Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки

За сградната инсталация и потреблението в разгорeщен спор
Обновена: 11 окт 2016 16:01 | 11 окт 2016 14:00,
148
Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки
Снимка: bgonair.bg

Димитър Грозев е абонат, който решава да търси по съдебен път правата си срещу "Топлофикация". В студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR той разказа, че неговата тъща има апартамент, в който никой не живее от близо 6 години и прилага справка от домоуправителя, която доказва думите му.

"Един ден се появи едно дело за 2 хил. лв. за период от 2 години. Ние не сме консумирали нито вода, нито нищо. Апартаментът беше празен. Ние нямаме договор или правни отношения с "Топлофикация". Многократно съм заявявал в писма, че не желая да ползвам тяхната услуга", обясни Грозев.

По думите на обществения посредник Деян Дянков нещата тръгват от Закона за енергетиката, в който е казано, че всеки един собственик на етажна собственост, независимо дали ползва или не, е задължен да плаща сградна инсталация.

"Сградната инсталация се явява част от тази енергия, която влиза в един имот. Ако някой иска да се откаже от сградна инсталация и всички други неща, които влизат като топлинна енергия, трябва да се откаже цялата етажна собственост", обясни Дянков.

"Взаимоотношение между мен и "Топлофикация" няма. Правен договор с цена, количество, качество, не съм подписвал. Аз съм казал, че не желая каквито и да е услуги", посочи Димитър Грозев.

"Ще съдя "Топлофикация" и всички, които я обслужват, защото това, което става, е издевателство и престъпна дейност от тяхна страна", категоричен е абонатът.

Дянков заяви, че във всяка фактура има посочено количество, изразходвана енергия, както и цена. "Дело се завежда само при изтекъл отоплителен сезон, когато се прави обща фактура. В тези 2 хил. лв. освен сградната инсталация има и други сметки за вещи лица, лихви и т.н.", предположи общественият посредник.

В разгорещения разговор се включи и говорителят на "Топлофикация" Елизабет Павлова, която заяви, че е нормално хора, които не желаят да плащат сградна инсталация, да бъдат дадени на съд.

"Процесният период е за 2 години отоплителен период. Сумата, за която "Топлофикация" е завела дело, е около 1020 лв. Това е само потребление. Има държавна такса, има юрисконсултска такса и две съдебни експертизи. Сумата от 2 хил. лв. е сумарна", обясни говорителят.

Павлова уточни, че неговата тъща е сключила договор за етажна собственост, защото в списъка, който е представен, за да се присъедини сградата към услугата, има неин подпис.

Грозев сподели, че ще има протест заедно с други хора, които ще излязат с него на улицата, за да изразят доволство.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
16
 
5
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Матриала е Вопиющо неграмотен..-Парното е най-евтиният (и почти единствен за София) начин на отопление.-Сградна инсталация се плаща НАВСЯКЪДЕ в Европа, даже и в Русия, където има общ начин на ползване.-Плащането на сградна инсталация НЕ Е В НИКАКЪВ КОНФЛИКТ с европейската директива за непоискана услуга!!-Тръбите за парното са на Етажната собственост (която иска да се отоплява) и Топлофикация няма отношение към каквито и да е наеми за тях.-Топлинната енергия не се явява отпаден продукт, напр
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАГУБИТЕ НА ЗА АБОНАТИТЕ , ПАРИТЕ , ПЕЧАЛБАТА ЗА ТОПЛОФИКАЦИЯ .
54
5
 
8
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
Бъркаш!Топлофикация ни продава "топлото" на цена, която е публично известна, измерва се точно в абонатната и щом не сме се отказали от парното в блока, значи сме съгласни с тази цена. Кражбите за които пишеш, ако наистина ги има, са включени в тази цена, но и да ги няма цената пак ще е такава- това е максимално поносимата цена, при която няма да отидем на друг вид отопление. Основното тук са междусъседските кражби, които надуват два пъти или повече сметките на хората, които не крадат парно.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой има разбивна по месеци 300 лева, 300 лева 300 лева 320 лева, 290 лева няма как да има 10 000 лева на края на годината - особено като се имат предвид, че през летниет месеци парното е изключено.Но на Топлофикация е изгодно да се отчина веднъж годишно за да вдига сумите.Таксите също са начин да се "надуват" цените. работи -не работи парното - плащаш таксна. А ако имаш над 3 лева сметак - почват безумни лихви. за нула време можеш да стигенш до 300 лева, дори да си изряден платец.
52
3
 
14
 
! Отговори
топлофикация преди 7 години
Лъже, ***, Краде.Към "защитниците" (лобисти):Защо тази фирма вече 27 години не се реформира съгласно новите енергийни системи?Защо в София все още има тец-ове който САМО ГРЕЯТ вода и я транспортират на 30 км. "без загуби"! Защо не се спазва БДС за топлофикация от времето преди 10.11. 1989г Според този стандарт на входа на абонатната станция температурата на топло носителя трябва да е 140C, а на изхода 80C ! Така отоплението е най-ефективно и всеки може сам да си регулира топлината в дома.
51
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОПЛОФИКАЦИЯ плаща ли наем на собственика на имота, че през неговия имот минават тръби? Аз ако не искам да минават тръби през стаята ми - защо да не мога да ги отрежа? За вода искам да минават тръби - ползвам. За парно не искам - не ползвам - ще режа щом минават през моят имот.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за всичко е виновна системата.тя позволява безнаказаност на крадците независимо кои са те . да крадеш от народа е много удобно защото той е беззащитен.държава няма.така наречената демокрация се оказа легализиране и узаконяване на злоупотребите на крадците
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изпускате нещо, Топлофикациите НЯМАТ стимул да решат проблема с кражбите, защото през сградната инсталация балансират цената и си взимат парите за кражбите!!! А така, като е сравнително лесна кражбата е почти невъзможно всички апартаменти в подстанцията да се откажат! Ето ви пример - 3 входа над 60% със спрени "радиатори" прави се събрание и се отхвърля предложението за цялостно от спиране, тези, които имат парно гласуват за изключване, тези с изключено за оставане - защото и тръбите ги толили!!
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако аз не платя един месец на топлофикация, тя веднааг почва - писма, лихви и не знам каксо си. Ако сметката обаче ми излезе на плюс топлофикация не връща пари, а ги "приравнява", което е нарушение на закона. съда осъди топлофикация да се отчита всеки месец, но тя предпочита да го прави ведънъж на годината, защото по-лесно се шмекерува така.
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 41. Само В България е така, от ЕВРОПА. ЖИВОТА Е С КОЛЕКТИВА. КАКТО ДРУГИТЕ ПЛАЩАТ, ЩЕ КРАДЕШ И ЩЕ ПЛАЩАШ.
46
0
 
9
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
И как реши, че една от инсталациите, която като всички останали инсталации в сградата, е съсобственост на всички съсобственици в сградата, е собственост на Топлофикация? За инсталацията за парното питам, за която очевидно не схващаш чия собственост е.
45
4
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До Анонимен 33 "Краде не Топлофикация , а вашия съсед , хитрец !"Топлофикация също краде. Огромна част от разпределението и изчисленията са правени "на око", а не както изисква закона. Към това трябва да прибавим и неетичната такса "юрисконсулт", с която си докават чувствителна печалба и се изяснява картинката какви б'оклуци са и те. Господинът от статията също не е прав, защото не може да не спазва закона, понеже смята, че е несправедлив. Лошото е, че от БГ съд правосъдие няма.
44
4
 
12
 
! Отговори
nekoj преди 7 години
A защо не се прилага Европейската директива - "непоискана услуга не се плаща"???Когато е за вдигане на цени и данъци - веднага я прилагат, когато е да намаляват или отменят се услушват с години!Трябва да изметем тези гадини за да станем нормална държава.
43
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние не ползваме "сградната инсталация" за отопление, но ползваме "сградната инсталация" за ел. ток с който си отопляваме жилището и по този начин отопляваме и съседите които ползват парно отопление. Къде е тук логиката, хората с различно отопление да плащат "сградна инсталация" само на "Топлофикация"?
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз да бях на негово място, щом не живея в апартамента щях да отворя всички прозорци, та всички да платят повече, не само аз.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвсев скоро ще ни накарат да си купим земята на която са блоковете, но забраната да се режат тръбите ще остане. Ние ще притежаваме земята, за да бъдем застраховани, но от това няма да имаме никакви права.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация постоянно ни убждаваше, че ще купим по-нови уреди от тях, и вече ще можем всеки да си отчита собствената сметка невависимо от другите. Това започна още по времеот на костов, когато трябавше да подменим радиаторите. посел по времето на царя трябавше да подменим и уредиет измерващи отоплението. после при Станишев имаше нова подмяна на кранчетата. сега се оказа, че трябва да се въведе електронна система. за всичко това се плаща, а трябавше като мина първия път да е безплатно....
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ЛИ ИСКАШ ИЛИ НЕ СКАШ ,РУСИЯ ТЕ ОБИЧА И РАЗВОД НЯМА. ПЛАЩАШ .
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩОМ Е ЗА СОФИЯНЦИ, 2000 ЛЕВА СА МАЛКО, ТРЯБВА ОЩЕ ЕДНА НУЛА.ТЕ СА КАТО БРАШНЯН ЧУВАЛ.КОЛКО СЕ ТЮХКА ФАНДЪКОВА, ЧЕ НЕ НАПРАВИ БИЛЕТА 2 ЛВ ОТ РАЗ, ТАКА ЩЕШЕ ДА МИНЕ САМО С ЕДНИ ПРОТЕСТИ.
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не ползва парно, след като през цялата зима темепратурата в апартамента му не пада под 18-19 градуса?! Ползва и то много, ама не иска да плаща. Просто парното така работи - не можеш да изключиш някакъв апартамент от общата схема на отопление на блока и затова всички се подписват, че искат парно, за да им го пусне Топлофикация, После някои тарикати не искат да си плащат - байганьовска му работа.

Спонсорирани публикации