Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки

За сградната инсталация и потреблението в разгорeщен спор
Обновена: 11 окт 2016 16:01 | 11 окт 2016 14:00,
148
Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки
Снимка: bgonair.bg

Димитър Грозев е абонат, който решава да търси по съдебен път правата си срещу "Топлофикация". В студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR той разказа, че неговата тъща има апартамент, в който никой не живее от близо 6 години и прилага справка от домоуправителя, която доказва думите му.

"Един ден се появи едно дело за 2 хил. лв. за период от 2 години. Ние не сме консумирали нито вода, нито нищо. Апартаментът беше празен. Ние нямаме договор или правни отношения с "Топлофикация". Многократно съм заявявал в писма, че не желая да ползвам тяхната услуга", обясни Грозев.

По думите на обществения посредник Деян Дянков нещата тръгват от Закона за енергетиката, в който е казано, че всеки един собственик на етажна собственост, независимо дали ползва или не, е задължен да плаща сградна инсталация.

"Сградната инсталация се явява част от тази енергия, която влиза в един имот. Ако някой иска да се откаже от сградна инсталация и всички други неща, които влизат като топлинна енергия, трябва да се откаже цялата етажна собственост", обясни Дянков.

"Взаимоотношение между мен и "Топлофикация" няма. Правен договор с цена, количество, качество, не съм подписвал. Аз съм казал, че не желая каквито и да е услуги", посочи Димитър Грозев.

"Ще съдя "Топлофикация" и всички, които я обслужват, защото това, което става, е издевателство и престъпна дейност от тяхна страна", категоричен е абонатът.

Дянков заяви, че във всяка фактура има посочено количество, изразходвана енергия, както и цена. "Дело се завежда само при изтекъл отоплителен сезон, когато се прави обща фактура. В тези 2 хил. лв. освен сградната инсталация има и други сметки за вещи лица, лихви и т.н.", предположи общественият посредник.

В разгорещения разговор се включи и говорителят на "Топлофикация" Елизабет Павлова, която заяви, че е нормално хора, които не желаят да плащат сградна инсталация, да бъдат дадени на съд.

"Процесният период е за 2 години отоплителен период. Сумата, за която "Топлофикация" е завела дело, е около 1020 лв. Това е само потребление. Има държавна такса, има юрисконсултска такса и две съдебни експертизи. Сумата от 2 хил. лв. е сумарна", обясни говорителят.

Павлова уточни, че неговата тъща е сключила договор за етажна собственост, защото в списъка, който е представен, за да се присъедини сградата към услугата, има неин подпис.

Грозев сподели, че ще има протест заедно с други хора, които ще излязат с него на улицата, за да изразят доволство.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
Има ли хванат крадец от живущите? Нема. Тогава?!
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Първият проблем е, че хората са с мизерни доходи и въпреки че отоплението с парно и топла вода от Топлофикация е най-евтиния и удобен начин, хората трудно плащат за това." - ТОВА НЕ Е ВЯРНО! Не е най-евтиния, най-евтин е АКО всички в подстанцията потребяват във всички стаи, но това няма как да стане и не само от недоимък, има и хора, които не им харесва, други не живеят, трети и 5 лева да е няма да плащат, а ще го краднат! Вече сме 21 век и има много добри, евтини други начини за отопление...
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз си спомням че едно време в коридорите имахме радиатори. Още немаше топломери. Плащахме по 12 лева парно. Никакви такива онакива допълнителни работи немаше. Немаше и длъжници. Ама това беше при бай Тошо. Та тека.
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ Е НАЙ-ЕВТИНИЯТ
32
3
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 7 години
Явно не схващаш и не отговори на простия въпрос, който обаче иска поне малко замисляне. Пиша за реално потребление за 20000 лева, а не за манипулирани уреди от Топлофикация. В общи линии това е граничен случай на масовата практика за междусъседски кражби. В шесте блока, в които съм живял през последните 10-15 години, в около 30% от апартаментите си манипулираха уредите и бяха на нула и другите плащахме заради тях - те не били искали и не били ползвали парно и топла вода.
31
4
 
15
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
Байо, аз ако съм ги включил значи искам да са ми включени и ще си платя. Схващаш ли дали искам нещо и си го взимам и си го плащам! Или не искам нещо и няма да го плащам! Ако един сладкар ми остави торта пред вратата без да съм я поръчал няма да я взема и няма да я плащам! Ясно като две и две.
30
9
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Два са проблемите в случая. Първият проблем е, че хората са с мизерни доходи и въпреки че отоплението с парно и топла вода от Топлофикация е най-евтиния и удобен начин, хората трудно плащат за това. Вторият проблем е, че доста хора са със селския си манталитет и не могат да разберат, че когато живеят в сграда с други съсобственици, от това произлизат и някои общи задължения, за които се плаща. Те си искат къщата на село и да не зависят от други съсобственици и искат другите да плащат за тях.
29
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краде не Топлофикация , а вашия съсед , хитрец !Tака е и с водата и с тока . Фирмите отчитат и си взимат своето , и не ги интересува нищо повече , скъпи собственици!
28
7
 
10
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
Ако всички показатели са на нула, а уредът показва разход за 2000 лева- питай топлофикация дали не е манипулирана този уред? И другия път й кажи да не прекалява толкова.
27
8
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Очевидно бъркаш. Примерно, остави си включени няколко отоплителни тела на ток и кажи как няма да искаш да платиш, защото не живееш там. За телевизията - примера ти не е удачен разбира се. там сключваш договор с някой опреатор за доставка на телевизия - кабелна или сателитна и оператора не го интересува дали живееш или не живеш там и си иска да му плащаш, както и трябва да бъде. За парното също се плаща, независимо дали живееш или не живееш там - просто това няма връзка с плащането, а с услугата.
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали частната собственост беше неприкосновена през капитализма. Защо поплофикация не плаща наем за това че тръбите й минават през апартамента на собственика? А като не ще да плаща наем да си ги изнесе извън апартамента на собственика и да си ги изолира. Цялото отопление на блока трябва да се плаща от тези които имат радиатори. Ако не искат да отопляват съседите да си изолират апартаментите. България е все още социалистическа държава.
25
10
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Гледам много разбирачи се навъдили тук, но я ми обяснете кой трябва да плати за действително използваната в една сграда топлоенергия, ако всички индивидуални измерители са на нула? Примерно за сезона в сградата е изразходвана енергия за 20000 лева, кой трябва да я плати? Хайде разбирачи, покажете, че не само пишете без да мислите!
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сградната инсталация е собственост на етажната собственост, включена е в цената на имота. Абонатното помещение също е собственост на етажната собственост. Топлофикация не си плаща тока, консумиран от нея в абонатната. Не си плаща наема за използваата от нея инсталация и след това подмяната на инсталацията остава за клиента . Топлофикация само ни краде. Нява съпоставимост между приходите и разходите й.
23
15
 
5
 
! Отговори
redimag преди 7 години
Аман от бедни интелектуални собственици от Живково време , заспали от преди30 години и безработни провинциални *** !!!
22
12
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Когато става въпрос да се пусне парното и да му е топло иска, но когато дойде време да се плаща не иска. Типично за някои с байганьовски манталитет. Парното е колективна услуга и не може да се цепи - в този апартамент искат, в другият не искат. Затова всички се подписват, че искат парно преди Топлофикация да им го пусне. Псоле си има ред и за отказване, ама тарикатите хем искат да им е топло, хем да не плащат, не ползвали били. не ползвали, ама един друг път. Те са и най-големите крадци на парно
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сградната инсталация беше дадена на съд пролетта. Сколасаха да я разгледат преди дни. С решение щели да излезнат след три месеца. Къв е тоя съд бе кви са тия локуми? Егати безумията ***.
20
15
 
11
 
! Отговори
??? преди 7 години
Много прoст народ имало. Как може да не знаете, че всички инсталации в сградата са собственост на собствениците в тази сграда?! Това включва и инсталацията за парното, за тока, за водата и т.н. и разбира се не могат да се режат. Единият ще резне парното, другият ще резне тока, а третият ще резне водата и какво правим?
19
6
 
25
 
! Отговори
Чуйте чуйте! преди 7 години
В стълбището няма радиатори. За каква сградна инсталация става дума?! Отоплението да се плаща от ползващите парно! Ако има крадци-да си ги изливат. Ключ от абонатната да има само човек от входа, който да присъства на отчитането на уредите. Те също могат да бъдат манипулирани може би, и крадецът да е топлофикация. Има евродиректива относно парното, публикувана в ДВ от правителството на Близнашки, на която не се даде гласност, не се и приложи. Тя е в полза на неползващи парно. Бойко, кажи си !!!
18
2
 
32
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
Топлофикация е мафиотска организация която рекетира наред!
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФакКогато се е инсталирало парното, може да е било изгодно. Ако бензина стане 10лв, а доходите са ти същите пак ли ще караш?Лекувай се! Докато можеш да си го позволиш!

Спонсорирани публикации