Покланяме се пред "честната глава" на Св. Климент Охридски

През 2016 г. се навършват 1100 години от Успението на светеца
25 ное 2016 10:14,
9

Мощи на Св.Климент Охридски пристигнаха в България за националното честване на 1100 години от Успението на светеца, съобщиха за БТА от Светия синод на БПЦ.

През 2016 г. се навършват 1100 години от Успението на Св.Климент Охридски и по този повод у нас гръцка църковна делегация, начело с митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, донесе за поклонение "честната глава на светеца".

Мощите на Св. Климент Охридски пристигат от гръцкия манастир "Св.Йоан Кръстител", който се намира на няколко километра от град Верия, близо до Солун. Манастирът е древен монашески център, известен и почитан както заради светците, живели в него, така и заради мощите на Св. Климент Охридски.

Част от мощите на Св. Климент Охридски се съхраняват в манастира "Св. Пантелеймон" в Охрид, Македония. Според преданието главата на светеца е попаднала в гръцкия манастир "Св. Йоан Кръстител", тъй като самият светец пожелава главата му да се върне на мястото, където е станал монах.

На 25 ноември, когато честваме Св. Климент Охридски Чудотворец, в 9.30 часа в храма "Св.Александър Невски" ще започне Съборната света литургия, водена от патриарх Неофит. От 19.00 часа в зала "България" ще има празничен хоров концерт с църковна музика.

На 26 ноември делегацията на Гръцката православна църква ще отпътува за Рилската света обител. В 11.00 часа при портите на манастира неговият игумен - Адрианополският епископ Евлогий, и братството ще посрещнат гръцката делегация и придружаващите ги митрополити от БПЦ. Ще бъде отслужен кратък молебен в манастирския храм "Рождество Богородично" и поклонение при Светите мощи на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Гостите ще посетят също музея на Рилския манастир и галерията с икони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:3 Човек помага на човека до като е жив,умрели няма как да помага на живите па макар и "светец".Незнам как поповете се втурват вкупом да целуват "скелета"това е езическо ,а не християнско поведение.
4
2
 
3
 
! Отговори
в Библията .. преди 7 години
пише, че Исус Христос е жив в момента ... ( нали е възкръснал .. ??? ) и който повярва в него ще живее с Него завинаги ..... Моля ако някой вярва в това да ми даде + който не ... моля сложете минусче ... Благодаря !
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1 и 2: Къде ви е разума? Вие сте скелети, нямащи нищо и никой не ви познава
2
16
 
12
 
! Отговори
Иванчо преди 7 години
Хмм. Да се кланяш и целуваш кости е типично езически ритуал. Нещо общо с църквата, християнството и здравия разум.
1
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снощи гледах как целуват и се прекланят пред"скелета"на незнайно кой,аз ако се прекланям се прекланям само и единствено пред Създателя,Твореца на този "скелет".