Четири кончета и две кучета – на гилотината. Кой ги уби?

Разказ на спасителите на животни, но с тъжен край
30 дек 2016 11:30, Александър Попов
167

Спасени, но с издадена смъртна присъда. Снимка: Костадин Георгиев

Съдбата на четири кончета и две кучета предизвика гнева на техни спасители. Те са били спасени от група хора, били са им намерени стопани, но в крайна сметка са намерили смъртта си. По думите на хората - със съдействието на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Спасителите на животинките дадоха гласност на историята, която е трябвало да има положителен край за животните.

"Здравейте! Искам да ви споделя една огромна болка. На 22-ри декември, ние с мои приятели откупихме 4 кончета на 7 месечна възраст от Калофер, за да ги спасим от заколение. Намерихме им осиновители, страхотни хора, които щяха да се грижат с много любов за тях. Тъй като бързахме да ги откупим и спасим, ние не извадихме документи за тях. Кончетата не бяха и чипирани, тъй като по закон, чипирането при конете става до 1-годишна възраст. Документите не се вадят веднага и нямахме време да чакаме.

При транспортирането им, край град Правец, полиция спира буса, издава акт на шофьора и конфискува животинките. С тях пътуват и две, спасени от ужасна съдба, кучета. Животните се предават на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) и се задържат в обор до квартал Обеля, в София. От този момент до днес, 4-5 човека се борим да ги измъкнем от там. Чукахме по кабинети в БАБХ, молехме, търсехме вратичка, за да измъкнем бебетата от затвора им. Здрави животни, които ние просто искахме да спасим. От БАБХ ни отказаха всякакво съдействие. Държаха се грубо, безочливо и категорично, че сме извършили много тежко престъпление и нищо не може да спаси животните.

Беше логично да ни се наложат глоби. Ние бяхме готови да платим каквато и да е сума. Днес сутринта бебетата ни и двете кученца са евтанизирани! Без предупреждение! Без жалост! Без грам Човечност! И това се случва в държавата, в която могат да ни убият на пешеходна пътека и да ни платят. Моля ви за подкрепа!", написа до Dnes.bg Сирма Иванова.

Костадин Георгиев е друг човек от групата, която е искала да спаси животните.

"Д-р Мариела Найденска от БАБХ издаде смъртна присъда за 4-те кончета. Лично отидох до Калофер, платих ги и ги изпратихме с буса към новият им дом! И преди малко разбрах най-отвратителното нещо което ми се е случвало някога! Тази сутрин БАБХ са убили кончетата, че и 2-те ми кучета Рошльо (черничкото) и Рони, които спасих от улицата и съм лекувал. И им намерих тези прекрасни хора за осиновители, на тях и милите кончета дечица. Просто в момента съм толкова разстроен, че ми е трудно да пиша...", пише в писмото си г-н Георгиев.

Той е категоричен, че "започва война с тези безкруполни мафиоти убийци".

"Докато не бъдат изритани от БАБХ и наказани и дори скапаната БАБХ трябва да бъде закрита в сегашната си форма", афектиран е Костадин Георгиев.

"Първо, защото животните не трябва да бъдат разглеждани просто като храна! Това са живи същества по дяволите! И защото това са само 6 животни, а тези от БАБХ са избили стотици и хиляди досега. Убеден съм, че са мафия, която плячкосва всичко, което им попадне в ръцете. Това го изпитахме на гърба си през тези дни! Вие не знаехте какво се случва, аз умишлено нищичко не написах, че да не ги ядосаме и да убият кончетата ни. Но ето, че те въпреки това го направиха!

Много хора ходиха там в опити просто да спасим живота на бедните създания. Но те си имат някаква далавера и най-нагло, въпреки че шума, който виждаха, че започва да се вдига, ги убиха! Или много е вероятно да са живи и да са продадени в робство или пък да са вече на луканка. Убиха и кучетата, които толкова обичах", завършва Георгиев.

Редакцията е готова да публикува и мнението на БАБХ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
7
 
! Отговори
гио преди 7 години
ех и ако хората се отнасяхме едни към други както Вие към животните :/
30
2
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Д-р Мариела Найденска"- типичен екземпляр - представител на българската администрация - корумпирана безмозъчна твар!
29
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
с Историята за Коста Рика: добре де, да го направим, щом имаш чудесната идея нещо да се промени у нас, помисли какво лично ти можеш да направиш, реши го и действай, за да променим ситуацитата. Няма да останеш сам.Иначе си оставаш в позицията на тези, които критикуваш - само да драскаш по форумите, нали?
28
3
 
35
 
! Отговори
... преди 7 години
ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА РАЗСЛЕДВАТЕ СЛУЧАЯ! ВДИГАЙТЕ ШУМ! ТОВА Е КОРУПЦИЯ И БЕЗОБРАЗИЕ! НЯКОЙ СЕ Е ОБЛАЖИЛ И ТОЗИ НЯКОЙ ЗАСЛУШАВА ДА МУ СЕ СРИНЕ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ, ЗАЩОТО КОЙ ЗНАЕ ОЩЕ КОЛКО ДАЛАВЕРИ НА ГЪРБА НА ДЪРЖАВАТА Е ВЪРТЯЛ! ТРЯБВА ДА ИЗРИНЕМ ***, ДОРИ АКО ТОВА ОЗНАЧАВА ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ НАЙ-НИСКОТО НИВО!!!
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, които не разбират проблема, и не им е присърце съдбата на животните у нас, нека ако обичат да идат да плюят в други теми, тук са излишни, знаем мнението им. Няма нужда да ни информират пак.
26
3
 
13
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До *** Познаваме ли се ? От къде знаеш, че не съм вегетарианец? Не се правя, а съм загрижен или по-скоро вбесен от дребните далавери на някой хора. Така, че пази тишина, че се излагаш.
25
3
 
28
 
! Отговори
1111 преди 7 години
Обърнете се към европейски институции или световни организации за защита на животните. Тук, в България, за съжаление, едни мафиоти в държавната администрация защитават други мафиоти в държавната администрация и никаква справедливост няма да получим. Подкрепяме ви!
24
1
 
35
 
! Отговори
Тиквоча преди 7 години
Същата тази агенция позволява вноса и продажбата на 20-30 годишно месо. Защо, за кого работят те?
23
0
 
38
 
! Отговори
? преди 7 години
А всички тея коне теглещи каруци с накачени в тях по няколко цветнокожи български граждани и пасящи между блоковите пространства сигурно имат и чипове, и са обезпаразитени? На цветните явно всичко им е позволено.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом си имал пари да купиш конете имаш и да ги поръчаш тези от БАБХ.Ако проявяваш интерес потвърди.
21
3
 
26
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До защоЕййй тъпо същество си братче. Става дума за спасени и закупени животни, които са били ОСИНОВЕНИ. Просто документите им са се забавили.
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Киро , въпросните кучета и коне са убити за кеф , не за храна
19
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази подкупна садистка Мариела Найденска заслужава бе само уволнение, но и дс лежи в затвора!
18
1
 
16
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До КироНе ти се получи остроумието, никак. Ама толкова можеш.
17
1
 
22
 
! Отговори
нпмален човек преди 7 години
докога ше търпим тези необуздани садисти? въпреки закона за защита на животните който явно е само проформа за пред европа изобщо не деиства.тогава какво трябва да направим освен да почваме да се саморазправяме с тази безчовечна уродлива зган която това заслужава.
16
0
 
39
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Погледнах обявите за млади коне току що. Цените варират според породата, но са от 250 до 2000 евро. Така, че са ги продали убеден съм. Предполагам трябва да се зарадвам, че не са ги убили ама ми писна от дребни далаверки..
15
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Костарика група тинейджъри откъсват клюна на един Тукан (птица) за забавление. След като това става публично достояние обществото се вдига. Изгонени са с ритници една тумба безхаберни чиновници. Има дела и осъдени, протестите довеждат до правителствена и парламентарна криза. Приети са спешно закони за защита на животните, никой няма право да убива животни, лежи се в затвора за жестокости към животни. Забранява се ловът на територията на страната. В БГ ще попишем по форумите и толкоз.
14
0
 
36
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Физически здраво конче си струва достатъчно пари за да се замисли някой дребен бирник да си врътне далаверка. Едва ли са ги евтаназирали, кучетата да, но копчетата най-вероятно вече са препродадени.
13
1
 
42
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Мдам, съгласен съм, че кончетата може да са продадени в чужбина от чиновниците. Предполагам млади и здрави коне струват не малко пари. Трябва сериозно разследване.
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е,ама то в бг болниците гинат стотици хора от безхаберие и корупция,та четири кончета ли!?