20 години от онзи 10 януари: Спомени от първа ръка

Как виждат събитията от 1997 г. днес основните участници?
10 яну 2017 21:07,
43
20 години от онзи 10 януари: Спомени от първа ръка

Днес се навършват 20 години от събитията на 10 януари 1997 година, когато протестиращи обградиха Народното събрание и се опитаха да подпалят сградата. Какво си спомнят основните участници днес?

Точно преди 20 години центъра на София е блокиран, парламентът обграден, а протестиращи правят опит да нахлуят в сградата. по време на събитията има и ранени. Това е най-бурният епизод от уличния натиск, започнал още в края на 1996 г., за пълно оттегляне на БСП от властта след оставката на правителството на Жан Виденов.

"Аз нямам добри спомени от онези времена, тогава бяха българи срещу българи и беше много мъчително", спомня си Стефан Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

"Тогава взехме решение да организираме жива верига пред НС, с настояване за нови избори и оставка на Народното събрание", разказва Димитър Манолов.

Kато една от основните причини за протестите се сочи тежката икономическа ситуация и хиперинфлацията. Служебното правителство на Стефан Софиянски и редовното на Иван Костов смятат за свое основно постижение въвеждането на паричния съвет. Левицата обаче не е съгласна.

"Икономическите стъпки бяха изключително важни, ние ги предприехме, успешно, след като 20 години по-късно валутния борд продължава да действа", отсече Стефан Софиянски.
 
Сега участници от събитията и от лявата и от дясната страна са съгласни, че от гражданска война опасност не е имало. Продължават да са различни оценките обаче за решението на Георги Първанов и Николай Добрев да извадят БСП от властта през февруари.
 
Целият репортаж вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
Канализирани протести. И тогава са плацали,но само на тези,които са насочвали хората,които наистина са протестирали. Отдавна вече тази "работа" я вършат "медиите". Абсолютно всички,без НИКАКВИ изключения. Другари от сайта,и да публикувате коментара,и да го спрете,все таА - фактите си съществуват.
25
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
заради него и дружките му нищо не вьрви в бьлгария
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СДС добре инкасира народните протести.Костов направи приватизацията, разграбиха всичко , продадоха Нефтохим и бензиностанциите на Петрол на руснаците (защо ли?), обезцениха пенсии и заплати, въведоха тази антинародна здравна система.Всички седесари от онова време днес са милионери, този на снимката също!
23
1
 
6
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 37 нас,Помня помня, как заплатите бяха по 10$ докато Премянов стана олицетворението на червените мобифони. Христо Бисеров и къщата му за 100 000 долара ( сметни го в заплати). И Веска Медиджиева и разходката и до ЮАР и далаверите в БНБ на Тодор Вълчев. Ти помниш ли как и на кого се даваше лиценз за чейндж бюро? Сега когато са позабравени нещата се опитвате да ги замажете.
22
1
 
7
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 7 години
Ако тоя и другите като него ,бяха вкарани в затвора ,днес България щеше да е нормална държава...
21
2
 
4
 
! Отговори
Нас преди 7 години
До Георги не лъжи ако помниш ! Ако си млад само чети и научи истината !!!
20
13
 
5
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Кого лъжете? Лъжете нашите деца които не са били родени, не помнят или не са разбирали. Помните ли в коя банка бяха парите на държавата? БЗК. Кой източи въпросната банка? Кръга Орион. Кой му беше покровителя? Жан Виденов. Как спасяваше българската индустрия? Печаташе пари и гасеше фалити. Докъде доведе това? До хиперинфлация. Защо сега лъжете децата? Защото сте руски ***.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От дистанцията на времето си личи че този фалит беше режисиран от евроатлантически кръгове.и олигарси, за да вкарат България във валутен борд (заемите от IMF българите ще ги изплащат с поколения )и да присъединят страната към Нато ("подарък "от който беше убитите войници от бълг. контингент в Афганистан за чужди каузи ),коридорът който им осигурихме да бомбардират Югославия и т.н. А цената за приемането ни в ЕС всеки я знае - не беше просто присъединяване към "европейското семейство", то си беше васално колонизиране. После комунистите пак се върнаха на бял кон -лустросани.
18
6
 
8
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Само Радев!Да живее България и старото и минало!Смъртта на СДС И ГЕРБ!!!Само СССР!!! Браво на Путин!!!
17
5
 
21
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Истина. Жан Виденов сигурно е един от малкото, които не са крали. Много милионери се пръкнаха след 1989. Някои от тях си заминаха по бързата процедура, но и сините и червените грабиха и грабят безнаказано.
16
3
 
11
 
! Отговори
В ЗАТВОРА преди 7 години
бе НАГЪЛ КРАДЕЦ да даваш интервюта
15
4
 
11
 
! Отговори
Всички, които пишат преди 7 години
по-долу "срам и позор" всъщност съжаляват само за едно. Ако народът не се беше надигнал, червените щяха да присвоят всичко. Но след бунта, свалил от власт Жан Виденов, се наложи да делят със сините обектите на приватизацията.Нямаше никаква нужда някой отвън да организира протестите. Толкова бързо ли забравихте, че нямаше хляб, че банките фалираха една след друга, а чудовищната инфлация стопи спестяванията на трудовите хора? Кой няма да скочи на бунт, ако се събуди с 5 долара месечна заплата?
14
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
до 23Горе-долу същото написах преди няколко години/пак тука/,повече бяха съгласни с мен,по-малко несъгласни.Да видим след като е минало още време,какъв е акъла на сънародниците ни.
13
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да сме по-конкретни! Едни продажници бяха изпратени срещу българите! След още колко години ще признаете, че Виденов единствен се опита да се противопостави на презокеанските хиени, отказа среща с богатия-спонсор питекантропус, нищо не открадна, с никого не се оправда. Оттегли се и ви остави да глозгате България до кокъл! Време е за реабилитация! Не чувам нито един да се извини, а само разказват спомени като че от Златния век идат! Позор!
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типична зорозоидна акция си беше това. БГ Майданчик.
11
8
 
21
 
! Отговори
kireza преди 7 години
ВСИЧКО ПОЗНАТО СЕ ПОВТАРЯ.....В СОФИЯ БАНДИТОКРАТИТЕ СКАЧАХА И МУЧАХА:"КОЙТО НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН",А В КИЕВ СКАЧАХА И СЪЩО МУЧАХА:"кОЙТО НЕ СКАЧА Е МОСКАЛ"....УДИВИТЕЛНО ЕДНАКВО....РАБОТА НА СОРОС И ЦРУ....
10
0
 
20
 
! Отговори
Замунда преди 7 години
Баце къде беше през това време? Явно е събирал някъде рекета
9
8
 
26
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Една срамна страница от новата ни история , когато с ръката на ЦРУ и шепа мутри се спретна преврат и България удари дъното и влезе в лапите на МВФ!Какво ни забърка после Иван Костов не може да се опише !СРАМ И ПОЗОР !
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление все още има хора които да им вярват !!! А защо и как се предизвикаха тия събития,все още се говори ТИХО !!!
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че нали когато Жан Видинов предложи валутният борд Костов и Софянски бяха най-големите противници. Който не вярва да прочете стенограмите на Народното събрание и пресата от онова време. Така че крайно време е да спрат да лъжат. Все още има хора които помнят.