В България живеят българчета, но за 43% българският не е майчин!

За над 80% от учениците в Сливенско българският не е майчин
Обновена: 31 окт 2016 16:30 | 31 окт 2016 16:07, Анисия Иванова
169
В България живеят българчета, но за 43% българският не е майчин!
Архив: Булфото

Повече от 80 на сто от учениците в област Сливен са билингви – деца, за които българският език не е майчин, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – Сливен Бисерка Михалева пред "Фокус". Общо в областта се обучават над 2000 ученици.

Голяма част от двуезичните деца са от ромския етнос, и съвсем малка – от турския, както каракачани, арменци, евреи и др.

За 43% от децата в България българският език не е майчин, сочи стряскащата статистика на Синдиката на българските учители от миналата година. По техни данни около 29,9% от ромските семейства не пускат децата си на училище. Друга една трета ги пращат и след това също толкова бързо ги спират от школото.

Още по темата

Според Бисерка Михалева, проблемът е в това, че една част от учениците, предимно от ромски произход, тръгват на училище, без да знаят български език. Обучението им в детските градини започва с изучаването на езика. Именно заради това, заяви Василева, е толкова важно децата да бъдат обхванати в предучилищното образование.

Сериозен проблем била и липсата на подкрепа от семейството към тези деца да посещават училище.

Според началника на РУО по-добри резултати при децата – билингви ще има, ако прекарват повече време в училище. Бисерка Михалева посочи като примери за добри практики опитите да се приобщят родителите, преподаване на уроци с различни игрови елементи, използването на електронни уроци , онагледяването им и др.

В средата на този месец от МОН оповестиха идеята си как да вкарат ромчетата в класната стая, като ги мотивират със стипендии.

Според проекта на министерството 700 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап. През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Минималният успех за кандидатстване трябва да е добър - над 3,50.

Министърът на образованието Меглена Кунева обясни, че целта на стипендиите е да даде равен старт, защото ромските ученици в 9-и и в 10-и клас, които са стигнали дотам, са се сблъскали с повече трудности отколкото съучениците им. Десет години са полагали усилия и са се борили с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер.

"Говори се, че стипендиите премахвали равния старт, но е точно обратното - в момента равен старт няма", смята Кунева.

Другият мотив на министъра е, че в условията на демографска криза, пред която е изправена страната ни, все повече работодателите ще прибягват до наемане на ромска работна ръка, което налага нуждата от ограмотяването й.

През 2020 г. ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. По думите на Кунева работодателите в Сливен предпочитали за работници "дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни, но и децата не са грамотни".

Идеята на МОН обаче предизвика горещи дискусии "за" и "против". Против се обявиха депутати, родители, учители, Синдиката на българските учители. Те видяха липса на равен шанс, плащане за полуграмотност, делене на  етнически принцип, а недоволни ромски организации възроптаха, че 30 евро за нищо не стигали и че ученолюбивите ромчета в цялата страна били много над 6000, не само 600.

Според Синдиката на българските учители на учениците от ромски произход трябва да се купуват учебници, помагала, да им се осигурява безплатен обяд, но не да се дават пари на ръка.

"Виждаме какъв е резултатът от трансферирането на готови безотчетни пари. Ако досега този подход работеше, всяко дете от ромски произход щеше да бъде облечено "в злато и сърма", както е приказката", коментира председателят на СБУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
26
 
! Отговори
Има разлика преди 7 години
Майчиният им език не е български, защото не са българчета, а са само деца на лица с българско гражданство. Родителите им никога не са се чувствали част от българската нация и са абсолютно равнодушни спрямо българската история и култура. Имам предвид екзотичния етнос.Останалите малцинствени групи имат отношение към България и българщината и дори в моменти, в които се оказват оскърбени от начинания в българската вътрешна политика, пак не се отказват от България, дори да са се изселили.
52
0
 
13
 
! Отговори
Гръдьо преди 7 години
Трябва да се обръща много внимание на ромските момичета и деца... да не забременяват рано. И много помощ за етническите българки, вклю. инвитро и мат. стимул.... За жалост българите не са задружни и бъдещето не е розаво...
51
16
 
12
 
! Отговори
ma4enik преди 7 години
Иде видов ден. Българите ще си бият главите о стените и ще се вайкат :"Защо гонехме, огнетявахме и ограбвахме труда на бедните, работливи,честни и културни турци?" Защо го правихме? Бог няма тояга, забавя но не забравя. 500.000 човека бяха пренудени да напуснат домовете си и да търсят припитаниев цял свят за да спасят човешкото си достойнство да носят рожденните си имена. Ще се молите снаха ви или зет ви да е турчин, защото след 10 години всяко 3-то българско семейство ще има в къщата си
50
12
 
11
 
! Отговори
уйвидек преди 7 години
... Ами раждайте бре, "кариера" градите, а? Почти всички жени от социалното ми обкръжение се сетиха, че на по 35-36 години искат да стават майки. Резултатът - ходене по мъките и инвитро. Някои имат успех, повечето - не. И бразилките, и нашите хубавици тръгват на 14-15 години да брулят сливите. С тази разлика, че бразилките вече на 17-18 ражда, а нашенката "трупа опит" двадесетина годинки. Аре недейте плакахте на чужд гроб.
49
2
 
18
 
! Отговори
ура ура преди 7 години
Аз съм българче и раснав дни велики, в славно време,син съм на земя прекрасна,син съм на юнашко племе.
48
5
 
38
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Канада ми изглежда все по-добра алтернатива :-).. Ромите не обичат студ, *** не обичат студ, сирииците не го обичат :)). На мен студа не ми пречи, ще хващам гората май. На хора с висше образование и особенно ако знаят и френски дават до 80000$ първоначално и уредена работа и жилище. И в българия ми хареса и тук си вадя добри пари и живея над средното за страната, но вече няма социална среда за българите. Замислете се - вече и средната класа започва да бяга. Става бананова република
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поредна национал-социалистическа статия и впрочем пълна лъжа!
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1/ Гласуването забранено за неук човек, т.е. поне средно.2/ Криминализиране на раждане на деца от деца. Бащата в затвора, там да работи 5-10 години докато му храним децата.3/ Образование за ромите, ама истинско. 4/ Купуването и продаването на гласове е престъпление. Да бе, ама ги купуват политици и се продават всички знаем кой.Китайците въведоха политик аза раждане на децата и беше толкова успешна, че отидоха в другата крайност
45
5
 
13
 
! Отговори
Ром социалист преди 7 години
Аре стига сте писали по форумите бе, марш на работа, че чаветата са гладни. Тия социални и майчински и детски да не мислите, че аз ще ги заработвам.Отивайте да бачката и да не забраите да гласувате на социалистите
44
14
 
8
 
! Отговори
КОЙ? преди 7 години
Проблемът не е толкова в това че *** раждат много деца, а че българките не раждат повече от едно дете. Питайте обаче дали вашите баби и дядовци са живели в по-добри условия за живот от вас с още 4-5 братя и сестри.
43
0
 
27
 
! Отговори
2020 преди 7 години
Виц от Нета - 2020 година , Софийски ВУЗ , - Стипендианти - Ректор Айше - Асане , излез и докажи че това е Триъгълник .Асан излиза - Това е триъгълник , ЗАКЛЕВАМ СЕ .Айше - Браво Асане , пиша ти Отличен 3.50 .
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БъркашНе пише че са 80% от населението а 80% от учениците. Хайде нека да си мислим, че е преувеличение или грешка. ---------------------------------------------А след 10 години грешката ще е вярна, защото бг ще са поизмрели а бай ще е се е размножил драстично
41
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКога някой отговорен държавен кадър ще спре тази самоубийствена политика да се стимулира раждаемостта на opкитe? ------------------Никога, само някой да посмее да намали майчинските и позитано ще организира масови протести и ще бутне правителството
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога някой отговорен държавен кадър ще спре тази самоубийствена политика да се стимулира раждаемостта на ?
39
6
 
18
 
! Отговори
Позитано преди 7 години
Ще увеличиме още майчинските и детските на ромите. Българките си имат пари понеже работят и на тях не им трябват помощи
38
19
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Време е ромския език и култура да са алтернатива на българския. И без това след години, на българите ще им е необходимо така или иначе да говорят ромски. Ромският трябва да бъде признат за официялен език, рано или късно.
37
1
 
25
 
! Отговори
! преди 7 години
Значи към 2020 година мисля че окончателно ще емигрирам... До 20-30 години българите ще са малцинство в собствената си държава ако се продължава със сегашната политика.
36
4
 
5
 
! Отговори
до БАН преди 7 години
За какъв стимул за раждаемос говориш при нашите съвременни условия???Раждаемоста по времето на нашите баби и дядовци беше висока, защото се нуждаеха от помоща на своите децата в ежедневието си. По онова време, цели фамилии живееха под един покрив!А, днес???Закона на Еволюцията не винаги силният оцелява, а този който по-бързо се адаптира!Европейската култура и общество отмират, като динозаврите!Дано имаме време да интегрираме "вар...ва ри...те" преди да е станало твърде късно!
35
0
 
31
 
! Отговори
ист преди 7 години
Наторения плевел потиска културните растения.
34
0
 
12
 
! Отговори
планЪТ преди 7 години
...работи