Снегорини на пътя, родилки в болница... Готвим се за ледена блокада

Съветът: Не пътувайте, ако не е наложащо
62
Снегорини на пътя, родилки в болница... Готвим се за ледена блокада
Снимка: Булфото

Сняг, сериозно застудяване и леден капан в следващите дни. Това очаква България според прогнозата на синоптиците. И за да не се повторят драмите от 30 декември, когато стотици българи останаха блокирани за часове в снега, институциите взеха редица превантивни мерки.

Още по темата
Още от сряда вечер започна обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване. Това решение беше взето след заседание на кризисния щаб, свикан в МВР заради очакваните лоши атмосферни условия у нас.

От АПИ обясниха, че на 650 места в страната ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини. В готовност при нужда са и роторни снегорини.

Според синоптиците се очаква интензивно снегонавяване, особено в Северна България, където снегът може да достигне и до метър. В тези случаи и при видимост под 10 метра ще бъдат затворени пътища, затова основният призив на институциите е да не се пътува в Североизточна България.

Със заповед на премиера Бойко Борисов е организиран национален щаб в МВР за организиране на работата по справяне с очакваното развитие на метеорологичната обстановка и обилните валежи. Щабът ще работи непрекъснато в следващите дни, като ще има поне 2 или 3 заседания през деня.

Готовност за действията при кризисна ситуация имат и от земеделското и здравното министерство. В много труднодостъпни, планински или отдалечени от големите градове райони, е организирано и предварително хоспитализиране на пациенти на хемодиализа и на бременни жени, чиито термин за раждане наближава.

За днес, 5 януари, жълт код за опасни явления е обявен за цяла Западна Бълария, където се очакват обилен снеговалеж и поледици. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив.

От НИМХ предупреждават, че се очаква да се образува снежна покривка около 10-15 см. През нощта срещу петък, 6 януари, валежите ще се усилят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е проблем снегът. Това даже не е сняг. Друг е проблема. Самият факт, че обичайно за сезона природно явление се преекспонира до степен на катаклизъм цели друго. Ние не живеем в тропиците, където сняг са виждали само по телевизията, за да обявите за бедствие. Снегът е поредната платформа , на която да се вихрят различни мании. Що за лудст ви е обхванала ? Ето това е проблема, преувеличеването на опасността . Тя, дори още не е настъпила, но истерията е факт. Това вече е опасно, осъзнайте го!
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 32Пфф за какво са ми зимни гуми и вериги бе колко е тя зимата е на почти свърши за какво да давам пари само? Не могат ли да си изчистят снега ми зимни гуми? Все ние да плащаме
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зимните гуми не са задължителни.И, както се вижда, това си е проблем.
22
8
 
6
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
БХ се готви да дръпне шалтера на скапаната държавица. Сняг през зимата - това при нашите управници си е сериозно природно бедствие!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой ще обясни ли, за какво ни задължиха със зимните гуми, след като пътищата ще бъдат затваряни? Или да ни набутат с по минимум 400 лева, така както с фаровете.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До преди два дни метериолазите ни облъчваха колко много снег ще падне в югоизточна и южна България, сега на 180 градуса завой - нищо ново в българската метериология и политика. На кое и на кого да верваш вече.
19
0
 
7
 
! Отговори
карина преди 7 години
Много ви моля, поправете си думата " наложащо" - пише се и се казва НАЛЕЖАЩО .
18
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо го няма снега... Към колко часа Баце е наредил да завали, за да започне с фукнята как се бори с бурята?
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно, скоро идва БСП на власт и ще забравни зимния сезон и снега!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Суб-зеро харесва това.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ще АПИ да е не целогодишно, а целовековно, комбинацията летни гуми + българин зад волана + малко сняг е гарантирана беля.В САЩ, ако по време на обявено бедствие излезеш с колата, глобата е $500 + разходите по спасяването ти.
14
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че дойде тиквата от герб, за да разберем че имало и зимен сезон! При който валят снежинки. Щото ние сме виждали сняг по метър дебелина, но със старите зилове се чистеше на момента! Без да се дуе някой като пуяк!
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И, каква ситуация ще му дойде?Ако, например, имам болен роднина в Бургас, какво? Да тръгна из преспите към Бургас, че освен него, да ме спасяват и мен?
12
12
 
3
 
! Отговори
varg преди 7 години
По-голямата част от американците нито са чували за Путин, нито ги интересува...но всички руснаци мразят Обама, влючително и доста български клошове с промити от руската телевизия мозъчета и оскотялиАмерика е велика държава...просто Обама отпусна малко синджира на Путин и джуджето пощръкля...е сега ще го наврат па в кучия г*з, къддто му е мястото
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аварията в Хитрино дойде като манна небесна за Борисов.От там започна бесният ПР за вдигане на падналият до дъното рейтинг.Сегашната психоза която се разпространява сред населението цели да изплаши до крайна степен народът и пак Борисов да се яви като спасителят,който не спи не яде и денонощно мисли за България.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10 АнонименЗнае ли човек,какво ще му дойде на главата и в каква ситуация ще изпадне!!Ами малко от пътя да излезеш и си готов!!Пък предпоставка за това излизане,колкото си искаш!!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хехе затваряйте цяла северна България, то и без това пътища нямат.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой нормален човек се набутва в 2 метра пряспа?
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои пак се хванаха за гуми и вериги за да оправдават бездействието и нищонеправенето от страна на агенции,комисии и назначените в тях отговорни/а дали са такива е друг въпрос/ дрОгаре!!!Ти се набухай в пряспа 2 метра или на заледена от непочистване пътна настилка пък чакай зимните гуми и веригите да ти помогнат!!И да,тогава ще ти трябват вериги,ама трябва да сменяш цяло окачване защото ще са ти необходими вериги на военен транспортьор или танк!!!
6
4
 
5
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Няма лошо време . Има слаби и глупави шофЕри.