Родна картинка: Харчим за лекарства колкото и за алкохол

Всеки пети е с психическо разстройство, макар и леко
20 окт 2016 09:00,
25
Родна картинка: Харчим за лекарства колкото и за алкохол
Снимка: Reuters, архив

248 лв. средно е бил разходът на един българин за здравеопазване през 2015 г. В тази сума не са включени здравните осигуровки, а само доплащания и разходи за лекарства. Нарастването на този разход само за година е 13 лв., показва приетият в сряда от правителството доклад за състоянието на здравето на гражданите през миналата година. 204 лв. пък е средният годишен разход за алкохол на човек, показва още здравният доклад.

За първи път миналата година има намаляване на хоспитализациите, отчита Министерският съвет. Не е посочено обаче с колко спрямо 2014 г.

Още по темата
В периода 2005-2015 г. хоспитализациите са се увеличили от 1 614 313 броя на 2 302 891.

224 българи са регистрирани с ХИВ през миналата година. Това е най-големият годишен брой досега. Общо хората с ХИВ инфекция в страната са 2267. Новооткритите случаи на СПИН пък са 45. Според здравния доклад 50% от заразените със СПИН са мъже хомосексуалисти, а 12% са наркомани. Това според документа са и двете рискови групи за пренасяне на инфекцията.

63% от употребяващите венозно наркотици обаче са диагностицирани с хепатит С, а 5% - със сифилис.

Около 20 000 са българите между 16 и 64 г., които поне веднъж в живота си са употребявали наркотик.

Най-разпространена е марихуаната, но в последните години нараства делът на различните стимуланти.

Въпреки стартиралата здравна реформа, която цели ограничаване на болничните легла, м.г. те са нараснали. Според доклада на правителството през 2015 г. е имало 49 028 легла в 322 болнични заведения. Увеличението е с 400 легла спрямо 2014 г. Над-половината са в многопрофилни болници.

Всеки 5-и българин е имал някакъв тип леко психично разстройоство, отчетоха пък от Националиня център по обществено здраве и анализи.

1% от населението страда от тежки, но всеки някога е изпадал в тревожност и депресия. Само 400 джипита у нас са обучени да разпознават подобни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако искате истинско ядене, а не *** разходете се с колата в сряда или събота до Благоевград или до Дупница до тамошния женски пазар и си купете всичок необходимо. Ще опитате истинско ядене - сирене което мирише, мляко което е пъномаслено и се разваля и т.н. А боклуциет които ги продават в магазина са скъпи и ВРЕДНИ.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласувайте за Марешки! сами ни дерат!Знаете ли, че в ИСпания за един имот взимат 500 евро, а в софия за същите квадратни метри - 600 евро! Заплатите в Испания са в пъти повече, а цените - по-малки. Същото е и със здравната мафия! да има как да ни одерат!говорил съм с лекари, ДПс здраво държи монопола на лекарствата.
20
0
 
2
 
! Отговори
до Горан преди 7 години
На търговците.
19
0
 
2
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Аз да питам: На кого му е работата да си вре носа в джобовете на хората, и да се интересува кой за какво и колко харчи? Аман от *** статистици!
18
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
При положение, че бутилка червено вино от ?3,70 купено в Черна Гора е три пъти по-добро от наше за 10 лв. вече и аз спирам да купувам. Преди седмица дори бутилка "Черга" успя да ме разочарова. Лошото е, че от години не мога да си намеря човек да ме снабдява с домашно.А лекарствата поскъпват още по-бързо, така че резултатът накрая е такъв. Болните без тях не могат.
17
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Алкохол с хапчета -неочаквано добра комбинация.
16
0
 
3
 
! Отговори
Internetlumpen преди 7 години
Аз съм особено притеснен...!!! Все по-малко пие българинът... Цецка му майчина...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиенето на хапчета не решават проблемите с тревожността и депресиите. Само ще ги задълбочат. Тревожността и депресиите не са симптоми на болестно състояние ,а СЛЕДСТВИЕ/РЕАКЦИЯ на БОЛНАТА СРЕДА и БОЛНОТО ОБЩЕСТВО, в което живеем. Подобряването на условията.и средата на живот, ,както и на отношението един към друг ще доведе до изчезването на.тези състояния. А не тъпченето с антидепресанти и химии. Обществото ни вменява вина на всяка крачка и има свръхочаквания към нас, а ние не можем да отговорим адекватно. И страдаме.... Бийтълс са го казали много просто: All we need is LOVE!
14
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
А ми намалете цената на пиенето.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внушават ни, че да харчим за лекарства е нещо прекрасно. Обърнете внимание - не да сме здрави,а да харчим е откровения порив на фармацевтичната мафия, която прозира зад статията.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12 години пиех хапчета,за кръвно,за холестероли, за подагра и за какво ли не.Ядях и пиех като за последно.Спрях пороците и хвърлих хапчетата.Сега съм бомба.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За коя стартирала здравна реформа пишат, че не се сещам?
10
3
 
13
 
! Отговори
коко преди 7 години
Много хубаво правят хората.Аптеките продават безполезни лекарства от рода на разни хомеопатии които разчитат на плацебо ефекта у болния.На практика 50 грама коняк са много по-ефикасни от шепа хапове.
9
3
 
13
 
! Отговори
ракия-лекарства преди 7 години
Който не пие от кръчмата, пие от аптеката.
8
0
 
3
 
! Отговори
дърт преди 7 години
Интересно! Толкова много наркомани са измрели защото преди 10-15 години бяха стигнали до 30 000 броя?
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Амче кой дава толкова пари за лекарства, грешна им е статистиката. Тук се лекуваме с алкохол. Ракия за разтривка, греяно вино за всичко останало през зимата.
6
2
 
7
 
! Отговори
Бедняк преди 7 години
Аз нито харча за лекарства, нито пия!!
5
1
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
От къде другаде предлагаш да получим бензин?Внеси си от САЩ ако можеш!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им смъкнат цените та да харчим по-малко (и на двете неща)
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко арчи бантустанеца за братцкия съветцки бенцин?