Менюто на бежанеца в България: Плод, салатка и месо…

"Всичко е съобразено така че да получава 2000-2500 калории на ден"
7 яну 2017 14:50,
304
 Менюто на бежанеца в България: Плод, салатка и месо…
Снимка: архив "Булфото"

В храната на бежанците в България са включени плодове и пресни зеленчуци, месо, риба, масло, макарони и други продукти.

Това става ясно от думите на  зам.-шефа на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

"Не можем 100% да отговорим на всички специфики на техните кухни, но те всеки ден получават чай, масло, макарони, разнообразни баници, има възможност да се меси хляб – уточнява той пред “168 часа“.

На бежанците три пъти седмично се дава пиле, телешко, риба, като това не е само печено, а е комбинирано с различни ястия - например боб, леща, фасул, някои консерви.

"Всеки ден има пресни зеленчуци, правят се салати, макар че те не консумират толкова, колкото е обичайно за нас. В закуските и в някои ястия имат ябълки, портокали, понякога банани", казва още зам.-шефът на агенцията.

През 2017 г. са предвидени 8 млн. лв. от бюджета само за покупката на храни за 5-те хил. бежанци в центровете у нас. Или по 133 лева месечно на човек. Тоест на ден порционът им струва 4 лева и 29 стотинки.

За сравнение приблизителният храноден в най-известното здравно заведение в страната “Пирогов“ е 3,50 лв. По данни на пресаташето на болницата Мария Пойразова.

За миналата година болничното заведение е изхарчило около 775 хил. лв. за храна на пациентите си.

Менюто в болниците се изготвя по специални рецептурници, съобразени със здравословното състояние на всеки пациент. Например човек с диабет не получава рискови за състоянието му блюда. Използва се т.нар. диетична храна. Всички държавни болници спазват този принцип.

От Агенцията за бежанците пък благодарят на Българския червен кръст, Върховния комисариат за бежанците и Българската хранителната банка, които непрекъснато помагат.

Още по темата

Така например, макар че мюсюлманите не отбелязват Коледа, и те са усетили празника.

"Много неправителствени организации ни помогнаха със сладкиши - казва Кирчо Киров. - Особено около Коледа и Нова година. Децата също получиха допълнителни лакомства."

Менюто е пълно с разнообразни продукти, плодове и зеленчуци.

"Всичко е съобразено с това всеки да получи необходимите 2000-2500 калории на ден", казва още зам.-шефът на Агенцията.

За децата са предвидени половината от тях. Като отделно се дават бебешки храни, пюрета, хумани.

"Естествено, не сме в състояние да удовлетворим всички претенции на бежанците за някои видове храни, но нямаме информация за някакви критични ситуации", казва още Киров.

Често се оказвало дори, че подготвените за мигрантите хранителни продукти са излишни.

"Менюто се планира по списъците за настанените, но голяма част от бежанците са в свободен режим и ги няма - някои просто не идват, други бягат самоволно. Затова сутрин правим проверки и коригираме необходимите продукти", казва още Киров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
50
 
! Отговори
НРБ преди 7 години
Това са незаконни емигранти и закона е ясен съд и екстрадация!!!
182
0
 
4
 
! Отговори
Old Smugler преди 7 години
193 napravo e izbiagal ot Karlukovo.......Vremeto ni dokazva kolko umen e bil Tosho I kolko glupavi sme nie kato narod
181
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте лъгали.Бежанците не искат да остават в БГ,..Казват че тука е много лошо.
180
4
 
53
 
! Отговори
Дедо Петко преди 7 години
Ех, мигрант да си в България! Хранят те, поят те, топлят те...Ухажват те като млада невяста. Пък нас, пенсионерите, че ток и топлина нямаме по домовете си вече трета вечер, нас ...кучета ни яли. А дадохме младостта си, за да я има България.Нищо. Поне въздух и обещания щедри - дал Господ...
179
0
 
58
 
! Отговори
8 преди 7 години
Като данъкоплатец никой не ме е питал дали съм съгласен да глезим нелегални пришълци от Турция, а аз не съм!!! За да не сме съвсем безчовечни допускам да ги храним с по една филия със свинска мас на ден, докато не си спомнят къде са им документите и не си тръгнат доброволно към родния афганистан. Чиновниците дето незаконно ги обгрижват с нашите пари трябва да влязат в затвора!
178
2
 
30
 
! Отговори
Неолиберал преди 7 години
Дами и господа,нека НЕЗАБАВНО да намалим всички пенсии и да въведем нови данъци, за да се покажем като достойни хора с Евро- Атлантически ценности, подсигурявайки хубав живот на ВСИЧКИ мили бежанци!...Както каза и президентът Плевнелиев-това са лекари, инженери, архитекти!
177
25
 
3
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Бежанците в България умират от глад.
176
0
 
31
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Българи, голямо НЯМАНЕ ще дойде !Не бедност, а ГЛАД ще има за много работници данъкоплатци !
175
1
 
10
 
! Отговори
до 216 преди 7 години
Ми да ти отговоря, щото се правиш. че не знаеш - и децата им умряха от студ и глад, заедно с родителите си. Намерили са ги и четиримата вкочанени.
174
24
 
3
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Толкова лъжи на едно място само от Българи може да се очаква. Бежанците в умират от глад.
173
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до МунчоЩе го обясниш на куково лято-явно не знаеш какви са цените на въглища и дърва за огрев, пък и какво количество е необходимо за един сезон, пък и как се купува с пенсия под 200 лева....и сигурно не знаеш, че като ти изтече срока за обезщетение от бюрото по труда, гарантирания доход е НУЛА!
172
1
 
38
 
! Отговори
Били преди 7 години
До АнонименТака наречените бежанци искат да се настанят някъде в Европа заради помощите, които им се дават. На всичкото отгоре повечето от мигрантите (защото те не са бежанци докато не са получили убежище) са мъже. Ако бягат от войни и преследване защо са оставили жените и децата в опасните зони.
171
1
 
32
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
"Вие хора трябва да сте щастливи - имате всичко - течаща вода, ток, покрив над главата, има какво да сложите в устата...."Обясни го на загиналото от студ и глад пенсионерско семейство...
170
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега и добрата новина за деня:-Двама мигранти са открити мъртви в гориста местност в землището на бургаското село Извор, съобщават от пресцентъра на МВР
169
2
 
37
 
! Отговори
Ludost преди 7 години
А за родителите ви хляб и кофичка мляко да им е сладко на готованите ...
168
3
 
46
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
За закуска на един ученик 50 ст. на ден. Филийка хляб и "весела" лютеница с бонус трохичка "сирене" от палмово масло. Евроатлантически "ценности".
167
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо България не отвори специални центрове за подпомагане на християните от близкия изток,както направи Унгария,всъщност това са най-стойностните хора от този регион успели хилядолетия да запазят вярата си.
166
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кирил СофийскиКирчо правилото е следното.Ако някой получава нещо безплатно друг го губи.Няма да има достойни пенсии и всички ,които гласуватза предатели са съучастници в този геноцид над пенсионерите.
165
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой виждал ли е какво представляват пакетите за социално слабите българи ? Ориз, сол, захар, леща...Плодовете, месото, рибата ги ядат само в сънищата си, а какво остава да го правят три пъти седмично....То работещите средно статистически българи не могат да си позволят толкова често да ядат месо, риба и плодове...
164
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи за българските пенсионери -нищо, с пенсии от 160 лева ,за българските ученици -един сух сандвич със следи от сирене,няма дори грам ,а за някакви чужди граждани здрави ,прави ,с друга религия и нрави -топла храна ,плодове,месо,риба ,лакомства за нова година,КАК Н Е ВИ Е СРАМ!