Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!

Депутатите приеха поправки в Закона за движение по пътищата
165
Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!
Снимка: архив, Булфото

Пешеходецът вече няма да носи вина, ако е бил блъснат от кола на пешеходна пътека и шофьорът е нарушил правилата за движение. Това решиха депутатите, като приеха окончателно поправки в Закона за движение по пътищата.

Промяната в закона дойде по искане на депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита през 2011 г. на "зебра" от пиян моторист, който "летял" по пътя с скорост от близо 100 км/ч.

Досега пешеходецът се смяташе за съпричинител на катастрофата, ако не е погледнал дали идва автомобил и да прецени неговата скорост, съгласно тълкувателно решение на ВКС.

Нели Петрова призова депутатите най-накрая да приемат закон заради всички тези шофьори, които карат дрогирани, пияни, без книжки, убиват хора и се измъкват без наказания.

След промените в закона на практика отпада тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което пешеходците също носят вина на трагедиите на пътя.

Още по темата

Сгазен на пешеходна пътека има вина за катастрофата, ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост. Той е виновен дори когато водачът кара с превишена скорост, решиха върховните съдии преди време, за да се уеднакви съдебната практика по този тип дела.

До тълкувателното решение се стигна, след като ВКС намали присъдата на мъжа, сгазил дъщерята на Нели Петрова Лора Казанлиева, с аргумента, че тя е съпричинила катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона.

Върховните съдии приеха, че правото на предимство на пешеходеца е абсолютно, но само ако "преди да навлязат на платното за движение, се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; не преминават през ограждения от парапети или вериги".

"Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, в случаите, когато водач на МПС е нарушил правилата за движение относно скоростта за движение и ако пешеходецът е нарушил правилата", пише в решението на ВКС.

Принос имат и авторите на закона, посочиха съдиите. Текстовете са написани така, че правото на пешеходците не може да е безусловно, така че днес законодателите се поправиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 7 години
До Живеещ точно тамВидимоста въобще не е отлична.Въпреки това аз я видях, и тя стоеше и си циклеше в телефона, като имаше предостатъчно време да пресече 5 пъти докато се доближихме до пешеходната.Та щом е тръгнала, даже не знам дали е погледнала към нас.Ама нищо е такива въобще няма да ми тежът на съвеста.Колата не спира за 0,5.А друг път като висят на пешеходните и пак седат и си циклят нещо и ти спираш, те седят без да имат намерението да пресичат.*** бол, такива трудно се предвиждат.
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
следващото нс трябва да промени този прокаран насила текст от закона.личните причини на едно ленче депутат не трябва да са повод за приемане на глупави и несправедливи закони.сега да приемат закон водачите да не носят отговорност за блъснати пешеходци извън пешеходните пътеки независимо от причините.
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
следващото нс трябва да промени този прокаран насила текст от закона.личните причини на едно ленче депутат не трябва да са повод за приемане на глупави и несправедливи закони.сега да приемат закон водачите да не носят отговорност за блъснати пешеходци извън пешеходните пътеки независимо от причините.
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
следващото нс трябва да поправи този прокаран насила текст от закона.личните причини на едно ленче депутат не трябва да са причина за прокарване на глупави закони.сега да приемат текст че водачите не носят вина за блъснати пешеходци извън пешеходните пътеки независимо от причините.
115
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пешеходци, с това мислене още доста потрошени кокали ще има . Шофьора може и да лежи година две ама вие много повече ще страдате, запомнете ! Оглеждайте се и преценете дали е безопасно да преминете ,защото в къщи ви чакат вашите семсйства.Шофжорите са хора не компютри, и те грешат.
114
5
 
3
 
! Отговори
Живеещ точно там преди 7 години
Ами чакало, чакало, чакало, чакало, .... момичето някой да се сети, че тя е с предимство и трябва да спрете, за да премине и накрая и е писнало и вие като патоци сте се нанизали, защото вместо да намалите и спрете, сте карали с доста над 50 км/час. И там има отлична видимост, трябва да си сляп паток, за да не я видиш.
113
3
 
1
 
! Отговори
Паток преди 7 години
До АнонименКато ги удариш не ги пипай, че има птичи грип
112
3
 
5
 
! Отговори
Потърпевш преди 7 години
А за пешеходните, пред автобусните спирки не ми се коментира просто.И ако си нормален, човек винаги, когато пресичаш пред автобуса ще си подадеш китарата да видиш, дали няма кола.Свидетел съм как директно минават без да гледат, даже и на места където няма пешеходни все едно са безсмъртни.Много ми е интересно с какъв акъл го правят това.И аз съм пешеходец, но винаги се съобразявам с колите, както и като шофьор се съобразявам с пешеходците.Ако не е взаимно, оправия няма.
111
3
 
5
 
! Отговори
Потърпевш преди 7 години
При което, колата пред мен нацепи спирачки, аз нацепих също, но не можах да спра толкова бързо и го ударих отзад, като пешеходката си продължи все едно нищо не е станало.Е 2 3 пъти ги правят тия номера,седят на пешеходните гледат си телефоните и без да поглеждат тръгват.Просто някой път ще сляза и ще нацепя кофата на някой такъв ***, защото не ми се лежи заради такива ***.
110
3
 
5
 
! Отговори
Потърпевш преди 7 години
Значи, на кръговото на сточна гара в посока Васил Левски има пешеходна пътека.Карам аз с нормална дистанция зад колата пред мен.На пешеходната пътека в ляво между 2те платна има място за пешеходеца да застане, като има ограда и не се вижда много ясно има ли някой,няма ли.Карам с 50 км като колата пред мен също.Момичето, което стоеше между 2те платна седя, седя и накрая, когато колата пред мен вече беше в непосредствена близост до пешеходната,момичето тогава реши да изкочи.И за малко да я блъсне.
109
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До Do 118Дано да не ти се случва!
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре де ами какво ще правим с тъпите патки които без да се оглеждат пресичат водачите не са безгрешни както и останалите хора винаги може да се допусне грешка от водача при рязко пресичане на пешеходна пътека а колко малко трябва независимо че си с предимство елементарно е огледаи се и тогава примени
107
3
 
6
 
! Отговори
Do 118 преди 7 години
Карам с разрешена скорост и никога не ми изскачат внезапно пешеходци.
106
0
 
0
 
! Отговори
до 116 преди 7 години
На Цариградско карам понякога със 100 / ограничение 80/, на Брюксел също понякога със 100 /ограничение 80/, но на нито един от двата няма пешеходни пътеки!!! На останалите булеварди до 70 , ако има шанс да се вдигне такава скорост в задръстванията, а в кварталните улици под 50. Доволен ли си? А ти с колко караш?
105
0
 
0
 
! Отговори
до 112 преди 7 години
Така е, но я ти прочети чл. 113 и 114
104
1
 
2
 
! Отговори
Do 113 и 115 преди 7 години
А ти с колко караш? Само не ми казвай, че караш с по-малко от 50 км/час, колкото е максимално разрешената скорост в населено място.
103
5
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 7 години
Давам ти пример и с колоездач - управлява двуколесното си ПС / превозно средство/ върху тротоара и наближавайки пешеходна пътека рязко завива и пресича по нея без да слиза от двуколесното ПС. Е, аз как да очаквам такова действие? Трябва ли да си нося боб в колата и при вида на всеки пешеходец или велосипедист да хвърлям на него и да гадая какви ще са му действията? Съгласен съм, че който кара с "200" както тук много пишат тази цифра е виновен, но който кара с 30 -50 и *** изкочи, няма вина.
102
2
 
1
 
! Отговори
художника преди 7 години
До @105 худож...Прочетох твоя "член", ама ти май не четеш к,во съм написал. Пак повтарям:ЗАЩО от АПИ слагат пешеходната пътека пред, а не ЗАД рейса? Ей това питах- не ми се прави на умен, щото НЕ си !!!