Клас стани, клас мирно! А учителят как е?

Пращат учителите на психотест, проверяват ги за отклонения
15
Клас стани, клас мирно! А учителят как е?
Снимка: Булфото, архив

Учителите ще подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците, съобщава "Монитор", като се позовава на промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в Държавен вестник.

Според промените педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година.

На психотест ще подлежат и кандидатите за учители, преди да заемат поста. Те трябва да представят документ от медицински преглед издаден до три месеца преди постъпване на работа.

Наредбата, която е подписана от здравния министър, е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование. Според документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол.

Според документа учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна. В класните стаи не бива да попадат и лица страдащи от разстройства на сексуалното влечение, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Да се започне първо от Кунева!Защо? За справка- прочетете "новия закон за образованието"...
12
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Държавата доста го е закъсала за пари ,щом ще си ги набавя от ежегодни психо тестове на учители ,а не може ли най-напред министърът да ходи на такъв тест? До кога всеки ще се подиграва с учителите?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
министър Москов първо да подложи лекарите на подобни тестове-със сигурност те са по-изтрещели от учителите!!!!!!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос:И колко точно случаи с учители има, че се залетяхте да създавате нова пазарна ниша?
9
21
 
1
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Най-после нещо нормално и в образованието. Учителите с над 20 години педагогически стаж са не за освидетелстване, а за запориране в съответната институция за лечение. Това трябваше много отдавна да се случи.
8
1
 
11
 
! Отговори
BURZUM 2 преди 7 години
BURZUM, когато един учител получи административна заповед да работи с негодна програма и учебник, той не просто има право, а е длъжен да "обжалва" мотивирано и тогажа има право да не изпълни заповедта, защото до произнасянето на съда изпълнението се спира. Не родителите и децата са тези, които получават тези заповеди. Има си АПК и др. закони.Не психология, а правно образование имат нужда повече учителите.
7
0
 
25
 
! Отговори
Обезщетение преди 7 години
А какво става, ако миналата година е ОК, а тази вече има проблем?Ще му се заплати ли обезщетение, защото е очевидно как и къде е получено заболяването? НА РАБОТНОТО МЯСТО!10 000 лв. - 30 000 лв.
6
1
 
22
 
! Отговори
Оставка за ГЕРБ преди 7 години
Нови новости от ГЕРБпромени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването,Ще унижават учителите с психически преглед.живота и здравето на децата и учениците, ще бъдат гарантирани като се изхвърлят *** и наркодилърите от училищата (с шутове и демократичен бой)и се създаде нормална обстановка за работа на учителите и децатада учат и да се развиват
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо да започнат с депутатите и министрите,след това зам министри и областни управители,началници на кабинети и всякаква друга администрация ,защото побъркаха и учители и ученици с постоянно променящи се концепции на образователна система.
4
3
 
26
 
! Отговори
хм преди 7 години
Чудя се на какво още унижение ще подложат учителите. Този нов закон е пълен провал - акцентът не е върху пряката работа да се научат децата, а върху бюрократични дейности и аниматорски умения.
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдова деменция имат над 80% от работещите в училище!Това си е даже професионално заболяване в сферата, а за психо тестовете работете вие 2-3 години в училище и ще видите с какви разстройства ще се сдобиете.Добро начало би било смяната на несменяаемите директори с по-млади!
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре че това го нямаше едно време, че като си спомня даскалите в техникума, половината щяха да ги освидетелстват за по-малко от 10минути...
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да пратят и учениците.

Спонсорирани публикации