Снегорини на пътя, родилки в болница... Готвим се за ледена блокада

Съветът: Не пътувайте, ако не е наложащо
62
Снегорини на пътя, родилки в болница... Готвим се за ледена блокада
Снимка: Булфото

Сняг, сериозно застудяване и леден капан в следващите дни. Това очаква България според прогнозата на синоптиците. И за да не се повторят драмите от 30 декември, когато стотици българи останаха блокирани за часове в снега, институциите взеха редица превантивни мерки.

Още по темата
Още от сряда вечер започна обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване. Това решение беше взето след заседание на кризисния щаб, свикан в МВР заради очакваните лоши атмосферни условия у нас.

От АПИ обясниха, че на 650 места в страната ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини. В готовност при нужда са и роторни снегорини.

Според синоптиците се очаква интензивно снегонавяване, особено в Северна България, където снегът може да достигне и до метър. В тези случаи и при видимост под 10 метра ще бъдат затворени пътища, затова основният призив на институциите е да не се пътува в Североизточна България.

Със заповед на премиера Бойко Борисов е организиран национален щаб в МВР за организиране на работата по справяне с очакваното развитие на метеорологичната обстановка и обилните валежи. Щабът ще работи непрекъснато в следващите дни, като ще има поне 2 или 3 заседания през деня.

Готовност за действията при кризисна ситуация имат и от земеделското и здравното министерство. В много труднодостъпни, планински или отдалечени от големите градове райони, е организирано и предварително хоспитализиране на пациенти на хемодиализа и на бременни жени, чиито термин за раждане наближава.

За днес, 5 януари, жълт код за опасни явления е обявен за цяла Западна Бълария, където се очакват обилен снеговалеж и поледици. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив.

От НИМХ предупреждават, че се очаква да се образува снежна покривка около 10-15 см. През нощта срещу петък, 6 януари, валежите ще се усилят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пак ще тръгне с летни гуми и без вериги. Колко е тя зимата...
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И найсмешното е, че въпреки цялата дандания и подготовка накрая пак ще се окажат неподготвени и ще има обичайните драми. Добре, че хората по селата си знаят как да оцеляват, че ако разчитат на тия... няма дадоживеят до пролетта.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отрано бият самара,че да се сеща магарето!!Да се сеща,че пътищата му така или иначе ОТНОВО ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ще са му непочистени!!Защото такава хала се задава,вихър,фъртуна,че техвеиката едва ли ще може да се придвижи и насмогва!!А,истината е проста!!Техниката е заявена на хартия,а просто я няма!!Да,ама парите са усвоени и трябва да се прехвърли топката на друго!!На какво??Ами времето е лошо,вятъра.....абе ходете гонете вятъра!!
2
0
 
5
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 7 години
Голям праз! Нема са пуашити пичуи. Ще оцелеем
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно, тази истерия взе да ми идва в повече.Окей, ясно е, че пак Тиквич ще бъде изкаран герой, задето чисти сняг (което, всъщност, щеше да работи, ако бяхме нормална държава), ама хайде стига вече. Все едно сняг никога не е валял тук.