Мъгла попречила на Миро да стигне до подслон, измръзнал до смърт

С тънките дрехи, с които бил облечен, той не е имал никакъв шанс
Обновена: 2 ное 2016 16:00 | 2 ное 2016 16:00,
84
Мъгла попречила на Миро да стигне до подслон, измръзнал до смърт
Снимка: Facebook

Изчезналият в планината 34-годишен програмист Мирослав Късовски е бил намерен измръзнал до смърт близо до заслон "Маринка" на един час път от източната страна на връх Ботев, съобщи пред "24 часа" шефът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов.

Според него програмистът е искал да стигне до постройката, за да се подслони, но явно заради гъстата мъгла не е успял да я намери.

Стаматов, който е дългогодишен планинар, смята, че младият мъж е починал от измръзване. По думите му мястото, където е намерен мъртъв Миро е открито, времето там се променя буквално за 5 минути. Силният вятър сваля температурите до минус 15-20 градуса и човек може много бързо да измръзне.

Още по темата

"С тези тънки дрехи, с които е бил, Мирослав не е имал шанс, те са залепнали за него като тенекия", каза Стаматов.

По негови изчисления от лобното място на Мирослав до връх Ботев има час път.

Мястото, на което бе открито тялото, се намира на 2060 метра надморска височина и на два часа и половина път от хижа "Тъжа", откъдето Миро е тръгнал с велосипеда си миналата сряда, около 11 часа по обед.

Същият район е претърсван поне няколко пъти от планинските спасители, но явно гъстата мъгла с видимост от 1-2 метра и снегът от 10-ина см са им попречили да го видят.

Издирването тази сряда обаче е било облекчено от тихото, ясно и слънчево време.

Над 400 души се включиха през последните дни в издирвателните действия на изчезналия Мирослав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
> преди 7 години
Твърдия алкохол е най-лошия съветник! Загубваш основни качества, без които капана лесно те хваща. Интуицията! Мъдростта! Инстинкта за самосъхранение! И когато попаднеш на място, което изисква максимума от теб, оцеляването става трудна задача. Разчитал е да се движи бързо без тежести по широкия черен път! 20 км се взимат за 2 - 3 часа. Затова е тръгнал по обяд, когато е топло. Уви, забравил е да се страхува...Бог да те прости Миро! Почивай в мир!
49
4
 
3
 
! Отговори
Викинга преди 7 години
Евала на пича, така се ходи в планина. Планината е за мъже по тениски без вода и екипировка, не за лелки с 45кг провизйй и екипировка. Отишал си е като МЪЖ. 100 пъто по добра смърт за мъж, отколкото някой ахмак дет се удря в дерек с БМВ или някой чичка дет бори рака.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алкохола, противно на очакванията, няма да ви спаси в подобна ситуация. Първоначално ви затопля, после темепратурата ви пада още по-ниско, отколкото е била преди да започнете да консумирате. Най-бързия начин към хипотермията.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да тръгнеш с колелото дебело облечен, но е могъл поне в раницата да си сложи дрехи. И по-интересното е, защо не си е взел GPS? Вярно, не можеш да разчиташ на 100% на него, но би увеличил шансовете му многократно. За съжаление екстремните спортове станаха твърде комерсиални. В нета е пълно с яки клипчета с яки номера, но е добре да се запита човек "за мен ли е това?" преди да тръгне да го прави. Жалко за момчето, да почива в мир.
46
0
 
9
 
! Отговори
Срам преди 7 години
Само не мога да разбера защо се изля толкова помия по спасителите. Това са хора, които са отишли в планината не да ядат и пият, а защото обичат планината и искат да помагат на закъсали хора. Екипировката им е пълен шит, под якето се изпотяваш за нула време и после мръзнеш. Трябва сам да си вземеш подходящо облекло, което не е никак евтино. На вятър 40м/с и гъста мъгла определено не са тръгнали на разходка, просто защото така им е хрумнало. Така че малко уважение!!!
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да го прости.Не мога да разбера човечеството накаде отива с колело на планина с мотор на море с GSM под вода във въздуха с бънджи.Уж сме хомосапиенс
44
0
 
18
 
! Отговори
Планинарка преди 7 години
Каквото и да говорим, момчето вече е мъртво. Остава въпросът.....Как може в месеците октомври/ноември да тръгне по къс ръкав в планина? Това не е нормално! На какво е разчитал? В планина винаги се ходи с топли дрехи, високи обувки, медикаменти, алкохол, резервни дрехи и обувки и други......та даже и противозмийски серум. Планинарка съм години наред, но без основни неща не тръгваме в планината с мъжа ми.
43
2
 
5
 
! Отговори
сс преди 7 години
До Римаме бе имаме и много мотивирани , но няма как да се краднат кинти , от рапоните дето ги отпускат схващаш ли....!!! аз ще работя ии без пари стига рапоните да не си правят ПР с мене , а *** рапона не пропусна да се изкаже за хеликоптера ....!!!! мене ме срам ,но мир на душата на това момче дано е намерил покоя в дебрите на планината , там виждаш колко си малък и как прирппдата може да смачка като бубулечка доверете се на план ината ,но не се надценявайте
42
1
 
24
 
! Отговори
уважаващ природата преди 7 години
хей планинари , срам ме е , какво може да правим в планината и как да се пазим , планината е истина и тегоба , тя дава и взема , може да смачка всеки , имам накакъв опит като водач , но и днес все още се страхувам ...!!!Стара планина е най коварната планина не само в България , може би в цяла Европа който е бил там знае ,че времето там се сменя за броени минути и то в четирите сезона , сташно е да си сам и без екипировка .....не се надценявайте бъдте смирени прд планината която и да е тя
41
14
 
3
 
! Отговори
Ано преди 7 години
е другият вариант е да умре от разпад на хромозомите на клетките бавно и мъчително като всички останали, поне се е отървал леко и бързо. 400 души по 200лв на ден на всеки, бая пари за заплати са отишли на вятъра. то един плочкаджия щеше да ги изкара лесно, тея хора работа нямат ли си.
40
1
 
11
 
! Отговори
до 41 преди 7 години
Програмистите си живеем във виртуален свят :)Не мисля че би се самоубил по такъв начин.Просто кофти стечение на времето в най-страшната планина у нас
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега слушах по БТВ новините и казаха че човека е паднал с колелото и най-вероятно се е контузил тежко или е умрял на място, но не е умрял от студ.Май 1-2 дни требе да минат за да се изясни
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как може тоя човек с тънки дрехи. Жалко за човека.От дете ми разправят, че в планината без дрехи не се ходи. няма зиме, няма лете.В планина винаги трябва да имаш пуловер и дебело яке, ръкавици, шапка и яки обувки.Не бива да се правят такива грешки. Мир на човека.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гА да си чувал приказката, че и най-мъдрият си е малко ***?Лека му пръст на човека, и с горното в никакъв случай не искам да скверня паметта му, но цялата случка е пореден пример за цената на всяко наше действие, която винаги се плаща, независимо от факта дали искаме, осъзнаваме или ни интересува нейното съществуване. Тя си седи там някъде и ако сбъркаме или я подценим, ще имаме удоволствието да я заплатим в пълен размер.
36
3
 
4
 
! Отговори
До Р преди 7 години
Не съм наясно с обхвата и възможностите на цитираните от теб термокамери. Най-вероятно си прав, че не е голям разход закупуването им и може би е целесъобразно да се направи, но по отношение приложимостта им, съм склонен да се съглася с мнението на 40. Към аргументите бих добавил и приложимостта на обхватът й по отношение на възможната височина на полета. Защото ако то гледна точка на безопасността, хеликоптера трябва да е на 100 и повече метра, част от изброените може и да не стават за работа.
35
7
 
15
 
! Отговори
г преди 7 години
аз друго мисля, това е програмист,тоест много над средно интелигентен и запален планинар,такъв човек не може да се излъже и то в края на октомври да тръгне толкова леко облечен и без екипировка, последно се е обадил на майка си може би вид сбогуване ,имал е и ракия да си пийне да го замае да заспи и да не се събуди бяла смърт,може би е имал лични проблеми и е искал да остане завинаги в прегръдките на планината ,която му е била страст,кои знае,за съжаление вече е твърде късно
34
4
 
15
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
Защото, умнико, в гъста мъгла файда от термокамера никаква.
33
10
 
25
 
! Отговори
Р преди 7 години
Защо държавата не закупи термокамера и не снабди спасителният екип и хеликоптер с нея?!? Вместо да лети 5 дни хеликоптера, Миро щеше да "светне" на екран за 1 час с поглед отгоре!!! Непрофесионална камера = 250 USD (става за доброволците пеша). Полупрофесионални камери = 700USD. Професионални камери 3500-7000 лв. Супер професионална термокамера = 60000 (отлична за хеликоптера). Защо нямаме технически подготвени спасители? 60000 лв ще спасят 5 човека годишно. Миро няма да е последният загубил се.
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напоследък се разхождат странни екземпляри по къси панталони,включително вчера такъв видях в София.При 3 градуса,но явно са излезли до магазина.В планината този номер не върви.Бог да го прости!
31
11
 
4
 
! Отговори
yordanov преди 7 години
Ne tryabva da se barza i da se pluye po-ministar predsedatelya,zastoto negovata namesa beshe barza i tryabva da se oceni visoko.