Миро не е тръгнал пиян към върха, твърдят негови приятели

Програмистът познавал района, имал и дебели дрехи
Обновена: 5 ное 2016 12:38 | 5 ное 2016 10:21, Анисия Иванова
59
Миро не е тръгнал пиян към върха, твърдят негови приятели
Снимка: Facebook

34-годишният Мирослав Късовски, който бе открит на 2 ноември мъртъв след 7 дни издирване в Стара планина, е имал други дрехи в раницата. Изкачвайки се към връх Ботев обаче, той е подценил времето. Това казаха трима от най-близките му приятели, сред които и братовчед му - Иво Младенов, Любомир Петров и Христомир Христов, пред bTV.

Те благодариха искрено на всички, участвали в продължителната спасителна акция. В същото време обаче посочиха и грешките на екипите. Според тях не е имало координация между екипите, случвало се е да бъдат претърсвани едни и същи райони, докато Мирослав е бил на най-обичайното място, по основен планинарски маршрут към връх Ботев, твърдяха приятелите му.

Още по темата

Те бяха категорични, че Мирослав е познавал района, бил е и друг път на връх Ботев. Имал е и по-дебели дрехи, но много бързо се е влошило времето, каза Петров.

Освен че е подценил опасността от бързо застудяване, не е трябвало да тръгва сам, коментира той. По думите му Късовски е имал и по-дебела дреха в раницата си, а когато е паднал вече е бил в хипортемия.

"Мирослав беше опитен планинар, обикаляше с колелото. Обичаше сам да изкачва върховете”, допълни Иво Младенов.

Програмистът е спазил процедурата, когато един планинар бедства - оставил е велосипеда близо до пътя. Знаел е, че така оставя знак. Понеже силен страничен вятър го е обледенявал, той е решил да се спусне надолу, добави Петров.

Приятелите на Мирослав категорично отрекоха, че той е тръгнал към върха пиян. Думите на хижаря бяха, че никога не би пуснал нетрезв човек към върха. На лобното място на Миро компютърът на велосипеда показва изминат маршрут от 54 км.

На 26 октомври в 11:00 часа Мирослав тръгнал с колело от хижа "Тъжа" към връх Ботев, а час и половина по-късно за последно се е свързал по телефона с майка си, за да я предупреди, че нагоре към върха няма да има обхват.

Няма как с такава денивилация да се справи пиян човек, категорични са приятелите му. Колелото на програмиста е намерено на 2 метра от пътя за връх Ботев. Трупът му лежал на 15 м по-надолу.

Според патолога, присъствал на мястото, най-вероятно младият мъж е оставил велосипеда и е тръгнал в опит да се сгрее. Заради ураганния вятър температурата е била около минус 15 градуса. При такъв студ и с тънкия си колоездачен екип програмистът не е имал шанс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
31
 
! Отговори
Тт преди 7 години
Те така, обикновено се давят най-добрите плувци. Жалко за човека!
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25 Ти не си кусвал алкохол през живота си като те гледам! Муахахаха..
22
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24По-точно си алкохолик ***. Ходи се гръмни, Я по-добре си тегли въжето, че е по-евтино.
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 23 Абе, оли.гофрен, нали точно това ти казвам, че като удариш 2-3 питиета и се мислиш за велик. Аз скочих срещу немската овчарка и имах късмет че не ме обезобрази, а само белези ми остави по ръцете от зъбите си. На трезвена глава не бих скочил, даже милион да ми дават. С тоя съседа се басирахме на буре вино. И както бях на 3 ракии...само тази оферта чаках. Овчарката завинаги си остана куца в десния крак и оня я уби след време, защото се мъчеше горкото животно.
20
0
 
24
 
! Отговори
ходи се гръмни преди 7 години
До Анонимен 3Ами вземи се напоркай и ходи скачай срещу ледения вятър на Ботев да видим как ще те наритя времето директно в моргата. *** си.
19
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да прости човека, не му ровете костите, моля!...
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умрял е свободен! Пия едно вино за човека!Бог да го прости!
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Термо камерата е в ход едва на 3-я ден, а той още на предния е умрял. Каква топлина гониш от труп?
16
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Млад човек. Жалко, че е подценил риска. Много са нещата, който не е съобразил, факта е и действията на спасителите. С термо камера и може би друга техника можеше изхода да е разлемен. Факт е, че можело е да кара другаде. Трябва да се създадат условия, парковете ни са, като джунгли и също опасни.
15
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 16 Неее...той е тръгнал трезвен към върха, но понеже е въздържател си взел и бутилка ракия в раницата?! Вашето ( на теб и приоятелите му) е наглост- да отричате очеизвадното, че човекът е пийнал в хижата преди да потегли към връх Ботев.Що в тази държава истината боли, бре?Щото сте мижитурки!
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 14 Виж, и най-големият *** да е на тази земя, във всяка държава биха постъпили така.
13
27
 
24
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Кой беше този, че похарчихме толкова много средства за да го търсим? Да рискуваме още хора заради безхаберието на един и то към собствения му живот!!!
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 11При теб ако удрянето на 2 ракии води до тотална деградация, на някои хора при 2 ракии им идва куража и не само ще се обади на майка си, ами ще й каже че отива за малко до връх Ботев и ще се върне за вечеря със клип от върха.
11
0
 
24
 
! Отговори
планинар преди 7 години
до: 9Преди да тръгне с дрегера ли беше в подножието на върха и му измери алкохолния градус ли? Там ли ти е стоянката и там ли мериш градуса на туристите и планинарите. Ей, аман от тАпи парчета бе. Всеки много знае, без нищо да знае. Човека, ако беше пиян, нямаше да се обади на майка си да е предупреждава, че няма да има обхват.Щеше да пердаши нагоре, като изоглавен без да се замисля. А и да пиеш преди такова изкачване, никой не го прави.Алкохола обезводнява тотално организма и дърпа силите.
10
1
 
35
 
! Отговори
усмивката преди 7 години
До ссТи колко пъти си умирал от измръзване, че знаеш!Върнати към живота измръзнали хора казват точно обратното, че това е може би най-сладката смърт. В един момент спираш да чувстваш и а усещаш, като опиянен си и просто заспиваш. Не случайно повечето, които са замръзнали са с усмивка. Усмихнатата смърт и викат...
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може човек подгрял с едно или две питиета, както се казва да прави такива тъпотии. Бил си е наистина пиян за да не разсъждава...
8
6
 
34
 
! Отговори
спасител преди 7 години
До DidoНе само близките, но и аз ще го кажа, че спасителите не са си свършили работата както трябва. Една камара народ, а човека и колелото му са били на основния маршрут. Тъпо е да не се започне от там и да се разширява периметъра на търсене. Ама, какво ли да ти обяснявам, като едва ли ще ме разбереш. Още повече, че и кучета е имало и пак не са го открили, което говори, че търсенето е било мижи да те лажем. Не, че са щели да го спясщт, но е срамота толкова хор да не го открият 1 седмица.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той не просто е пил едно или две...този е бил на поне 4-5 ракии.
6
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не бил тръгнал пиян , ама носил в раницата шише ракия "да се сгрее". Всеки , който има опит в планината , знае , че ракията само привидно сгрява. Имал дебели дрехи, но каква полза? Като вървиш нагоре и се изпотиш, то не намериш ли начин да се сгрееш, така или иначе ще замръзнеш. Тръгнал е даже без една запалка или кибрит, който да му позволи да запали огън... Изобщо пълна лудница. Да не говорим пък за колелото и то през ноември. По-добре такива хора да си седят пред компютъра в къщи
5
1
 
28
 
! Отговори
сс преди 7 години
Добре де... Като е имал и други дрехи и е искал да се сгрее защо не ги е облякъл? Неясноти има някакви тука май...Всеки планинар трябва да си преценя нещата като тръгва и дори да си вземе по-дебели от нужните в момента дрехи. В този сезон и сняг може да завали изведнъж.Горкия човечец... замръзването е бавна и мъчителна смърт.

Спонсорирани публикации