Академиците на протест, поискаха си 3000 лeва, като за начало

В БАН има 9 млади учени до 25 години, средната възраст е над 50 г.
297

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

В БАН има 9 млади учени до 25 години, 12 процента са младите хора до 35 години, а средната възраст на учените е над 50 години.

Още по темата

"Младите учени ги посрещаме с 450 лева заплата, средната заплата в БАН е с 200 лева по-малка от тази в държавата, а в Селскостопанската академия е още по-малка", заяви днес заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов на протестното шествие на учени от БАН и от Селскостопанската академия под мотото "Искаме ли да има наука в България".

Хиляди учени се включиха в шествието, което тръгна от  сградата на БАН, премина по бул. "Цар Освободител" до Министерството на образованието и Министерския съвет, премина пред паметника на Васил Левски и спря пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Една достойна заплата за учените трябва да е 1500 евро или 3000 лева, за да можем да бъдем в изравнено положение, приблизително с балканските страна, а не с европейските" заяви акад. Дамянов.

Според него един млад учен може да бъде задържан в България, ако стартовата му заплата е 1200 -1500 лева, за да може да може да издържа дом и семейство.

Бюджетът на БАН за 2017 г. е между 76-78 милиона лева, пресметна акад. Дамянов. Той отбеляза обаче, че се отпускат 3 милиона лева за циклотрона на БАН, отпускат се също 1,5 милиона лева за изследователския кораб на БАН в Черно море, както и се дават средства за обсерваторията "Рожен", за да не спре тя да работи.

"Дават се около 5 милиона лева за закърпване до минималните заплати, но това са кръпки", коментира акад. Дамянов.

По думите му, за да се изравнят заплатите на учените в БАН, поне със заплатите на учителите, за една година са необходими 12 милиона лева. В по-дългосрочен план "предлагаме и петгодишна оферта", за да не се натоварва бюджетът изведнъж и тогава ще бъдат необходими между 26 и 52 милиона лева, обясни заместник-председателят на БАН.

Акад. Дамян Дамянов е хирург и той каза, че ако работи в чужбина, заплатата му ще е "20 пъти по-голяма от тази у нас". Той попита риторично как да покани един реализирал се българин в чужбина, за да дойде да работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
6
 
! Отговори
до 168 преди 7 години
Не мога да се съглася с теб, по простата причина, защото имам колеги много ценени като учени в чужбина. Тук чалгаджиите ли или тези от МВР с титли от БАН да ме оценяват, а?
132
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И никъде в никоя развита държава учените не чакат да цоцат от държавата - навсякъде се финансират от организации, в чиито интерес проучват. Но за да те финансират трябва действително да извършваш проучвания, не само да симулират дейност с разни проекти, дето реално погледнато са по способностите на осмокласници.Да се обадят на монсанто, и да им пуснат оферта - финансиране срещу писания колко полезно е ГМО-то, или път от лобисти, които искат да таксуват прАдните - поевчето учени така правят ;)
131
3
 
4
 
! Отговори
до 155 преди 7 години
При 30% бивши ченгета и номенклатура с титли, 60% обслущваща ги посредственост, ти предлагаш 10% да оправят Институцията. Като тези 10% нямат никакъв глас никъде. Ако разбираш от биология и химия да ти кажа какво работя. Ще ме оцениш ли?
130
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в БАН правят ли нещо повече от това да преписват неща от чужбина, които ги има от край време, и да се преструват, че са ги измислили те току що? А да, правят, от време на време разни публикации, които са прекалено комични дори за ЖЪЛТ ТРУД.Те хората, които вършат действителна работа не взимат пари, а тия готованци са тръгнали да реват. В БАН са тия, от които не става нищо, другите са където има пари за хората с действителни умения.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
миналат година историците имаха проект.Да не говорим за проекта на издателството с който направиха енциклопедия България на ДИСК през 2000 година.
128
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
къде 4 - само в инситутите има над 100 проекта обаче не са отразени качестевно на сайта на БАН.Само НАУЧНИЯТ АРХИВ на БАн в моменат има дав проекта - за дигитализация на ръкописи е единият, не знам какъв е другият но и дваат са в съавторств с ПАН - полската академия.
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Академиците да поучат още малко за да станат депутати и тогава ще събират пари с лопати.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проекто не може да се правят на стара техника, а и винаги може да се направи проверка на съоръжинята и тогава Академията ще изгърми с голяма глоба ако ползав пиратсак техника. освен това от 4 години бюджета на БАН е намален и Академията е на дефицит от 40 милиона.
125
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реших да прочета какви са проектите на БАН до момента. Ами те са 4... Някой може ли да ми каже с какво друго се занимават в БАН, че заслужават високи заплати ?
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
змев на БАН - малок под 70 на брой пир 78 милина това прави окоол един милона на звено, дори без да слагаме АДминстрацията. този един милино влизат местното парно -200 000 -250 000 за едан зима, купуват се промишлени количества въглища и дърва - също трябва и огромон оборудване поне за 100 души компютри , също да се закупят ОРИГИНАЛНИ програми по 3000 лева на всеки компютър.
123
4
 
9
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Без наука,образование и здравеопазване една държава не може.Затова ни удрят точно там.Нещата стават все по-зле
122
5
 
13
 
! Отговори
Трайчо преди 7 години
Абе няма лошо да взимат големи заплати ,но какво е ползата на данъкоплатеца от тях.Същото е и с полицаите близо 2 милиарда бюджет а разкриваемост 9 процента.Май на никои му се работи а да взима добри пари.Много трудно ще се оправим със стари к.....ви.
121
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прошляци! Повлякли се като армията на Балдоин!
120
1
 
8
 
! Отговори
песимист преди 7 години
До реалистЕдинственото обяснение е чуждестранен геноцид.Не без помощта на нашите водещи политици.
119
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми и аз не знам колко взимат съветниците в ЧЕЗ, но един такъв издигна къща-палат в съседство, направи си път там където път няма, и подчини всички местни мутри в рамките на месец.Та предполагм, че взима достатъчно повече от всички тях.Иначе, че всички надолу по веригата взимат ниски заплати е ясно. Моят въпрос беше защо народът не мрази тези безползни ***, които получават такива заплати, за да легализират източването на български капитали,а учените, лекарите, учителите трябва да се линчуват
118
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До реалистМоже може! След като в БАН може, значи може! В БАН са го измислили!
117
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие като сте толкова Учени защо се оставихте ония НЕучените да ви компрометират . Не знаете ли че сме предизборно време.Каква е ползата на нашето общество от вас . Обяснете бе хора кажете какви разработки правите или сте направили че да направите живота на хората по лесен . Никакви защото ви знаем какви сте и кои ви е назначил и защо .
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все иска да яде, ако може без пари, но не всеки го може!
115
1
 
16
 
! Отговори
реалист преди 7 години
НЕ МОЖЕ В 21ВЕК,В ЕС ДА ИМА ЗАПЛАТА РАВНЯВАЩА СЕ НА 1 ВАРЕЛ НАФТА ИЛИ 20КГ СУДЖУК. ЗАЩО В ПОЛША,ЧЕХИЯ,СЛОВАКИЯ,УНГАРИЯ И Т.Н. БИВШИ СОЦ.СТРАНИ МОЖЕ ДА ИМА ЖИВОТ ЗА ХОРАТА,А ТУК НЕ???????????
114
6
 
12
 
! Отговори
ААА преди 7 години
Леж - па яж ! Трябва да закрият тази каверна, а не да им дават още пари!