ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС - сигурните в следващия парламент

Партията на Борисов пак е първа, червените изостават с малко
Обновена: 11 яну 2017 07:30 | 10 яну 2017 19:00, Камелия Цветанова
71
ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС - сигурните в следващия парламент
Снимка: Булфото, архив

Само четири са сигурните партии, които биха прехвърлили бариерата от 4% за влизане в следващия парламент, ако изборите бяха в самия край на 2016 година.

ГЕРБ печели доверието на 26.1% от имащите право на глас, а БСП – 24.9%, показват данни от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп”.

Третото място се пада на "Обединени патриоти". Те получават доверието на 10.5% от избирателите.

ДПС биха получили малко над 4%.

Реформаторите имат електорална тежест от 3.5%.

По петите ги следва новата партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки - 3.3%.

Ако пък ДСБ се яви самостоятелно на вота ще спечели доверието на 2.1% от имащите право на глас.

63% от българите са на мнение, че Реформаторският блок в сегашния си вид не може повече да бъде успешен политически проект.

Това мнение се споделя и от 1/3 от интервюираните, които декларират електорална подкрепа за РБ в настоящия момент.

Една четвърт от участвалите в настоящото проучване са на мнение, че на страната е нужен нов дясно-центристки проект със силно гражданско участие.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и председателят на ДСБ Радан Кънев са сочени от по 9% от българите като политици, с които се свързват масовите очаквания за възникване на силна дясна алтернатива на сегашното управление.

Корнелия Нинова, Георги Първанов, Румен Радев, Ивайло Калфин, Мая Манолова и Татяна Дончева са политиците, с чиито имена се свързва възможността да има силна лява алтернатива на сегашното управление.

Левите избиратели пък не виждат проблем в това левите политици, които преди време са се дистанцирали от БСП, сега отново да работят за левицата.

Моралната приемливост на подкрепата за БСП след президентския вот би могла да затрудни доброто самостоятелно представяне на формации като АБВ и "Движение 21” на предстоящите парламентарни избори.

Предизвикателство пред ръководството на БСП е и провеждането на политики в синхрон с преобладаващата политическа ориентация на собствените им избиратели.

От самооценката на болшинството симпатизанти на БСП е видно, че те се поставят в крайно лявата част на политическия спектър.

21% от българите твърдят, че се чувстват разочаровани от политическата партия на която симпатизират.

В масовите обществени представи има три политически партии, които разширяват влиянието си след президентските избори. Това са Обединените патриоти (според 55% от българите влиянието им нараства), партия „Воля” на Веселин Марешки (според 42% влиянието й расте) и БСП (според 39% от българите социалистите подобряват позициите си след президентските избори).

В края на декември 2016 година 19% от българите декларират, че биха гласували за нова партия.

Важен ресурс за новите десни са онези избиратели, които се определят като "бивши седесари" (общо 18% от българите). Те представляват по около 40% от сегашните електорати на РБ и на ДСБ, една четвърт от електората на ГЕРБ и една трета от електората на "Воля”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
10
 
12
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Пак почнаха с поръчковите агенции !Щом тия пишат , че ГЕРБ водел с 2 % , значи БСП води с 10%.....Не става само с манипулации Борисов , не става и *** ми дойде ми , въобще май не ставаш за НИЩО!
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При такива проценти и Марешки е в парламента, но не ми се вярва повече от 4 партии и коалиции да влязат в парламента, според сегашните нагласи. Това са засега ГЕРБ, БСП, ВМРО+Скат+АТАКА и ДПС, като няма да има голяма разлика между броя на депутатите на първите две парламентарни групи, както и между третата и четвъртата. Много е верочтно следващото правителство да е на ГЕРБ, задено с ДПС, АТАКА, ВМРО и телевизия Скат, а опозиция да е единствено БСП.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от ДанияА някакви услуги по специални вършиш ли в Дания?
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, защото с тези 30 млрд плащаме за вашите кражби в Белене, Цанков Камък, КТБ, здравеопазването, магистрала Люлин на Мапа Ченгиз и т.н. и т.н.
34
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберски айдуци, оревахте Вселената, че БСП изтеглили един милиард. А сега сте се *** от заеми, които ние да ви плащаме, 30 милиарда и искате да ви преизберем за да ни докарате до дълговете на Гърция. Следващия главен прокурор който не ще ви е протеже, ще трябва да напълни панделата с вашия свръхкрадливмутроелит от мутри и мутреси и метреси. .
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една четвърт от участвалите в настоящото проучване са на мнение, че на страната е нужен нов дясно-центристки проект със силно гражданско участие.АЛО СОРОШЛЯЧКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ В ДЯСНО, ДОКОГА ЩЕ КОНСТРУИРАТЕ КАТО ШПИОНЧЕТА ДЕСНИ ПРОЕКТИ НА АНТИБЪЛГАРСКА НЕОЛИБЕРАЛНА ОСНОВА - ГЕНОЦИДА ДО КОЛКО СТЕ ГО ПРЕДВИДИЛИ ДО ПОЛОВИН МИЛИОН ЛИ ДА ОСТАНАТ БЪЛГАРИТЕ??????? сЛЕД ТОТОЛНИЯ ПРОВАЛ НА кОСТОВ И НА БЛОКА чиито всички министри са следствени, докога ще крадете като разпрани и ще заблуждавате
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реформаторите не можели повече да бъдат успешен политически проект. Че те никога не са били успешен политически проект. Само успешно успяха да заблудят българите, че ще правят някакви реформи и успешно се лепнаха за властта, толкова успешно, че никой не може да ги отлепи оттам.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това им е най-големия проблем, да се намърдат в следващия парламент. За нищо друго не им пука.
30
5
 
5
 
! Отговори
Току що преди 7 години
Тука си правят сметката без кръчмаря. Така де, другаря решетников.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от ДанияНе се прибирай, тук никой не се интересува от национални предатели и миячи на тоалетни!
28
1
 
11
 
! Отговори
един брой НЕгласувал преди 7 години
Дръжте се българи !Сметките(високи) за тока идват !!
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сменяш герб с бсп и обратно, и да чакаш положителна промяна е прознак на откровено с.л.а.б.о.у.м.и.е. Най добре я закривайте тая държава и я дайте на концесия. То се е видяло, че нищо не става.
26
17
 
8
 
! Отговори
от Дания преди 7 години
В Дания живея от 11 години. Заплата 90 хил месечно (12 хил евро) плюс бонуси за Коледа и Великден. Децата учат в престижни колежи, имаме три коли - една за мен, една за жената и един голям семеен ван. Ходим два пъти в годината на почивка в чужбина на море и на планина на ски. Оправили сме си живота, живеем като западняци и нямаме никакво намерение да се прибираме в България.
25
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас, пак ли старите муцуни. Разбрали са се, щом отиваме на избори. Моят избор ще е някъде между Да, България на Христо Иванов или ДСБ на Радан Кънев - все пак това са единствените, които се бориха за съдебната реформа и когато Бай *** им каза, че няма да стане, се отказаха сами от властта, всички други си топлеха депитатските кресла до последно.
24
1
 
10
 
! Отговори
Кок преди 7 години
МАЛЕ МАЛЕ ПАК СЪЩИТЕ ТЕ ДРУГИ НЯМА ДА ДОПУСНАТ ЩЕ СИ СТОИМ В ГЕРМАНИЯ НЯМА КАК. С ТОЯ *** И ГЛАДЕН НАРОД РЕВОЛЮЦИЯ НЯМА КАК ДА СТАНЕ
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина ли ГЕРБ пак е първа политическа сила?Въпреки,че им лъснаха голите з...ци?Кмета на Пловдив с далавера за 1 милион,Симеон Дянков,Трайчо Трайков,военния м-р,а ще има и още.На ход са Лиляна Павлова,Цветан Цветанов,ББ и още и още...
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа,за патриотите не съм сигурен.
21
1
 
4
 
! Отговори
другия Каракачанов преди 7 години
Аз знам, че ще ми ияпляскате минуси, но ще кажа това, което трябваше да стане още 90-те години.Трябваше да се поставят общи ценности и усилия за обединяване на нацията, а не конфронтация, досиета, партиен егоизъм и първешющина. И ако НЯКОЙ мисли, че сега може да се направи, то нека БОГ ДА Е С НЕГО!
20
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези 4 партий са създадени от ДС ! Значи ни командват от Кремъл !
19
4
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До АнонименВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ 1989 ДО СЕГА СА НЕЗАКОННИ И ЗАКОНИТЕ СА ПРОТИВОКОНСТАТИЦИОННИ СЛЕДВА НАРОДЕН СЪД И ИЗБИРАНЕ НА НАРОДНО ПРАВИТЕЛСТВО --НЕ ПАРЛАМЕНТ

Спонсорирани публикации