Основната пенсия на 40% от пенсионерите – под 200 лв.

20% пък имат доходи от основна пенсия над 400 лева
Обновена: 16 дек 2016 13:33 | 16 дек 2016 13:30,
115
Основната пенсия на 40% от пенсионерите – под 200 лв.
Снимка: Pixabay

С основна пенсия под 200 лева живеят 40,2% от пенсионерите, или 797 хил. души у нас. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев.

Към 31 декември 2016 година общият брой на пенсионерите в България е 2,18 млн. души.

От данните на социалното министерство е видно, че 18,8% от българските пенсионери получават основна пенсия до 250 лева, а до 300 лева е основната пенсия за 11,2% от пенсионерите у нас. 20,1% имат доходи от основна пенсия над 400 лева.

Социалният министър дава сведения и за доходите на пенсионерите като цяло – тоест не само от основната им пенсия, а и от допълнителните фондове и добавки. От тях е видно, че с до 200 лева живеят 22,5% от пенсионерите, или почти 492 хил. души. Между 200 и 250 лева получават 18,8% от българските пенсионери.

Над 400 лева пък получават 24,8% от пенсионерите.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 55Не мери по твоята заплата.Сигурен съм, че ти изобщо не знаеш как се изчислява пенсия.Не може да те осигуряват на максималния осигурителен доход и после да ти окраждат половината пенсия.Щом имаш висока заплата, имало е защо.Лошо е, че новата пенсионна система ощетява пенсионираните преди 2000-та година.Те са ощетени - тези, които построиха България и имат спомен за това.Те трябва да бъдат унизени и да бъдат нагледната агитация колко е бил лош социализмътВиновна е крадливата държава.
55
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Нормално е всеки да получава пенсия определена според осигуровките, на които е осигуряван - като времетраене и размер. Не е нормално да има минимална пенсия, която на практика изравнява пенсиите на тези, които са внасяли осигуровки с тези, които са укривали доходи и са се осигурявали на минималната заплата. Затова пенсиите на коректните са ниски, а на тези, които са укривали доходи са по-високи от това, което заслужават. Няма такава връзка между средната и минималната заплата и размера на пенсии
54
1
 
1
 
! Отговори
Елхово преди 7 години
Много хора идваха на работа в Странжа Сакар и взимаха хубави пари,но военните с еднакъв чин взимаха едни и същи пари и в София и в Елхово,ама ти само си слушал врели некипели по време на големите отпуски по болест ,които ти взимаха мама и тати,нали?
53
0
 
1
 
! Отговори
до 31 , до Ааа преди 7 години
Имаш ли И НАЙ БЕГЛА ПРЕДСТАВА що е ДИАБЕТ ?Диабета се води за НАЙ-ТЕЖКОТО заболяване.Диабетиците не страдат ОТ УСЛОЖНЕНИЯТА КОИТО ДИАБЕТА ПРИЧИНЯВА.1. ГУБИШ ЗРЕНИЕТО СИ ПОСТЕПЕННО И БЕЗВЪЗВРАТНО , И ОСЛЕПЯВАШ.2.ХИПОГЛИКЕМИЯ-ниска кръвна захар , ТРЯБВА ДА СЕ РЕАГИРА ВЕДНАГА, иначе...........3.ХИПЕРГЛИКЕМИЯ-КЕТОАЦИДОЗА-ТРЯБВА ДА СЕ РЕАГИРА ВЕДНАГА иначе...........4.ДИАБЕТНА ПОЛИНЕВРОПАТИЯ, ДИАБЕТНО СТЪПАЛО. И СЛЕДВАТ АМПУТАЦИЯ НА КРАЙНИЦИТЕ.5.ИНФАРКТ6.ИНСУЛТ7.ГАЗТРОПАРЕЗА-СТОМАХА ТИ СПИРА ДА РАБОТИ.И Т.Н. И Т.Н. .ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ 1 ДИАБЕТИК ЗА ДА СЛЕДИ КРЪВНАТА СИ ЗАХАР
52
2
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
И като запасняк съм играл "Щит 82 първата фаза на войната"до с.Бояново,Ямболко .
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е проблема в размера на месечния доход , кой виси или не виси в капанчетата , кой копал руда . Проблема е липсата на каквато и да е перспектива и едва ли някой иска 1000 . 562 е разходът за нормално ежедневие , оказа се че и 300 са много . Никой не ги принуждаваше да въвеждат Пазарна икономика по системата ЮРОШ .
50
1
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Хем да си млад пенсионер още на 45години и сега да си заработваш нещо допълнително върху пенсията,хем при пенсионирането 20 заплати на куп. Тези хора в материалната сфера,които изкарват заплатите на тези на държавна заплата и пенсиите на пенсионерите нямат тези облаги и на тях пенсиите са малки ,тъй че не виждам защо ще ревеш.
49
2
 
3
 
! Отговори
Елхово преди 7 години
Андрешко,ти си бил войник,а не военен,защото би трябвало да знаеш,че преди 10 ноември не беше лесно да се махнеш от армията,ако си бил на южната граница в боен полк.Стига измисля!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама разбира се,как ще му стига пенсията на българина?50 лв. За ток много,150 на месец за цигари може,8 лв за винетка много,200 Хил. За джип не е ваша работа!В Гърция ще плащам,тука не!За пиене 100лв на месец!Средна пенсия 300 лв.
47
5
 
5
 
! Отговори
55 преди 7 години
Нивелация трябва да има при пенсиите. Не може едни да имат доход, по-голям от работещият в момента, а други - да умират от глад! Или тия с малките пенсии са трети сорт хора? нещо не се връзват нещата!
46
2
 
7
 
! Отговори
Абе, преди 7 години
Чета тук изложените "велики" мисли и ми става мъчно.Как можа нашият народ да добие толкова уро-длив вид.Такава нечувана омраза към възрастните хора,такава живо-тинска жестокост.Това е характерно за младите хора,възпитани в новото време и в "ценностите" на неоевроатлантизма.*** на човешкото,състраданието и морала.Ситият на гладния вяра не хваща.Представяте ли си ,един ден след възрастните,какви мутирали същества ще обитават родината ни?..Повече от страшно и отчайващо.Боже ,упази!!!!
45
4
 
7
 
! Отговори
55 преди 7 години
До Анонимен 47---Ти си миньор, работил си, теб не те коментираме принципно.Въпроса е, че не е нормално, един пенсионер, т.е. човек излязал "в отдих", да продължава да взима доход, който е по-голям от средната заплата в страната.В същото време, не е нормално да има пенсии по 150 лв.Мин. заплата, явява ли се доход, без който човек не може да живее (по дефиниция)? Значи - мин. пенсия трябва да е равна на мин.заплата. В същото време - максималната пенсия не може да краде от дохода на работещия!
44
2
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #41. Бил съм граничар в Ивайлоградския отряд и знам какво е,но това е твой личен избор вероятно за повече пари. Трудно е било,но материално си бил добре,а когато си искал винаги е можело да се качиш на колата и да отидеш където си поискаш,тъй че неможеш хем да взимаш добра заплата,хем да можеш да ходиш редовно на опера и на кино...
43
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До СправедливостИ още нещо. Да се взема предвид осигурителния доход, а не да се набляга на осигурителния стаж. Някой за 10 години може да има по-голям осиг. доход, но да вземе по-малка пенсия от друг, който има същия доход, но го е внасял за 30 години.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами 908 лв ми е пенсията. Ама съм блъскал 33 години в КРЕМИКОВЦИ на Доменните пещи.Не може един ждрольо дето се е чешал по мъдите, докато аз съм се пърлил на пещите да взема и той колкото мен.
41
0
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Абе 55 ,ти така ли ,,работиш"?Като ти чета писаниците,ти с часове дращиш глупости.Кой ти плаща заплата на теб?Ти ли ще оправяш пенсионната система?
40
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
До До СправедливостСелскостопанските производители съвсем доброволно се осигуряваха на 200 лв. и даже им се допълва за да стане минималната пенсия. И тези хора съвсем не са малко.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моята пенсия си е добре - 840 лв оснвовна и 135 лв от универсалния фонд.Общо 975 лв. Не кой знае какво, но все пак някои не взимат и такива заплати.А на тези, които ми завиждат ще им кажа - ами да бяхте дошли с мен, когато копаех руда в мина Огняново, а вие висяхте по капанчетата.
38
4
 
8
 
! Отговори
55 преди 7 години
Аз пак казва, че не е нормално да има пенсия, която е по-голяма от актуалната средна заплата в страната. Не е нормално, един работещ в момента, да има по-малък доход от един пенсиониран ***, който на всичко отгоре и бачка охрана. Пенсионирал си се - кротувай си в леглото, ходи за риба, събирай се с "наборите на партия шах", но не може да работиш и да взимаш пенсия, по-голяма от сина ти или внука ти! Това създава дисбаланс!
37
8
 
10
 
! Отговори
Справедливост преди 7 години
Тук друго не е наред при тези пенсии. В последните 27 години, масово се укриваха доходи и не се плащаха данъци и осигуровки. Затова трябва да няма минимална пенсия, а всеки да получи това, за което се е осигурявал. Ако се е осигурявал за 10 лева пенсия, да си ги получава само тези 10 лева, а не да взимат от коректно осигурявалите се и да дават на укривалите доходи. Трябва хората да разберат, че укривайки доходи сега, ще взимат по 10-20 лева пенсия в бъдеще. Вместо справедливост, има уравниловка.