЛИН СЪС СИГУРНОСТ СКОРО ЩЕ ПИШЕ НА АРАБИЦА.
30
1
 
4
 
! Отговори
Вангелия преди 7 години
Няма проблем,на КИРИЛИЦА С главни букви отгоре! от долу с малки букви на английски -ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако искаме туристи от нормалния СВЯТ!?
29
1
 
4
 
! Отговори
асдфг преди 7 години
В Дулово, Исперих, Разград и Кубрат е страшно! Само турска реч навсякъде и в общината даже. Не преувеличавам. Егати работата
28
4
 
5
 
! Отговори
до Берлин преди 7 години
Стой си там, щом се срамуваш от кирилицата!
27
16
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Назадничава и откровено мaлоумна идея, която ще откаже и малкото заблудени туристи, които посещават БГ. Но все пак е предложена от псевдонационалистическите путинофилски партии, чиито членове не блестятс особен интелект.
26
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдо съм за такъв закон. Ние сме една от малкото държави в ЕС, които няват такъв. В закона на Франция има глоби до 10 000евро.Този закон е в унисон с Конституцията. Крайно време е нашите политици, журналисти и особено студенти да научат български. Днес преподавател от ВУЗ ми се оплака,че не е могъл да се разбере с българска студентка от първи курс- говорела на турско български. Била от едно разградско село.
25
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 31"Това е напълно безсмислено. Само руснаците ще могат да разбират табелите ни."Ами точно това е целта на този закон, виж само кой иска да го прокара и става съвсем ясно защо, за да привържат окончателно България към летящата руска каруца .... към пропастта.
24
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е напълно безмислено. Само руснаците ще могат да разбират табелите ни.
23
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се махне българския той е неизползваем в 99.99% в целия свят къде видяхте нещо на бълхарски бълхарския не го искат никъде факт!
22
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквито и закони да измислите след 200 години в света ще има 3-4 живи езика. Българският със сигурност няма да е между живите.
21
5
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Отлична идея! Дано да стане.
20
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26Да приемем руския език за официален и да се спре с тази мъка с българския и българска кирилицатаИ аз ли трябва да изчезна "патриоте"?
19
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един напълно излишен и ненужно ограничаващ закон. В държавната администрация наистина трябва да се използва кирилица и български език, но извън това трябва да може да се използва всичко, ако щете и египетски йероглифи. Всичко друго се нарича подтисничество.
18
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Сърбия са валидни и двете азбуки и кирилица и латиница. Не виждам сърбите да са по-малко патриоти от българите.
17
28
 
11
 
! Отговори
Ботев преди 7 години
Да приемем английския език за официален и да се спре с тази мъка с българския и кирилицата!
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Това за което пишеш се нарича расизъм и той попада под ударите на други закони. Не виждам връзката между надписите на български и необслужването на българи в България.
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се затварят онези заведения и магазини, които се намират на територията на България и в които отказват да те обслужат само защото говориш на български език!И собственикът им, и онези лица от персонала, които се правят, че не знаят български, трябва да получават солена глоба и забрана през следващите 5 години да работят в сферата на търговията и обслужването.