"Солен" януари! Сметката за тока скача със 70% спрямо 2016-а

Надписване на сметки няма, просто потреблението било високо
30 яну 2017 11:25,
131
"Солен" януари! Сметката за тока скача със 70% спрямо 2016-а
Снимка: Reuters, архив

Сметките за ток за изминаващия януари ще са със 70% по-високи от януари миналата година. Това прогнозира енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков пред bTV.

Ако през януари 2016-а година средната сметка на домакинство, което се топли на електричество и не използва топлофикационна услуга, е била 119 лева, то този месец тя ще скочи на 202 лева, тоест се очаква да платим за ток с 84 лева повече.

Още по темата
"Не може да се говори за надписване на сметки, просто консумацията е много по-голяма", смята Божков.

Пикът на потреблението на ток е бил на 10 януари, когато сме достигнали критично близо до възможностите на електроенергийната ти система. Прогнозите за рекордно потребление за миналия петък обаче не са се сбъднали.

Ако се отопляваме на ток, най-икономично е това да става с климатик, посочи Божков. Ако обаче нямаме възможност за такава инвестиция, следващият най-изгоден вариант е акумулиращата печка, която черпи по-евтината нощна енергия от 22 ч. до 6 ч. сутринта, и излъчва през деня.

С предприетите мерки от диспечерите за намаляване на напрежението духалките стават дори опасни. „При понижаване на напрежението в неработните часове, вентилаторът в духалката се върти слабо, нагревателят започва да се загрява повече до червено и е възможно да се подпали пластмасата”, изтъкна Еленко Божков.

Елена Гоцева, адвокат към "Активни потребители", коментира, че притесненията са най-вече за хората, които са енергийно бедни, тъй като при тях сметките много трудно ще бъдат платени.

Радваме се, че и трите енергодружества ще дадат възможност сметките да се разсрочат. Притеснението ни е, че това ще става с ходене на място в клиентските центрове и подписване на споразумителни протоколи”, допълни тя.

Гоцева призова по възможност за възрастните хора да има облекчена процедура, например по телефона. Тя припомни, че за да има рекламация на сметка, тя трябва първо задължително да се плати.

Разходът за месец януари, който е рекордно студен, тепърва ще се фактурира, така че лошите изненади и солените сметки също предстоят. За хората остава надеждата февруари да е по-топъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
3
 
! Отговори
АХЕ преди 7 години
До Свободен демократ - Абе ти в средновековието ли живееш, та ми цитираш Сервантес???
23
1
 
26
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Поредната долна простотия, с която ни подготвят че на всички ще увеличат сметките за ток!!! От години не се отоплявам на ток. Абсолютно всяка година при подобна простотия публикувана в пресата сметката ми скача до небето! Да не говоря, че тока спира непрекъснато и уредите полудяват! Нямам думи!!! А някой от хорицата, на които им се налага да ползват духалки дали е разбрал, че ще намаляват напрежението, за да не се предпази?!
22
3
 
15
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Защо и докога ще се говорят и пишат глупости по медиите с една единствена цел да всяват страх в хората. Първо, цената на тока не е повишена. Второ, по-високи сметки плащат тези, които се отопляват на ток, заради дълго продължилите се ниски температури. Стига с тези клишета, солени, малчугани, лакомства и какви ли не други подобни на тях журналистически глупотевини. Бъдете поне малко по-грамотни и цивилизовани.
21
0
 
25
 
! Отговори
ssssss преди 7 години
Този експерт що не дойде да му го ...........аз съм с един климатик 18-ка инверторен и Енерго Про ми пращат сметка за декември 520лв.нормално ли е, да ви ...................
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надписването на сметки не се прави защото от Чез И Еон увеличават всяка година съвсем законно цената на тока. Всичко се прави законно и така трупат големи печалби.
19
2
 
10
 
! Отговори
АХЕ преди 7 години
Това е в пряка връзка със събитията, последвали подобно увеличение на сметките през Януари 2013Г.!!! И защо Бойко Борисов тоя път се измъкна као пръъъъъц от кюлоти?????? И ако изтриете поста значи сте платени гномове!
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата измама е от електродружествата. На журналистиката и е работата да ни информира, а не всеки индивидуално да стигне до измамата на дружествата. По добре да се плати на един екип от 35 човека. Отколкото всички да си проверяваме разходите ежедневно, ежечастно и да пресметаме. Така разбрах преди години, че топлофикация ме краде, не съседа. Дружеството пресметаше сградната ми инсталация прогнозно за цял радиатор от 10 глидера и ми пускаше сметка за 50лв.
17
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
в коя бяла дьржава се отопляват на ток
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАК СТАВА ТАКА,ЧЕ СМЕТКАТА МИ Е ВСЕКИ МЕСЕЦ 70-75ЛВ.,А ДОРИ НЕ СЕ ТОПЛЯ НА ТОК? И СЪМ В ЕДНОСТАЙНО ЖИЛИЩЕ.ТА ТОВА Е СМЕТКА ЗА ДВУСТАЙНО.И ПОСЛЕ ВИКАТ-"НИЕ НЕ КРАДЕМЕ".
15
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България е, че комунизмът превърна хората в готованци и мързеливци. Днес при капитализма работливите и кадърните живеем добре, а готованците и мързеливците са бедни и мизерстват и не могат да си плащат сметките на услугите които консумират.
14
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Личи си, че БСП е на власт.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали сме капитализъм и пазарна икономика, когато една стока е в изобилие цената и пада. Българи дори и след като ЕС ни спряха Козлодуй пак е сред световните лидери по производство и експорт на ток - на 14 място заедно с развити страни като Австрия. Какво става с невидимата ръка на пазара, регулира ли, регулира ли?
12
15
 
7
 
! Отговори
Свободен демократ преди 7 години
Никой не е принуждаван със сила да консумира ток, вече не сме комунистическа дикатура, при свободата и демокрацията всеки сам избира дали да консумира ток и да плаща големи сметки или да не ползва ток и да не плаща. При демокрацията всеки е свободен да решава сам какво да прави, "Свободата Санчо, е най-висшето благо, което Бог е дал на човека".
11
5
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
я се греем на вино верно мако е солено но ..........приятно
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Акумулираща печка? Вие в кой век живеете? Това беше по комунизма с тея печки. Сега ще платиш 1 милион лв ток за ая печка и пак ще седиш на студено... Нямаш ли дограма и изолация е много кофти. Според мен най-евтиния начин за отопление (без дървата) си остава климатика. Просто трябва да се инвестира малко повече в него за да може сметката за ток да е нормална. Другото обаче е, че ЕРП-тата яко манипулират електромерите...
9
0
 
5
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
До Анонимен4Ако има как да го сложиш хоризонтално няма да върти . От опит знам с 1 времянка.
8
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм на 4 хилки месечно, дори не знам колко ми е сметката за тока, плаща се автоматично от сметката ми.
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом необичаш руската мечка, получаваш висока сметка.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато едно нещо е скъпо за някой то не се купува. Ч***гуна еленко друго не можа ли да измисли?
5
1
 
24
 
! Отговори
Лъган преди 7 години
Никой не идва да инкасира - сметките се увеличават процентно на калпак!Няма смисъл от икономии! Лъжат ни!