Според ЦРУ: България е втора по смъртност в света

Изпреварва ни само южноафриканско Кралство Лесото
25 ное 2016 11:14, Петя Славова
46
Според ЦРУ: България е втора по смъртност в света
Снимка: архив, Булфото

България е втора по смъртност в света, изпреварвана само от южноафриканското Кралство Лесото. Това сочат данните на ЦРУ за 2016 в Световната книга на фактите на американската агенция, съобщава "Труд".

Страната ни продължава стабилно да се движи към върха на отрицателната класация, като се изкачва с още едно място след миналата година, когато бе обявена за трета в света по този показател. Според обновената американска статистиката за 272 държави у нас на 1000 души умират 14,5. Година назад цифрата е била 14,44. При първенеца Лесото също има ръст – от 14,89 за 2015 до 14,9 за 2016-а. Третото място е за Литва, а четвъртото е за Украйна.

"Ние сме даже на първо място. 15,3 промила е смъртността за 2015 г., дадена от НСИ. Така ние изпреварваме всички. Според НСИ смъртността е около 110-112 хиляди души на година, а раждаемостта е 62 000. България има най-големия отрицателен естествен прираст в света, което е дори по-страшно от високата смъртност", разясни пред "Труд" проф. Петър Иванов, директор на Научния институт по демография към БАНИ.

Според учените причините за това положение са няколко. Сред тях е ограниченият достъп до здравни услуги за редица части от населението на страната. Високата смъртност е свързана и с доходите, качеството и навиците, свързани със здравето и неговото поддържане.

"Добрите такива сред българското население не са особено разпространени", уточни гл. ас. д-р Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

В челните места по изчезващи нации в Европа ни постави и последният здравен доклад на ЕК. Според него смъртността у нас е 50% по-висока от тази в страните с ниска смъртност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
www преди 6 години
По време на прехода раждаемостта започна да нараства от началото на управлението на Иван Костов, продължи по време на управлението на Сакскобургготски, както и при Станишев. Костов "наследи" от Виденов 64 хиляди раждания на година, след това имаше бейби-бум (1999 и 2000). После този показател продължи да расте до края на управлението на Станишев, достигайки 81 хиляди раждания. След това дойде Борисов... Ражданията намаляха до 60 хиляди! Погледнете статистиката! ГЕРБ е унищожител на нацията.
34
2
 
21
 
! Отговори
Един преди 7 години
След 27 години преход, мога да кажа със сигурност,че и по времето на комунизма не сме били по зле.Тези умишлено ни държат бедни, а знаете ли,че почти 100 процента от маймуните които ни управляват имат сметки в швейцария.А за търпението сами сме си виновни.Затова след най много10-12години думата БЪЛГАРИН ще я пише само в учебниците, макар че и това не е сигурно.Търпете!!!!!
33
0
 
16
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ето отново в челните класации ....доживях хаххаххах
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас пенсионерите са изключително доблестни граждани и се грижат НОИ да не фалира
31
0
 
20
 
! Отговори
не знам преди 7 години
кой беше казал "пазете се от гнева на търпеливия".
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а причината за смъртноста са сащ ,демонокрацията и цру
29
0
 
23
 
! Отговори
Нашичките преди 7 години
да кандидатстват за рекордите на Гинес за най-бързо и ефективно затриване на един народ! Хей, побъркахте ни съвсем ошашавихте ни! Рано или късно това не може да не изригне и ще ви помете! Цунамито във Фукушима ще е като коледна песен!
28
3
 
29
 
! Отговори
Преждевременно преди 7 години
починалите ги пишете жертва на демокрацията. Би било добре да влезе като тема в учебниците по история като 27-годишен геноцид над българския народ. Да видим "нашите избраници" в НС как биха класифицирали фактите. Понякога ми се иска да изрека проклятие срещу управленците ни, но благодаря на Господ, че ме въздържа - защото знам че никой не може да отплати така както Той. Той знае и може най-добре - затова няма аз да възпирам ръката му! И денят на отплата за душегубците ни наближава -искат или н
27
4
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
важното е да живее слетлото атлантическо бъдеще,ние явно няма!
26
15
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Русофилчета та изведнъж започнаха да вярват на ЦРУ. То е на служба на американския империализъм бе товарищи.
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
част от евроатлантическите ценности.
24
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смъртността е висока, проучете статистиките, миграцията също. Бъдещето - мрачно.
23
14
 
15
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Голяма част от населението на България е навън, а не в гроба. Вика му се миграция и е различно от смъртност. :) А това, че аборигените в Африка раждат по 10 деца и нямат с какво да ги гледат, но продължават да раждат, говори само за ниска култура и първобитност и е направо смешно да се прави сравнение между Европа и Африка. Числата не са само числа - интересувайте се малко повече какво стои зад тези статистики.
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дали са виновни имиграните, дали ро*мите, дали пък турците? Докато не си сменим манталитета ще се топим бвано и сугурно, от малцинствата съм, избрал съм да остана, но усъвършенствам и англисйкия си, уча и детето си, то не се знае накъде вървим. Докато не поченм висчки да работим честно и за просперите, а не за моментанта далавера няма накъде. Тук е държава на дребни тарикати и никой не мисли с дребната си далавера колко допринася за колосалното съсипване на дръжавата.
21
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига глупости - демокрацията ви била виновна, бедността ви била виновна. Има къде къде по-бедни държави от България, ако това е основният критерии. Не знам кой беден, кой богат, но заведенията са пълни посред седмица, а всеки 5-ти на улицата гледам е с новичка кола. Защо тогава няма раждаемост? Очевидно не сме чак умрели от глад.
20
1
 
19
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
Едно съобщение за тази зловеща класация, независимо дали е точна или не, и десет статии как са спали пара*итите в Харманли. Някой да е убеден, че не се стопяваме с бързи темпове? А колко полиция пази "бежанците" и колко се вясват по селата да пазят бабите от българските "афганистанци". Нашите родители могат да бъдат грабени и бити, обаче търтеите талибани ги обгрижваме и само с това ни занимават "медии" и правителство в оставка. Ами честито, догодина - първо място. Емигрантките са с по 5 деца!
19
8
 
28
 
! Отговори
нЕма лабаво преди 7 години
През 1989 България за малко да достигне до 9 милиона души. Започнаха да скачат разни новоизлюпени *** за демокрация - бъдещите борци, мутри и неправителствени агенции, воглаве с БХК. Унищожиха отраслите в държавата, ограбиха народа многократно. Като е беден един човек той не мисли за възпроизводство. Сега, след 25 години геноцид май се досещаме, че всичкото това време бе грешка, нали? За да се оправят пак нещата доста "управници" през тези години трябва да последват Чаушеску!
18
4
 
19
 
! Отговори
ЦРУ преди 7 години
Само че информацията е вярна, сори. Мизерията, мръсният въздух, огромният стрес, алчни милиционери крадат всичко където може и Ви ощетяват по всевъзможни начини, ако не беше така, досега щяхте да сте поне като страните о бившия соц блок като Унгария, Словакия, Хърватия, Словения, Чехия...да не споменавам емиграцията, след 10 години няма да има кой да връща над 20 млрд заеми на сегашните ***, които ги изтеглиха и си ги прибраха за лични нужди, всяко правителство Ви краде, те са мафия.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според обновената американска статистиката за 272 държави ...Статистиката на ООН сочи, че в света няма и 200 държави. Хамериканците вероятно броят и бъдещи държави в колониите на Марс :)))
16
10
 
4
 
! Отговори
ъхъ преди 7 години
7 млн у нас и 2 млн в чужбина, те ти 9 млн българи. По-многобройни сме от всякога.