Академиците на протест, поискаха си 3000 лeва, като за начало

В БАН има 9 млади учени до 25 години, средната възраст е над 50 г.
297

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

В БАН има 9 млади учени до 25 години, 12 процента са младите хора до 35 години, а средната възраст на учените е над 50 години.

Още по темата

"Младите учени ги посрещаме с 450 лева заплата, средната заплата в БАН е с 200 лева по-малка от тази в държавата, а в Селскостопанската академия е още по-малка", заяви днес заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов на протестното шествие на учени от БАН и от Селскостопанската академия под мотото "Искаме ли да има наука в България".

Хиляди учени се включиха в шествието, което тръгна от  сградата на БАН, премина по бул. "Цар Освободител" до Министерството на образованието и Министерския съвет, премина пред паметника на Васил Левски и спря пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Една достойна заплата за учените трябва да е 1500 евро или 3000 лева, за да можем да бъдем в изравнено положение, приблизително с балканските страна, а не с европейските" заяви акад. Дамянов.

Според него един млад учен може да бъде задържан в България, ако стартовата му заплата е 1200 -1500 лева, за да може да може да издържа дом и семейство.

Бюджетът на БАН за 2017 г. е между 76-78 милиона лева, пресметна акад. Дамянов. Той отбеляза обаче, че се отпускат 3 милиона лева за циклотрона на БАН, отпускат се също 1,5 милиона лева за изследователския кораб на БАН в Черно море, както и се дават средства за обсерваторията "Рожен", за да не спре тя да работи.

"Дават се около 5 милиона лева за закърпване до минималните заплати, но това са кръпки", коментира акад. Дамянов.

По думите му, за да се изравнят заплатите на учените в БАН, поне със заплатите на учителите, за една година са необходими 12 милиона лева. В по-дългосрочен план "предлагаме и петгодишна оферта", за да не се натоварва бюджетът изведнъж и тогава ще бъдат необходими между 26 и 52 милиона лева, обясни заместник-председателят на БАН.

Акад. Дамян Дамянов е хирург и той каза, че ако работи в чужбина, заплатата му ще е "20 пъти по-голяма от тази у нас". Той попита риторично как да покани един реализирал се българин в чужбина, за да дойде да работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
8
 
! Отговори
До 205 преди 7 години
Това че някои хора все пак вършат нещо полезно, не означава, че бюджетът трябва да изхранва цял връзкарски шуробаджанашки мастодонт.Стратегическите задачи могат да бъдат към съответните министерства. Ти за ведомствени институти не си ли чувал?
152
0
 
6
 
! Отговори
До 188 преди 7 години
Ти не знаеш ли как се разпределят у нас парите?Ако наистина си се надявал на нещо и си представил проект, но нямаш връзки и протекции, тогава се приготви за двата възможни изхода:1/ При класирането твоят проект не е одобрен. После научаваш, че някой разработва същата тема, 99.99% прекопирана от твоята работа.2/ Ако искаш ти да си го разработиш, правиш колектив - деца и внуци на професори. Само ти бачкаш, те са ти "съавтори" и нищо не правят, а някой от тях се води ръководител на проекта!
151
2
 
4
 
! Отговори
До 190 преди 7 години
Племенницата на Владко - Жени Живкова, също беше аспирантка, но за зла беда трябваше да представи написаната си дисертация точно по времето на промените и наистина е дала за обсъждане някакъв текст. Затова й се наложи да чуе колко много не е в час по въпросите на науката. За това се писа и по вестниците.
150
1
 
6
 
! Отговори
До 190 от Препатил преди 7 години
В средата на 80-те години на 20-и век Владко Живков е аспирант в Институт по държавата и правото към БАН, с тема на дисертацията в сферата на "Морско право".Работещите в този институт казват, че не са го виждали да се вясва там по времето, когато е течала аспирантурата му. Не знам дали е защитил и получил научна степен.
149
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дървеници нещо до сега да съм прочел да сте открили или изследвали НЕ така че си млъкнете и си цъкайте на лаптотите си .....
148
1
 
5
 
! Отговори
do 184 преди 7 години
А какво стана с подписката за прокетите за млади учени? Строго секретно , а? Не ви е срам. Не са лъvи! Ходи да гледаш в comdos.bg Проверен и в БАН, проверен и в МВР. И друго. Защо не дадохте на хората да си видят точките от тези проекти? Никой не разбра как раздавахте парите.
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАСА били обект на нац. сигурност. Те за това споделят почти всичко. И за това възлагат поръчнки на частни фирми. ЦРУ като са обект на нац. сигурност сигурно и те съзлагат поръчки на частни лица. Стига си плямпал глупости.
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам пишещите тук къде и какво четат, но техните писания граничат с откровени лъжи. Само по най-новата програма за Млади учени, бяха одобрени над 100 проекта (май са 200). Отделно са проектите към МОН, ФНУ, както и тези с европейско финансиране. БАН не е 1 институт, а над 40, всеки с различна успеваемост и реализация. За какви кадри на МВР говорите изобщо?! Със сигурност има институти, където има всякакви ***, както и в Соф. Община има напоследък бая доктори. Но не обобщавайте!
145
0
 
1
 
! Отговори
До 170 преди 7 години
Понеже знам, че инглиша ти куца много, както и всеки друг език - https://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_NASA
144
5
 
6
 
! Отговори
Пян Гъ преди 7 години
Има и (отделни) сериозни учени в БАН, но останалите многобройни щатни учени едва ли имат големи успехи. Ами погледнете - нямаме нито една Нобелова награда. А трябваше да имаме поне 20 в различни области, ако сме амбициозна нация. Науката да се прави в университетите, а БАН като ДЪРЖАВНА СТРУКТУРА да се закрие. Неоправдано скъпо излиза. А ако напр. "Литекс Комерс" пожелае, да си създадат ЧАСТЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ИНСТИТУТ - тяхно право е. Пълно е с такива на Запад. Все се правим на умрели лисици.
143
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сънародници, не им вярвайте. Един да се намърда в БАН и води като *** дъщеря, брат, сват и така до пенсия. В научния комплекс на 4ти километър не можеш да се разминеш от луксозни коли. Миньорите не си получават заплатите за 34 месеца. А тия какво произвеждат. "Тия старци феодални, били много кални. Всяка втора клюка, превръщат в наука."
142
0
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 7 години
До До 170НАСА е обект от национална сигурност.Сравнението е неуместно. Вземете за пример всички останали институти, които са изцяло на частна издръжка. Поне гледайте малко филми, ще видите как правят веднъж годишно събирания на лов за спонсори!
141
0
 
4
 
! Отговори
просто е преди 7 години
Гледат се международните публикации, ако човекът има за титлата си, остава, ако е там 30 години и има една-две, тръгва си. Наука не се прави от такива хора.
140
1
 
9
 
! Отговори
истина преди 7 години
И да си викаме и да си спориме с вас- все едно. БАН трябва да стане ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР И обществото да вижда какво прави, казва се полуляризиране на науката. Аме не популяризиране като онзи с извънземните. БАН трябва да махне хората, които не правят наука и да се започне от управлението на БАН. Като служител там знам как да стане, ама мен никой не пита и ме мразят.
139
2
 
6
 
! Отговори
Angelhell преди 7 години
Преди няколко години имах възможност да работя в БАН.Интервюто ми продължи 3 часа. През това време аз лично не разбрах какво ще работя.Излишно е да казвам, че не започнах да работя там. :)
138
1
 
8
 
! Отговори
проекти преди 7 години
стига с тези проекти бе! Един прокет не видях да бе даден на някой честно и той честно да го изпълни. Отчитат проекти с ведомствени публикации, а пък взели хиляди и милиони! Нямат срам!
137
3
 
3
 
! Отговори
До 170 преди 7 години
Аре бе? Я си направи труда да провериш колко милиарда отпуска правителството на САЩ на НАСА?
136
1
 
5
 
! Отговори
МВР преди 7 години
Има ли щатни служители от МВР, които се водят професори в БАН? И колко са? Има ли бивши военни в БАН? ЗАщо не кажете? Тези хора каква наука правят? Какви постове заемат в управлението на БАН?
135
5
 
10
 
! Отговори
проучване преди 7 години
Ами направете проучване дали водещите в БАН знаят английски въобще? Воденичаров и т.н, пък после ги питайте за науката дето правят.
134
1
 
5
 
! Отговори
до 170 преди 7 години
До АнонименКато социологическите агенции ли или като проектите, дето нямат нищо научно? БАН трябва да си върне авторитета на озследователски център, но това става като се отдели просото от плявата. Но плявата там вече е мноого. Просото напуска, 10-ина на институт остават, другите 70 си прав.