Спецзакон съхранява езика – термини, песни, всичко на български!

Проектът е на Кирил Добрев, който иска да се съхрани чистотата на българския език
72
Спецзакон съхранява езика – термини, песни, всичко на български!
Снимка: архив Булфото

Да се създаде Съвет за българския език към Министерството на културата, който да е отговорен за съхранението, чистотата при употребата и развитието на българския език. Това предлага депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев, който в последните дни от живота на този парламент е внесъл специален закон за българския език.

Със Законопроекта за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език той предлага в състава на съвета да влизат седем души – двама от БАН, двама от Съюза на българските писатели, един от просветното министерство, един от това на културата и един от Съюза на българските журналисти. Мандатът на новия орган да е от четири години.

За да стимулира правилното използване на българския език, съветът организира присъждането на ежегодни национални награди за създаването на нови литературни творби, концептуални журналистически материали, научни изследвания, сценични постановки или екранизации на нови български произведения, както и просветни инициативи, предлага още Кирил Добрев.

В проекта на закона е записано, че използването на българската дума пред термина на чужд език е задължително.

Макар че извършването на богослужебната дейност да става на различни езици за отделните религии, в закона се препоръчва проповедите по моралноетични и злободневни теми да се четат на съвременен български език.

В проекта е посочено още, че при музикално-сценични спектакли текстът трябва да се пее на български език, а оригиналният текст на либретото да се възпроизвежда симултанно на екран.

При живо концертно изпълнение и при студийно излъчване на вокални творби от всички жанрове от чужди автори, името на творбата се превежда на български език, пише още в проекта на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
До Един българинКви били -- "славянски" езици! нЕма такова животно -- има БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, а ония вкарват чуждици за да избягат от Българският език, който им е в основата!
24
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Глупости на търкалета! Ако искаш да съсипеш нещо - създай комисия! То и сега има закон, но само с това не става! Трябва и контрол и санкции, които няма как да бъдат избегнати! Да оставим настрана, че наскоро в медийното пространство бяха извадени данни за % на неграмотните млади хора, а и не само младите такива. А става все по-зле. Ами вижте медиите - погледнете, във всяка статия има грубо нарушение! Ама кой ти гледа, на кого му пука?! А като дойде 24-те май, ела да видиш - лицемерие до Бога!
23
2
 
6
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
До Един българинПрав си -- езикът не се управлява от закони! Законът е за ***.а.к.а, който трябва да спазва нормите и правилата на езика!
22
0
 
5
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Ми хубаво.Сега да даде дефиниция на "българска дума".
21
6
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
До даКу не знайш, българският има много диалектни форми. "Ъ"-то стои звучно и добре, буквоядството не те прави богат. Ставаш пластмасов и едностранчив като мислене, с една дума европеец;)))
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще го лайкнат този закон, но първо ще го привюнат като файл на десктопа си. После ще го ъпвоутнат и накрая ще пият една кока-кола през уикенда.
19
4
 
4
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
До 19Определено са ти изтъркани лафовете.Мога да ти изпиша цял списък с подобни съставни думи от другите езици (най-вече английския), където думите са абсолютно толкова смешни ако ги разпокъсаш на съставните им...
18
13
 
6
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Славянската група е с най-богатите и сложни езици.Човек може да се изрази по много начини и да придаде различен и желан оттенък на изказа.За съжаление е модерно да се кланяме на нация по-млада от Балшой театър или на нации, чиито езици са толкова осакатени, че е необходимо думите им да са по 30 букви средно (немски).Френският - човек може се задави докато го говори... език на любовта... айде де.Испанският звучи все едно каруцар ми говори. Малко са езиците, които се сравняват със славянските.
17
6
 
6
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
Идеята е добра. След като измрът Българите в България, а останалите бъдат пръснати из света и се претопят в другите народи, ще станем на тор и така ще подхраним световната култура със собствената си глупост. Спецзакона ще помогне българският да не бъде един хилядите загубени езици в света, вследствие, изчезването на народността или племето. Ще се знае как е звучал - говоримо и музикално и какв ае била азбуката му, до изчезването. Тъй ги виждам аз нещата, малко по-различно от Добрев;))) Той все пак е голям оптимист;))) мисли си, че под тяхното (на ГЕРБ) управление народа ще просперира и ще спре
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще вземат шепа пари за създаването на закона и ще кажат, че са направили много неща през мандата.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4. К'ъв герп те е налазил, Кирил Добрев е от БСП.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излезе нова версия на операциионна система Прозорци. Така ще звучат нещата по новия закон.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Да бе, щото на френски например "компютър" звучи баш по същия начин, нали?
12
1
 
18
 
! Отговори
Сериозен, непримирим преди 7 години
Ако такъв съвет бъде създаден, той задължително да разгледа още на първото си заседание казусът, свързан със значението на думата "ром".Няма традиция в литературния български език тази дума да се използва за нещо друго, освен за обозначаване на вид алкохолна напитка.В един от българските диалекти, в района на Дупница и Сепарева баня, със същата дума се назовават лицата със забавено умствено развитие.
11
3
 
8
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Браво! И религията също
10
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива закони биха повишили награмотността в страната. Пример за повишена неграмотност е Русия
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Често преведените заглавия на книги и филми почти не отговарят на оригиналното заглавие - аз мисля, че до преведеното заглавие трябва да се пише и чуждото заглавие
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леля тиЕдно време в операта в Пловдив, всички пееха на български и само гостуващите актьори можеха да пеят на друг език.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До даКажи на турците и няма и да ти обърнат внимание - ще продължат между тях да огворят на турскиСъщото е и с латиносите в Сащ
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Честен човекЕзика няма да се затрие в близките години. В чужбина дори и да го знаеш или да не го знаеш ползата е почти нулeва.