Менюто на бежанеца в България: Плод, салатка и месо…

"Всичко е съобразено така че да получава 2000-2500 калории на ден"
7 яну 2017 14:50,
304
 Менюто на бежанеца в България: Плод, салатка и месо…
Снимка: архив "Булфото"

В храната на бежанците в България са включени плодове и пресни зеленчуци, месо, риба, масло, макарони и други продукти.

Това става ясно от думите на  зам.-шефа на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

"Не можем 100% да отговорим на всички специфики на техните кухни, но те всеки ден получават чай, масло, макарони, разнообразни баници, има възможност да се меси хляб – уточнява той пред “168 часа“.

На бежанците три пъти седмично се дава пиле, телешко, риба, като това не е само печено, а е комбинирано с различни ястия - например боб, леща, фасул, някои консерви.

"Всеки ден има пресни зеленчуци, правят се салати, макар че те не консумират толкова, колкото е обичайно за нас. В закуските и в някои ястия имат ябълки, портокали, понякога банани", казва още зам.-шефът на агенцията.

През 2017 г. са предвидени 8 млн. лв. от бюджета само за покупката на храни за 5-те хил. бежанци в центровете у нас. Или по 133 лева месечно на човек. Тоест на ден порционът им струва 4 лева и 29 стотинки.

За сравнение приблизителният храноден в най-известното здравно заведение в страната “Пирогов“ е 3,50 лв. По данни на пресаташето на болницата Мария Пойразова.

За миналата година болничното заведение е изхарчило около 775 хил. лв. за храна на пациентите си.

Менюто в болниците се изготвя по специални рецептурници, съобразени със здравословното състояние на всеки пациент. Например човек с диабет не получава рискови за състоянието му блюда. Използва се т.нар. диетична храна. Всички държавни болници спазват този принцип.

От Агенцията за бежанците пък благодарят на Българския червен кръст, Върховния комисариат за бежанците и Българската хранителната банка, които непрекъснато помагат.

Още по темата

Така например, макар че мюсюлманите не отбелязват Коледа, и те са усетили празника.

"Много неправителствени организации ни помогнаха със сладкиши - казва Кирчо Киров. - Особено около Коледа и Нова година. Децата също получиха допълнителни лакомства."

Менюто е пълно с разнообразни продукти, плодове и зеленчуци.

"Всичко е съобразено с това всеки да получи необходимите 2000-2500 калории на ден", казва още зам.-шефът на Агенцията.

За децата са предвидени половината от тях. Като отделно се дават бебешки храни, пюрета, хумани.

"Естествено, не сме в състояние да удовлетворим всички претенции на бежанците за някои видове храни, но нямаме информация за някакви критични ситуации", казва още Киров.

Често се оказвало дори, че подготвените за мигрантите хранителни продукти са излишни.

"Менюто се планира по списъците за настанените, но голяма част от бежанците са в свободен режим и ги няма - някои просто не идват, други бягат самоволно. Затова сутрин правим проверки и коригираме необходимите продукти", казва още Киров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
30
 
! Отговори
до pray for syria преди 7 години
Меркел ще бъде запомнена единствено като унищожителят на Европа, виновник за масовите терористични действия, изнасилвания и разруха.
142
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не са виновни нашествениците,че нагъват яко зелника,а предателите ,които ни управляват и им го дават.Ми спрете да гласувате за предателите бе!
141
36
 
4
 
! Отговори
#pray for Syria преди 7 години
Меркел ще бъде запомнена, като най-великия европейски лидер на 21в. Отдавна надмина Тачър по всички параграфи. Немската икономика е в цветущо състояние. В тези ненормални и популисти времена, Германия се превърна в глобален стожер и пазител на доброто и човешкото. Страната, с която всички образовани и млади европейци се гордеем. Локомотивът на цивилизацията и свободата. Чиста и свята Бундесрепублика, готова да помогне на всеки в нужда и да запази човешкото му достойнство.
140
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зима е, трябва повече свинско да им давате.
139
3
 
5
 
! Отговори
До кухата лейка преди 7 години
Ами аз съм ги правил бе турски гал фоне, това, че при теб например *** е ромска магистралка, а баща ти неизвестен турски тираджия не значи, че всички останали са така.----То какво да кажеш друго....хахаха
138
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За втори път не позна. Някъде да съм казал дали изобщо съм религиозен?Между впрочем сигурен ли си за децата....хахаха. Куха лейка си."Ами аз съм ги правил бе турски гал фоне, това, че при теб например *** е ромска магистралка, а баща ти неизвестен турски тираджия не значи, че всички останали са така.
137
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
166, опасност има и ако пресечеш улицата! Шепа фанатици и ислямисти от ИД се внедриха сред бежанците и извършиха атентати за да дискредитират хората в нужда! Какво са виновни бежанците, че да ги държат в концентрационни лагери, да ги пребиват и да ги връзват със свински лентички? Само защото са мюсюлмани и кафяви на цвят и бягат от главорези, избили близките им.
136
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тогава ти остава непосилната за теб задача да се научиш да правиш деца. Като не можеш друг ще ти ги прави."Аз съм направил 2 деца, пак не позна, ислямски чеки джия.----За втори път не позна. Някъде да съм казал дали изобщо съм религиозен?Между впрочем сигурен ли си за децата....хахаха. Куха лейка си.
135
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Не е така. Не че сме лоши .... В която и християнска д-ва да отидат започват да налагат своето- искат джамии, многоженство и омраза към християните. Знаем ли ние дали невинните дечица не са бъдещи джихадисти? Храним змия в пазвата.----По нищо не се различават от теб. Ти също искаш да си спазваш обичаите, да имаш църкви, мразиш мюсюлманите и децата си възпитаваш в омраза към тях. Разлика няма.
134
2
 
17
 
! Отговори
Караманлиев преди 7 години
Причината за отрицателния прираст не е бедността. Просто сега има много повече съвременни забавления, пътувания и възможности за кариерно развитие и затова хората не правят много деца. Това обаче не се отнася за мънги и араби, те не се интересуват от съвременни забавления, пътувания и кариера - тях ги вълнува тенджерата да е пълна и вечерта да опънат жената, затова се множат
133
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тогава ти остава непосилната за теб задача да се научиш да правиш деца. Като не можеш друг ще ти ги прави."Аз съм направил 2 деца, пак не позна, ислямски чеки джия.
132
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
162, как няма да избягат хората, като ги грабят, пребиват и издевателстват над тях побесняли милиционери и Динковци? Ако им покажем уважение и им дадем шанс за по-добър живот много от тях ще останат и в България. Те бягат на Запад защото там хората ги приемат с отворени ръце, а тук ги бият и изнасилват!
131
1
 
32
 
! Отговори
към 154 преди 7 години
До Анонимен Не е така. Не че сме лоши и не искаме да помогнем. Въпросът е, че дори и майки с деца от тази религия носят опасност не само за БГ, но и за цяла Европа. Децата още от малки ги свикват с мисълта че християните са неверници и г...и. В която и християнска д-ва да отидат започват да налагат своето- искат джамии, многоженство и омраза към християните. Знаем ли ние дали невинните дечица не са бъдещи джихадисти? Храним змия в пазвата.
130
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно, но друг няма."Тези камилари тука ги отпиши турски мало умнико, в момента в който отворим границата, цялата арабска сг.ан ще отпраши към запада......Тогава ти остава непосилната за теб задача да се научиш да правиш деца. Като не можеш друг ще ти ги прави.
129
2
 
15
 
! Отговори
96073 преди 7 години
Нашата грижа е порционът в столовете на българските училища. Ако бяха напривли сравнение между менюто за бежанци и менюто за български ученици, материалът щеше да има смисъл. така написана, статията отваря възможности завсевъзможни спекулации и измислици, а и подклаждане на омраза. Не вярвам това да е целта...
128
1
 
0
 
! Отговори
Онуфри преди 7 години
Пешо-ДГД/ако си ходил в казарма ше ме разбЕреш/
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сигурно, но друг няма."Тези камилари тука ги отпиши турски мало умнико, в момента в който отворим границата, цялата арабска сг.ан ще отпраши към запада.
126
23
 
1
 
! Отговори
До 157 преди 7 години
Прав си. Американците станаха най-великата страна чрез бежанците и емигрантите заселили дивия запад. Да предлагат запустели къщи в запустели села на сирийците и така ще живнем и ние.
125
22
 
4
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Чудесно нагласена статия.Направо чувам как на лесноманипулируемите патреоти им завират вените и едно тънко гласче в кутиите им се обажда "А на пенсионериче? А на хорача? А на балгаричие? Калориичйе исчислйен ли са???"
124
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението на демографската ни криза не е този афро-арабски ***.----Сигурно, но друг няма.Или ядеш раци вместо риба или умираш от глад. Природата не дели по цвят и раса.