Четири кончета и две кучета – на гилотината. Кой ги уби?

Разказ на спасителите на животни, но с тъжен край
30 дек 2016 11:30, Александър Попов
167

Спасени, но с издадена смъртна присъда. Снимка: Костадин Георгиев

Съдбата на четири кончета и две кучета предизвика гнева на техни спасители. Те са били спасени от група хора, били са им намерени стопани, но в крайна сметка са намерили смъртта си. По думите на хората - със съдействието на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Спасителите на животинките дадоха гласност на историята, която е трябвало да има положителен край за животните.

"Здравейте! Искам да ви споделя една огромна болка. На 22-ри декември, ние с мои приятели откупихме 4 кончета на 7 месечна възраст от Калофер, за да ги спасим от заколение. Намерихме им осиновители, страхотни хора, които щяха да се грижат с много любов за тях. Тъй като бързахме да ги откупим и спасим, ние не извадихме документи за тях. Кончетата не бяха и чипирани, тъй като по закон, чипирането при конете става до 1-годишна възраст. Документите не се вадят веднага и нямахме време да чакаме.

При транспортирането им, край град Правец, полиция спира буса, издава акт на шофьора и конфискува животинките. С тях пътуват и две, спасени от ужасна съдба, кучета. Животните се предават на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) и се задържат в обор до квартал Обеля, в София. От този момент до днес, 4-5 човека се борим да ги измъкнем от там. Чукахме по кабинети в БАБХ, молехме, търсехме вратичка, за да измъкнем бебетата от затвора им. Здрави животни, които ние просто искахме да спасим. От БАБХ ни отказаха всякакво съдействие. Държаха се грубо, безочливо и категорично, че сме извършили много тежко престъпление и нищо не може да спаси животните.

Беше логично да ни се наложат глоби. Ние бяхме готови да платим каквато и да е сума. Днес сутринта бебетата ни и двете кученца са евтанизирани! Без предупреждение! Без жалост! Без грам Човечност! И това се случва в държавата, в която могат да ни убият на пешеходна пътека и да ни платят. Моля ви за подкрепа!", написа до Dnes.bg Сирма Иванова.

Костадин Георгиев е друг човек от групата, която е искала да спаси животните.

"Д-р Мариела Найденска от БАБХ издаде смъртна присъда за 4-те кончета. Лично отидох до Калофер, платих ги и ги изпратихме с буса към новият им дом! И преди малко разбрах най-отвратителното нещо което ми се е случвало някога! Тази сутрин БАБХ са убили кончетата, че и 2-те ми кучета Рошльо (черничкото) и Рони, които спасих от улицата и съм лекувал. И им намерих тези прекрасни хора за осиновители, на тях и милите кончета дечица. Просто в момента съм толкова разстроен, че ми е трудно да пиша...", пише в писмото си г-н Георгиев.

Той е категоричен, че "започва война с тези безкруполни мафиоти убийци".

"Докато не бъдат изритани от БАБХ и наказани и дори скапаната БАБХ трябва да бъде закрита в сегашната си форма", афектиран е Костадин Георгиев.

"Първо, защото животните не трябва да бъдат разглеждани просто като храна! Това са живи същества по дяволите! И защото това са само 6 животни, а тези от БАБХ са избили стотици и хиляди досега. Убеден съм, че са мафия, която плячкосва всичко, което им попадне в ръцете. Това го изпитахме на гърба си през тези дни! Вие не знаехте какво се случва, аз умишлено нищичко не написах, че да не ги ядосаме и да убият кончетата ни. Но ето, че те въпреки това го направиха!

Много хора ходиха там в опити просто да спасим живота на бедните създания. Но те си имат някаква далавера и най-нагло, въпреки че шума, който виждаха, че започва да се вдига, ги убиха! Или много е вероятно да са живи и да са продадени в робство или пък да са вече на луканка. Убиха и кучетата, които толкова обичах", завършва Георгиев.

Редакцията е готова да публикува и мнението на БАБХ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
23
 
! Отговори
ПАСТОР преди 7 години
В тая държава е пълно с *** *** - хора, които заслужават най- скотския възможен живот за да им дойде акъла. Въобще и за съжаление нещата се решават от такива, които нямат нито добро образование нито възпитание, пълни нещастници, но за съжаление по стечение на обстоятелствата могат да взимат решение. *** които в училище едва ли и едно съчинение са написали без да превписват, но сега дават акъл наляво надясно за политика и кво ли не чиято малоумщина трябва да търпим !
50
1
 
22
 
! Отговори
Емо преди 7 години
До боянДо кой да пишем? до изпълнителния директор дето дъщеря му се снима по цици или до доносника съдържател на явочна квартира Пенчо Каменов Запрянов?
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така, така, чудно ми е защо всеки ден като минават каруцарите покрай трето районно никой не им прави проблеми, а нали от Септемви месец 2016 с общинска наредба се забранява движението им на територита на град София. Как така се получава, тия кончета не са избита ами са ги продали някъде 100%
48
1
 
25
 
! Отговори
боян преди 7 години
ето имейлите на хубавците от БАХБ, които дори не са проверили здравния статус на животните, преди да ги изпратят на заколение: a_velichkov***bfsa.bg ceo***bfsa.bg bfsa***bfsa.bg Пишете им и им кажете какво мислите за тях, не е лошо да го чуят от повече хора...
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има закони и те трябва да се спазват от всички, без изключение на която и да е етно група.
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колкото съм запознат със законодателството на д-р СМЪРТ не й влиза в прерогативите да конфискува и евтаназира кучета! Чудно ми какво ще направи прокуратурата по случаят с този из род. Най - вероятно нищо, а тя ще получи коледен бонус за добре свършена работи, с който ще си купи суджуци...
45
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ганев преди 7 години
Брех, че хайрсъзи!Купувате кончетата, търсите ветеринаря на района. "Черпите се". Кученцата щяха да минат бонус покрай кончетата.Само ми развалихте настроението преди Нова година. В БГ се процедира и просперира като мен!
44
2
 
20
 
! Отговори
Емо преди 7 години
До АнонименЗащо не си свършиха работата когато одобряваха проекти за милиони левове ферми за патици. Нали точно тази Найденска се гърчеше пред репортерката и не можеше да отговори на елементарни въпроси. Нали изпълнителния директор на БАБХ каза че ще разследва случая и ще предприеме мерки. Две седмици по-късно нови безобразия от д-р Менгеле- ветеринарен вариант.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tova sa bg utodi ubiizi na jivotni gorki4kite jivotni nama li satvor sa ubiizite na jivotnite gorkite kakva darja kakvi hora balgari ubiizi sa tova ujas kade e borisov zvaka zezo zazarov tova e ubiistvo satvor sa ubiizite razete da im isahnat krakata da im isahnat na tesi ubiizi tova ne e darjava jalko sa jivotnite tap bg narod saschto tarpisch ubiistvata na hora i jivotni saschto tarpi6 mutrite kratzite na bg
42
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мръсни корумпирани престъпници! Бездушни и неграмотни изчадия! Конете на м..те по улиците сигурно са с чипове и документи ,а? И защо са закарани в частен имот??? тоя доктор е за линч!!!!
41
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХОРА, ТОВА Е БЪЛГАРИЯ. ТУК НЕ СЕ МИСЛИ. ВСЕКИ Е СЪРДИТ, НАМРЪЩЕН, ГАДЕН И ГЛЕДА ДА ПРЕЦАКА ДРУГИЯ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОВЕЧЕТО ОТ НАС СА ***.
40
13
 
6
 
! Отговори
Доброто победи преди 7 години
Доброто победи, а? Личи се, че Радев е започнал чистката и назначава кадри на БСП и ДПС в несвяст.
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си мислят че някоя мутра ще се зяинтересува от случая в голяма грешка са. Истината е да се подаде жалба в СТРАСБУРГ там ще им разкатаят маменцето и на БАБХ и на цялата мутренска територия. В СТРАСБУРГ съм спечелил 5 дела срещу мутренската територия направо ги разбиха. Да не губят нито минута а да съдят тези които безпричинно са убили кончетата.
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските милиционери са като руските - никаква милост за хора и животни освен ако няма взятка.
37
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие сте за затвора бе,бездушни чиновници,застрашена порода и ги умътвявате с лека ръкаСкапана държава
36
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не конфискуват на ромите конете и кучетата? На съм сигурна, че всички документи са им изрядни! Само за нас ли има закони в тази държава?!
35
0
 
24
 
! Отговори
Емо преди 7 години
До ВАЛХАЛАИнтересно ми е как тази същата *** е съгласувала фермата за патици без да има патици в нея. и как ей така издава заповед за евтаназия ***. Но какво да очакваме от структура управлявана от доносник , който се срамува да си казва фамилията а ползва бащиното си име за фамилия Пенчо Каменов Запрянов.
34
4
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Можело е да конфискуват животните в полза на държавата. След това да ги поставят под карантина, изследвания и т.н. След края на карантинния период, при липса на опасно заболяване да ги продадат и парите да влязат в бюджета. Така е най-правилно в този случай. Спасителите също не са прави, защото не могат да прекрачват законите. Знаели са, че правят нещо незаконно и затова не са потърсили документи от ветеринар не че са бързали. За подобно действие се влиза в затвора в белите страни.
33
3
 
8
 
! Отговори
кончета и прасета преди 7 години
До защо:ами просто е, прасетата се гледат за месо а конете се отглеждат за работа или за яздене.
32
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дразнещото е не че БАБХ са си свършили работата в случая, а че я вършат избирателно и само за когото им изнася. Зорлем карат честни и почтени хора да вършат противозаконни неща. Кога следващият път въпросните граждани ще тръгнат да намират подслон и закрила за животни по законен ред, без задната мисъл, че хора на държавна служба ще се подиграят така?