SMS-ът на кирилица – тройно по-скъп! Дискриминация ли е?

Азбуката ни – официална за ЕС, но не и за мобилните оператори
31 яну 2017 09:21,
125
SMS-ът на кирилица – тройно по-скъп! Дискриминация ли е?
Снимка: Reuters, архив

Кратките съобщения (SMS) излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български с кирилица в сравнение с тези, изпратени на език с латинска азбука или с български думи, транскрибирани с латински букви.

За дискриминационната практика се оплакаха потребители, които засекли, че за нормален SMS със 160 символа им удържали пари колкото за три, пише "Монитор".

"Десет години след признаването на българския език за официален език в европейския съюз, кирилицата за трета официална азбука, която Европейската централна банка слага на евробанкнотите, българска компания ни дискриминира, като ни кара да плащаме повече от два пъти когато използваме кирилица вместо латиница." Това написа Росен Златаров във Facebook.

Потребителят потърсил обяснение от мобилния оператор. След проверка на последната му фактура му обяснили, че лимитът за обем на кратко съобщение е 160 символа на латиница. Ако въвежданото съобщение е на официалния език на страната - българския, съответно на кирилица, лимитът бил 70 знака.

На практика операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят - ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три - две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки SMS-ът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.
 
Диферинцираното таксуване, както и размерът на SMS-ите на кирилица или латиница не са упоменати никъде изрично в общите условия с абонатите, твърдят потребители.

Самият Росен Златанов е обявил, че ще предаде случая на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита от дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
5
 
! Отговори
sddas преди 7 години
Най-накрая!!!
73
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой по дяволите все още пише смс????
72
1
 
12
 
! Отговори
разбира се! преди 7 години
Разбира се, че е дискриминация!Случаят трябва да се повдигне на по-високо ниво.
71
3
 
4
 
! Отговори
Кой оператор. преди 7 години
Кой мобилен оператор е. Да напишат да знаем и да не ходим там. Малко по подробно моля ви.
70
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Хитреци! Не се налапаха!
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
0-о-о, неразумни юроде, защо се скъпиш да пишеш есмеси на български...
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-жа Манолова, вземете отношение, защитете народа от наглите мрежови оператори, които унищожават българската писменост
67
4
 
9
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да не е новина, че е три пъти по-евтино да пишеш SMS-и на латиница, отколкото на родния си език в родната си държава???Дори мнозинството да знае този факт, нека да им се повтори и потрети за проумеят абсурда
65
15
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Това се знае, не виждам защо трябва да се прави новина от нещо което се знае от години и си има смислено обяснение. За пореден път се убеждавам колко ограничени и *** са журналистите
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SMS-те би трябвало да са безплатни, те не натоварват мрежата и няма гаранция че ще бъдат доставени до потребителя. Просто сме попаднали на кожодери
63
7
 
6
 
! Отговори
7+ преди 7 години
Taзи статия откри топлата вода. Сега очаквам да разберем, че сме стъпвали и на луната
62
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами преди двайсет години кирилицата се кодираше с един байт на буква. Това, че в телефоните са решили да ползват UTF, a не кодова таблица отново не е проблем на потребителите. В Китай някакси са решили проблема, там иероглифите се кодират не с два, а с четири байта, обаче китайците плащат един SMS, a не 6 SMS-a. Грешката е в оператора, те извличат всякакви ползи от такива технически проблеми. Ако са коректни шяха да таксуват SMS на кирилица три пъти по-евтино, ама са лакоми за печалба ...
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
предлагам на автора да измисли начин как може да кодира всички възможни азбуки на света в 1 байтако успее получава пълната ми подкрепа!
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че това си е така от 15 години. Сега ли се усетиха, хахахаха
59
12
 
2
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 7 години
така трябва да е- който ползва остаряла технология, да плаща повече, тъкмо да му дойде акъла да научи нещо ново.
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 60: UTF-16 Е UNICODE :) А СМС стандарта дефинира максимална дължина на съобщението. Операторите са длъжни да спазват стандартите.На който не му харесва стандарта- да не го използва :)Но стандартите са за това - да се спазват.
57
1
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Не оператора, а телефона ви цепи съобщението на три отделни. Това е екстра на телефона. По-старите не го можеха. По-старите не можеха и след това да съединяват отделните СМС-и.
56
9
 
1
 
! Отговори
M. преди 7 години
Абе кой пише sms-и още не знам... супер безполезно е, освен ако телефонът ти нe поддържа други IM апликации
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е техническо ограничение на SMS протокола (тъй като е стар стандарт), и начина по който се предава текста.При писане на латиница всеки символ в СМС-а се кодира като поредица от 7-бита.При писане на всичко, различно от латиница, се използва unicode, при който всеки символ се кодира от до 4 поредици от по 8 бита. Което, увеличава данните, които трябва да се предадат за изпращането на една буква. А СМС-ите имат фиксирана максимална дължина на данните които пренасят.Криворазбран патриотизъм.