Тъщата на Лукарски – крепител на българския дух в Ню Йорк

Елисавета Йорданова ръководи студио по народни танци в мегаполиса
Обновена: 16 окт 2016 10:11 | 16 окт 2016 10:03,
19
Тъщата на Лукарски – крепител на българския дух в Ню Йорк
Снимка: BTV

Вече 10 години фолклорен ансамбъл "Горана" съхранява българските традиции в Ню Йорк. Зад него стои Елисавета Йорданова - тъщата на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

В сърцето на мегаполиса всяка седмица десетки българи танцуват, за да усетят родината по-близка.

"Носейки костюма по време на репетиции или на изложби и фестивали, ги кара първо да се чувстват българи, второ да се чувстват горди, че носят нещо, което малцина носят, и трето - техните деца всъщност са повече българи сега, отколкото преди 5-6 години", обяснява Елисавета Йорданова.

Името - "Горана", е името на бабата на Елисавета Йорданова. "Това е моят подарък към нейната любов и обгриженост и това, че тя ме запозна за първи път с шопските песни", разказва тя.

И така днес, в една зала в сърцето на Ню Йорк, десетки българи танцуват хоро. "Виждам общността по-сплотена. Виждам, че хората излизат с усмивка от студиото", разказва Йорданова.

"Той е такъв, какъвто трябва да бъде". Така Елисавета описва своя зет Божидар Лукарски. Описва го като грижовен, с чувство за хумор, обичащ да пее, да танцува.

Елисавета Йорданова си пожелава да вижда дъщеря си Ива и съпруга й по-често.

Тя коментира и медийния шум около сватбата на дъщеря си. "Да, той е имал първи брак, аз също имам втори брак в момента. Ние не сме първите хора, които са приключили с един брак и са създали ново семейство. Хората се женят по 4 пъти и не смятам, че това е престъпление, както беше описвано в много вестници", категорична е тя.

"Ива е невероятна втора майка на тези деца и не е нужно да правим от мухата слон. Ако мога да отправя един апел като майка - потърсете доброто. Или както Мишел Обама казва: Когато някои са долу, търсете висините", допълва Елисавета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
3
 
! Отговори
Унизен преди 7 години
Всичките дупетати си уредиха родата до девето коляно в чужбина, а тук останахме само *** които плащат на тия да живеят добре.Като е толкова хубаво в българия, защо не живеят тук.НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ!!!!!
14
5
 
7
 
! Отговори
ПГ преди 7 години
Коя е Мишел Обама?!?! А кой е Лукарски?!? А тъщата пък каква е, че я коментират?!? Голяма тъпня!
13
5
 
21
 
! Отговори
ined преди 7 години
Лукарски още не беше станал министър се опитваше да пробута любовницата си за добре платена държавна служба. А сега когато и се клатят краката на коалицията и може скоро време да не е министър гледа да уреди поне тъщата.
12
9
 
27
 
! Отговори
1977 преди 7 години
Тази жена обича България колкото аз ромите. Обичам ги, ама да са далече от мене! Едно време Кичка Бодурова и беше много мъчно за България, докато се ширеше в огромна къща в Лос Анджелис и караше джип, който вместо номер имаше нейното име. Много обичам такива "родолюбци". Ама нищо здраве да е. Разбирам ги хората никой няма да се завърне в държава, която безвъзвратно си е заминала...
11
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отвращава ме с тия цитати на М.Обама все едно това е най-върховната мъдрост на Земята!
10
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като стане подсъдим друга песен ще запее тъщата
9
2
 
26
 
! Отговори
Помнещ преди 7 години
Така беше и по времето на соца - строителите на комунизЪма строяха ама отвън декромполиестерната завеса!
8
6
 
37
 
! Отговори
смешно ми е друго преди 7 години
Много ми са смешни наш, те политици. Майката на нацията как, Цецка---се хвали с сина си---все едно ще избираме него за президент; Лукарски с тъща си--все едно тя е министър; Хора, опомнете се, разни *** ни управляват и за да докажат ,че са нещо.--...се хвалят сами със себе си и своите близки...........ЕДИН Е БОКО И ПАПИТЕ КОИТО ГО ГАЛЯТ СА НЕГОВИТЕ ПРОРОЦИ.... БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ........
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сещат се наваън за България , а тука псуват като луди собствената си Държава , това е да си манипулатор , след 2 Империи по тези Земи не я ясно коя и е родината
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'бати и булшита!
5
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво правят в Ню Йорк нали с България е хубаво , ама иначе емигрират
4
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах въпросната дама тази сутрин по не знам си коя продажна телевизия , мисля че БТВ. Като хванат една тема ( вкл. и сайтовете) я въртят до припадък. Ако не беше тъжно щеше и да е смешно, как хора които едва говорят български, но с българска кръв тропат хорца с US ентусиаъзм, ами като сте големи българи пратете си обратно децата в БГ за да допринесат нещо за тази страна, иначе хора всеки може да се научи да потропва......ше ми цитира въпросната дама Мишел Обама, цитирай български възрожденци
3
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз искам да крепя българския дух в Монако, ако може от скъпа яхта да го правя - още по-добре.
2
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умират си да крепят българския дух, ама от чужбина.
1
4
 
45
 
! Отговори
ivan преди 7 години
За кой ли път се говори за прелестите на българина зад граница и кой ли път не за кой ,а власт имащи,обичащи БГ,но са избягали за благополучие,а зетя тепърва ще бяга нека се нагуши от родното,а тук за тях е на минимални цени храна,живот,имоти,спечелини пари в Америка,тук без пари всичко постигат.