Унищожиха 1,5 т храна след празниците. Негодна била

От БАБХ направили 2254 извънредни проверки
11 яну 2017 11:52, Мария Захариева
3
Унищожиха 1,5 т храна след празниците. Негодна била
Снимка: Reuters, архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) унищожи 1535 килограма храни при проверките за Коледните и Новогодишни празници. Това съобщиха от агенцията.

Инспекторите към БАБХ са извършили общо 2254 извънредни проверки, от тях 430 са в производствени предприятия, 1664 в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 184 в складове за търговия на едро.

Най-често констатираните нарушения са несъответствия по сградов фонд и оборудване, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, нерегламентирана продажба на храни - предимно от животински произход, неправилно етикетирани храни, некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните, както и нередовни здравни книжки на персонала.

Инспектори към Областната дирекция по безопасност на храните, град Бургас са бракували и насочи за унищожаване 1325 килограма сухо мляко с изтекъл срок на годност. При засилените проверки инспектори към ОДБХ Пазарджик са конфискували близо 100 килограма храни от животински произход с изтекъл срок на годност.

В Област Пловдив, София област и Стара Загора са спрели от реализация съответно 16,5 килограма суровини от животински произход без съпроводителни документи, над 15 килограма месни продукти с изтекъл срок на годност и 13,6 килограма месни продукти без документи за произход.

В резултат на установените несъответствия са съставени 31 акта и са направени 103 предписания.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Тончо преди 4 години
Ликвидираните кончета влизат ли в отчета, че не става ясно.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги ли е срам да разхищават, така.
1
2
 
0
 
! Отговори
Karnobattre преди 4 години
Promivahte li bg mozaci 365 dena x 24 h x 60 min x 60 sek?!
Bravoooo! Aide pak taka i tasi godina!