Българинът днес: Страх от света, не от случващото се тук

Бежанците и тероризмът са водещите, назад са корупцията, убийствата...
21 сеп 2016 16:52,
26
Българинът днес: Страх от света, не от случващото се тук
Снимка: flickr

Нарастваща тревожност от външнополитическата среда и умерена критичност във вътрешнополитически план доминират в общественото мнение два месеца преди президентските избори.

Сравнение с нагласите отпреди десет години (също в навечерието на президентски вот) показва изместване на фокуса от вътрешните към външните заплахи, коментират социолозите от "Алфа Рисърч".

Преди едно десетилетие външнополитическите тревоги са били доста по-слаби и фрагментирани (международна организирана престъпност (41%), глобални епидемии (36%), климатични промени(35%), а днес са главният източник на напрежение у хората.

Притокът на бежанци (61%) и рискът от тероризъм (64%) се открояват като водещи, като изпреварват дори текущите вътрешнополитически проблеми.

Показателна за тревожността е оценката на обществото за политиката на правителството към бежанците: най-голяма част (43%) очакват повече твърдост в отстояване на позициите ни, срещу 20 на сто, които подкрепят квотите и мерките за интеграция.

За периода от 2006 г. досега показните убийства и голямата престъпност, възприемани тогава като най-сериозна заплаха, са отстъпили значително по-назад в класацията.

Други няколко проблема обаче остават във фокуса на вниманието. Корупцията, например, е "замръзнала" на място – и днес, и преди десет години, 59% са притеснени от нея.

Най-голяма част от българите (41%) споделят, че въпреки липсата на промяна в материалното си положение през последните години, живеят по-спокойно, но нереализираните очаквания за по-бърз подем след приемането на България в ЕС поставят икономическото (49%) и демографско (49%) развитие сред топ заплахите във вътрешнополитически аспект.

В комбинация с предстоящите президентски избори, тази ситуация поляризира общественото мнение по редица политически въпроси. Тенденцията проличава не само в отношението на избирателите към партиите и лидерите, но така също към правителството, институциите и политиките в отделните сфери, коментират социолозите.

За последните три месеца одобрението за работата на кабинета спада леко от 18% до 16%, а в оценките за дейността на премиера се увеличава поляризацията - нарастват и положителните (33%), и отрицателните (40%) мнения.

Сред министрите вицепремиерът Томислав Дончев и регионалният министър Лиляна Павлова продължават да се открояват като отличниците на кабинета.

Позитивен тренд през периода регистрират спортният министър Красен Кралев, транспортният Ивайло Московски, енергийният Теменужка Петкова, а негативен – министрите на културата Вежди Рашидов и на икономиката Божидар Лукарски.

Доверието в институциите се запазва в рамките на регистрираното в няколко поредни проучвания ниско равнище, допълват от "Алфа Рисърч".

С по-значима подкрепа се ползва президентът Росен Плевнелиев, който приключва мандата с одобрение от 21% и неодобрение от 39%. Доверието в парламента продължава да е устойчиво ниско (8%).

Аналогично е отношението към главния прокурор (10% положителни оценки). Армия и полиция – две много важни с оглед на актуалната ситуация институции – се ползват с малко по-високо доверие.

Армията (28% одобрение срещу 28% неодобрение) остава с относително най-позитивно отношение, но и тя е засегната от тенденцията на поляризация. В мнението за полицията отрицателните оценки (44%) чувствително преобладават над положителните (17%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
15
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Най-големия страх на българина-че светът съвсем ще го закъса и няма да има къде да избяга.Само дето хич не е майтап....
21
1
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
""С по-значима подкрепа се ползва президентът Росен Плевнелиев, който приключва мандата с одобрение от 21%""Квот излъжете,сега няма да го обръщам на проблем!
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив,страхуваме се от случаващото се тук преди всичко.Страхуваме се от нашествието на мигранти с чужда култура и религия,които вече са окупирали централната част на столицата.Страхуваме се от безсилието и бездействието на властите.Страхуваме се за живота и здравето на нашите деца и за игубеното спокойствие.Страхуваме се,че исляма къде по-бързо къде по бавно превзема нашия континент и тези,от които зависи това да не стане не могат да овладеят процеса,а изглежда и няма кой да ги махне.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даа страх го е от света, затова бяга с пълна газ от тука по света:)))Малии царе на глупостта сте
18
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българина се страхува от разкапалата се пропаднала територия наречена булгария
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се задават "президентски избори" а референдум. Никой няма да гласува за президент, колкото и задължително да е - няма кандидати, няма дебати, програми.
16
14
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 7 години
Нормално е. Тука нищо лошо не се случва благодарение на Борисов и ГЕРБ.
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора отново ни манипулират грозно, като разчитат че ще им повярваме.10% доверие в Цацаров и 90% недоверие, това означава че хората са наясно че той работи не за тях а за крадливите политици и мафиоти - хората му са бесни и ако има начин биха го уволнили веднага, това се отнася и за НС и МС и за мутрата - който навремето когато лъжеше хората че виновниците за ограбването на държавата и обществото ще бъдат наказани имаше 70% доверие.
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10.Я кажи ся,тия които ще избягат, до 10-15 години,къде ще отидат?Пишеш простотии.Никой не бяга към Русия.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 5 БЪЛГАРИТЕ В ГОЛЕМИЯТ % СА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. Другия % са чужди .НАИ ГПЛЯМ % В БГ СА ОТ ИЗТОКА .
12
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е страната на неограничените страхове!!!
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАВАТ СЕ ПАРИ НА ВЯТЪРА ЗА НЕ ВЯРНА ПРОГНОЗА.
10
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След още 10-15 години демокрация всички ще са избягали за да оцелеят от политиките на ГЕРП и ЕС.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ . ТОЧНО ОБРАТНОТО ГОЛЕМИЯ % Е КОРУПЦИЯТА , УБИИСТВАТА САМОРАЗПРАВАТА . БЕЖАНЦИТЕ БЕЗ ТУРИСТИТЕ ОТ РУСИЯ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ, ЗАЩОТО ЗА ТЯХ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИНТЕРЕСНА.
8
0
 
35
 
! Отговори
Грантовомотивиран преди 7 години
социологЩом казионните социолози признават, че притокът на "бежанци" тревожи 61% от българите, колко ли е този процент в действителност?
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цифрите изглеждат реални, но анализът им е смехотворно оправдателен.Как е възможно, при проценти между 8 и 22 негативно отношение да се твърди, че вътрешно политически българинът не се интересува от проблемите? Та той е направо омерзен! И как така мигрантската вълна и тероризмът са само външно политически проблеми? Някои май не се разхождат по Лъвов мост, Симеон, Овча Купел?
6
0
 
31
 
! Отговори
паталогичен модел преди 7 години
Държавната машина с свойте инструменти за психологичен натиск над Масите като тези свой агенций за проучвания,агенти и други плашип.***.рници цели да ограничи свободата на слово и да постави българинът под СТРАХОВА ПСИХОЗАОт Власта
5
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек се страхува от неизвестното. Ако го опознаеш, страхът намалява. Най-лошото обаче, е че българинът не се познава и затова се страхува от самия себе си.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхувам се от e6ливи мацки!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защитен механизъм на личностните ни комплекси! Гледаме и съдим ближния или чуждия проблем но не и нашия! Хвърляме пачки на измамниците а след това гледаме как "света" умира а ние понеже сме "богу-избран" народ ще оцелеем - само да не се само-изядем ден два преди края!!!:))))