Миро можеше да е жив! Над 72 ч. закъснели данните от телекомите

Близките му искат промяна в Закона за защита при бедствия
23 ное 2016 17:00, Анисия Иванова
44
Миро можеше да е жив! Над 72 ч. закъснели данните от телекомите
Снимка: Facebook

След трагичния инцидент в планината, при който загина изчезналият в района на връх Ботев Мирослав Късовски, се подготвят промени в Закона за защита при бедствия.

Инициатори на законовите промени са Иво Младенов, братовчед на Мирослав, и Христомир Христов, който е бил негов близък приятел.

"Основната точка е отговорните органи да получават важна информация в съкратени срокове, най-много до два часа. При случая с Мирослав повече от 72 часа информацията от телекомите не можеше да достигне до спасителните екипи. Целта ни е тези спънки да бъдат намалени, за да може да се стига до щастлива развръзка", обясни Иво Младенов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той подчерта, че е важно да се направи ясно разграничение между нарушаване на личното пространство и информация, която може да спаси човешки живот.

Христомир Христов също е на мнение, че в основата на всичко е възможността да се получава информацията от телекомите.

"Пропуските се базираха и на материалното обезпечение. Когато ме издирват, бих искал да ме намерят", настоя той.

Според него проблемът у нас е, че се подхожда немарливо към застраховането, особено към планинското застраховане. Христов акцентира, че Планинската спасителна служба е доброволческа организация, но трябва да получава поне материално обезпечение - база и техническо оборудване.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Ди1 преди 7 години
Краднаха ми буса преди 10-тина години. Вътре имаше GSM. Пулицаити казаха не става да го намерим така :))) Докато бях още в раонното, се свързах се с подходящия човек и след 10 мин. имах приблизителното мястото - м/у три антени. След 30 мин. си го намерих...
35
0
 
10
 
! Отговори
Webley revolver преди 7 години
Това е кретеническо, наистина. Но всъщност, въпреки трагедията, ако Миро просто беше взел нещата по-сериозно, и не беше тръгнал по трико да катери връх Ботев през ноември, изобщо нямаше да има трагедия. Лека му пръст, нека този тъжен случай е урок за други, които са склонни да подценят Планината.
34
0
 
2
 
! Отговори
anon преди 7 години
... всичко това предполага, че телефона е в обхват. ако не е... телекомите могат най-много да ти кажат ако телефона няма гпс къде последно са го "видели" (кои антени) и по метода на пеленговането да се намери най-грубо къде е бил последно "видян" телефона...а ако има гпс и покритие може (според зависи) да могат съвсем точно да кажат къде е... та дали има гпс или не самото устройство е без значение при липса на покритие защото гпс-а на телефона не предава- само приема.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 28Е не точно така както казваш . Телефона први връзка с най близката клетка автоматично. Не нужно да ти покаже и последната връзка а просто да определят вероятната посока на движение. Понякога има покритие на невероятни места.
32
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
До до 28 Ако бяха изпратили информация за джихадисти в района щяха да ги намерят веднага !
31
2
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
ако беше за мой близък, влизам с пушката в офиса на мтел и за две минути имам информацията
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
???ако данните от телекома които са предоставени след 72 часа са били толкова полезни защо отриват тялото на въпросния човек след 7 дни, т.е данните въобще не са били полезни, иначе по отношение на телекомите съм съгласен че те действат само когато имат икономически интереси.
29
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората са се качвали в планината много преди GSM-ите, но са имали малко повече акъл от тоя
28
3
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
какво общо има GPS приемника в един телефон с това как може да бъде намерен телефона? ти имаш ли си дори най-бегла представа за приемници, предаватели, мощност и т.н.? ако един телефон няма достъп до клетка е абсолютно невъзможно да бъде локализиран. освен ако не ходиш като радист от армията с предавателя и батериите на гърба. аман от заблудени хора.
27
1
 
11
 
! Отговори
Виждам преди 7 години
Не се притеснявайте - не са виновни ЗА ТОВА телекомите!(те правят всичко по закон - включително и ограбването ви)и данните и разговорите ви се слушат постоянно - на всички!(няма искам - не искам, законно - незаконно)Просто сега ви подготвят да стане официално - по ваше женаие :)(нали искате ако имате нужда да ви намират - е, ще ви намират, но ПАК НЕ когато имате нужда!)
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еми можеше, ако не беше толкова ***
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"....повече от 72 часа информацията от телекомите не можеше да достигне до спасителните екипи.", АМА МОГАТ ДА ПОДСЛУШВАТ!
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С балкана и морето шега не бива.Те грешки не прощават.
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да да, телекомите са виновни, че не може да си прецени възможностите и се прави на интересен. Но пред природата това не минава, цък и изчезваш - има още милярди хора. И не е верно че бавят инфо, полицията може да получи такова ВЕДНАГА при това без да пита телекома или който и да е. Спасителите послъгват малце.
22
2
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
ботев съм го качвал с 2 бутили ракия - по една в ръка и съм го слизал същият ден, но с бутилките в мен!само грешна ракия ще да е пил тоя, не е от джиесема!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предложението е смислено, но част от аргументацията е проста абсурдна - телекомите може и да са "закъснели" със 72 часа / това не е закъснение, законът го изисква, защото е калпав в подобни случаи/, но е напълно ясно и с колко са закъснели близките на покойния с обаждането си в полицията и ПКСС! В момента на алармирането на тези органи човекът отдавна вече е бил в отвъдното, така че никакви данни на никакви телекоми не са можели да го спасят!Мир на праха му!
20
1
 
37
 
! Отговори
Баба Гошка преди 7 години
До бубсМного вярно. Звъннете някъде и издрънкайте нещо или за коментар тук да се ядоса "правилния човек", гарантирам ви, че до 10 минути пред вас ще спре патрулката. Даже може и да не звънят, а с таран да разбият вратата и да ви измъкнат от вас. Зависи колко са ви ядосани. Иначе телефонни измамници не могат да намерят, крадени коли не могат да намерят, този изгубен турист не могат да намерят, нищо не могат да намерят...
19
0
 
10
 
! Отговори
milo преди 7 години
Аз съм на заплата в телеком. Също съм и планинар :) Затова и споделих мнение. Загубен живот не можеш да върнеш, но поне се надяваш да помогнеш да не се пропилее друг.Но всеки има право на избор и мнение.
18
4
 
28
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
телекомите нямат вина за човешката глупост и това че тоя младеж е тръгнал безумно леко облечен във високата планина.Балкана не прощава на глупците,с клинче и тениска се ходи в южния парк,а не на връх Ботев. Будала човек и вързано куче го хапе!
17
13
 
19
 
! Отговори
Комши преди 7 години
Историята на една предизвестена смърт...без екипировка, с колело, около връх Ботев, Октомври, алкохолик, яко наквасен, леко пълен, без опит и без физически сили = бърза смърт.