Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки

За сградната инсталация и потреблението в разгорeщен спор
Обновена: 11 окт 2016 16:01 | 11 окт 2016 14:00,
148
Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки
Снимка: bgonair.bg

Димитър Грозев е абонат, който решава да търси по съдебен път правата си срещу "Топлофикация". В студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR той разказа, че неговата тъща има апартамент, в който никой не живее от близо 6 години и прилага справка от домоуправителя, която доказва думите му.

"Един ден се появи едно дело за 2 хил. лв. за период от 2 години. Ние не сме консумирали нито вода, нито нищо. Апартаментът беше празен. Ние нямаме договор или правни отношения с "Топлофикация". Многократно съм заявявал в писма, че не желая да ползвам тяхната услуга", обясни Грозев.

По думите на обществения посредник Деян Дянков нещата тръгват от Закона за енергетиката, в който е казано, че всеки един собственик на етажна собственост, независимо дали ползва или не, е задължен да плаща сградна инсталация.

"Сградната инсталация се явява част от тази енергия, която влиза в един имот. Ако някой иска да се откаже от сградна инсталация и всички други неща, които влизат като топлинна енергия, трябва да се откаже цялата етажна собственост", обясни Дянков.

"Взаимоотношение между мен и "Топлофикация" няма. Правен договор с цена, количество, качество, не съм подписвал. Аз съм казал, че не желая каквито и да е услуги", посочи Димитър Грозев.

"Ще съдя "Топлофикация" и всички, които я обслужват, защото това, което става, е издевателство и престъпна дейност от тяхна страна", категоричен е абонатът.

Дянков заяви, че във всяка фактура има посочено количество, изразходвана енергия, както и цена. "Дело се завежда само при изтекъл отоплителен сезон, когато се прави обща фактура. В тези 2 хил. лв. освен сградната инсталация има и други сметки за вещи лица, лихви и т.н.", предположи общественият посредник.

В разгорещения разговор се включи и говорителят на "Топлофикация" Елизабет Павлова, която заяви, че е нормално хора, които не желаят да плащат сградна инсталация, да бъдат дадени на съд.

"Процесният период е за 2 години отоплителен период. Сумата, за която "Топлофикация" е завела дело, е около 1020 лв. Това е само потребление. Има държавна такса, има юрисконсултска такса и две съдебни експертизи. Сумата от 2 хил. лв. е сумарна", обясни говорителят.

Павлова уточни, че неговата тъща е сключила договор за етажна собственост, защото в списъка, който е представен, за да се присъедини сградата към услугата, има неин подпис.

Грозев сподели, че ще има протест заедно с други хора, които ще излязат с него на улицата, за да изразят доволство.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 80 - водата мога да я спра! парното не!Има разлика нали?
75
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има сгради в към Обеля и нагоре, където има Парно, което може да е само в две положения - пуснато и спряно. като го пусенш умираш от жега, като го сперш умираш от студ. никой не може да ме убеди че Топлофикация заслужава да получава пари за това. да бяха подменили радиаторите.
74
4
 
9
 
! Отговори
До 74 преди 7 години
Много бъркаш!Има си планове още при строежа на сградата за инсталацията за парното и Топлофикация доставя парното според тях. Цялата инсталация за парното, както всикчи останали инсталации са ваша съсобственост и ако нещо не е наред, ваша е грижата да си я оправите. Топлофикация е до абонатната, после сте вие, но така е и с тока и водата. какво толкова сложно има в това, че толкова много хора не могат да го схванат?!!!
73
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До инж. (60)"... Парното е най-евтиният (и почти единствен за София) начин на отопление...."Престанете с тази басня за евтиното парно. Миналия сезон топлото ми беше сумарно около 1100 лв. Токът за същите 12 месеца - около 500-600 лв. Преди 4 години бях на квартира само на ток - бойлер и климатик (плюс духалка чат-пат!) и общо за година токът ми беше около 1000-1200 лв.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в ЧЕХИЯ осъдиха ЧЕЗ - чешка фирма, защото източвала пенсонните фондове.в АЛбания въобще не се церемониха с нея, а спряха ЧЕЗ и ЕОН - просто ги изгониха от страната.Само ние им се умилкваме.Нещо повече! докато държавата водеше дело срещу тях заведено от Стойнев, Е. Захариева в качеството на министър направи гръмки изказвания колко са онеправдани релуглаторите. Това влияе!
71
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заварено положение: Топлофикация АД е като АЕЦ Белене - ползваш, не ползваш, парите отиват в Кремъл...радвайте се, че ви изпращат сметки, а не "снегорини" !
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата работа е, че винаги се ползва парно, но някои не искат да плащат. Това дали живее или не живее в апартамента няма абсолютно никаква връзка с ползването на парното. Много хора не си пускат радиаторите, топлят се от съседите си и си живеят така.Просто парното топли навсякъде, а не само там,където са пуснати радиаторите. Затова си има и ред за включване към Топлофикация и за отказване от Топлофикация, а и никой насила не е принуждаван жилището му да е непременно в блок с парно.
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 71 - щом тръбата влиза в блока и потребителят плаща за доставката, значи топлофикация е длъжна да има грижата и за разпределението. Ако в сградата не е топло това е вина на топлофикация. ако трябва - да сложат нови тръби, но да намалят глобите, да подобрят силно количеството топлина което доставят, да оправят сметките, да си подобрят работата на мързеливите лелки които не желаят да си признават грешките, дори когато са очевидни....
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кое как е, защото нямам парно.И слава на буда, аллах и великото спагетено чудовище, че нямам!
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Исакш да дадеш топлофикация под съд . веднага топлофикация ти дава "консултация" и ти го води за разход, а посел почват лихви. Ам ти може да не искаш да те консултират Топлофикация - те обаеч те "консултират". Има такава графа. за посредните да не говорим. Защо са тези Посредници.? Каква е тази Броната? Да се договарят направо с потребителите както е в Германия и да намалят два пъти цените!
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук става дума за реално доставена и потребена услуга и кой да я плаща. Услугата си Топлофикация я доставя само до абонатната станция,където я и измерва и съвсем резонно иска да им се плати. После настъпва хаоса с разпределението на сумата за плащане по отделните апартаменти. Затова си беше най-добре да се плаща както беше преди - според кубатурата на апартамента. Според мен така е по-топло, по-евтино и не се краде и само сегашните крадци на парно ще плащат повече.
65
1
 
13
 
! Отговори
.... преди 7 години
и най - забавното е, че колкото повееч плащаш, толкова повееч набъбва сметката, защото няма как да платиш ЛИХВИТЕ без пъров да платиш основната сметка, а ти не можеш да я платиш. А лихвите са мракобесни.
64
2
 
8
 
! Отговори
до 67 преди 7 години
Живях в чужбина, недей да лъжеш.
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма държава в която да има такъв нисък жизнен стандарт и такива високи цени.Не е нормално да ти начисляват такса мощност за време през което не ползаваш парно.не е нормално да нямаш пари да платиш цялата сметка наведнъж, но да не можеш да си изключиш парното, защото нямаш пари да го платиш НАВЕДНЪЖ и да ти се трупат ЛИХВИ.т.е. ако имаш 1000 лева сметка, а заплатата ти е 500 лева и можеш да плащаш на части, не можеш да си спреш парното и да си го изплатиш, а ще плащаш до смъртта си ...
62
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде по света си плащат за тази сградна инсталация, само някакви Байганьовци тук не искат да плащат.
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикационните мафии, пардон дружества са по-свирепи и от copocoиди и сциентолози взети заедно. Адвокатите им измислиха врътката "сградна инсталация" и бетонираха кражбите си с нея. Топлофикациите са законни терористи.
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами и хората на ток отопляват съседите, ама не им искат сградна инсталация! Както се спомена, сградната инсталация разпределя на всички кражбите, иначе, ако я няма малкото плащащи ще трябва да платят сметката на всички и на 2-рия месец всичко живо ще се е отказало....и просто топлофикация или ще трябва да прекъсне кражбите или ще трябва да фалира...
59
3
 
9
 
! Отговори
До 55 преди 7 години
Браво бе, пренаписа закона, в който пише, че тръбите са твоя и на останалите съсобственост, а не на Топлофикация. Ако искаш наем за тръбите, плащай си го сам!
58
5
 
6
 
! Отговори
пепе преди 7 години
Поредният Андршко!!!
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 53 - не си прав - топлофикация има стимул - в мноог блокове са преминали изцяло на климатици или са санирани изцяло и все пак Топлофикация просот си избива парите като ОЩЕ вдига цените.достатъчно е да се споменем че в ЧЕХИЯ водят дело срещу ЧЕЗ.В Албания пък директно ги спряха.

Спонсорирани публикации