Празник на лозята... Трифон Зарезан е!

Българската православна църква почита паметта на мъченика
1 фев 2017 07:36, Петя Славова
12
Празник на лозята... Трифон Зарезан е!
Снимка: архив, Булфото

Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа. Заради силната си вяра още от младини той бил надарен от Бога с лечителска дарба.

По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 г., Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал, пише БТА.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.
Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с ориз кокошка.

Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти.

После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино и светена вода, и поръсва с пепел, които пази от Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Пешо* преди 4 години
Тая наща църква си прави с календара както й харесва.
Св. Трифон е на 14ти.
Точка.
8
2
 
8
 
! Отговори
Трифон преди 4 години
Ще зарезвам след месец най-рано, сега мога само да се напия.
7
0
 
8
 
! Отговори
АЗ76 преди 4 години
До SS
днес е еврогейския Трифонзарезан,прелюдия към утрешни пед.алски същински "празник".
:)
6
0
 
4
 
! Отговори
Шменти Капели преди 4 години
Трифон Зарезан е друг. Попския Свети мъченик Трифон не е виждал лоза не е кусвал вино.
5
1
 
12
 
! Отговори
Няма логика преди 4 години
Глупаво е да се режат лозята на 1 февруари. Трябва да си пълен ***, за да си унищожиш растения, гледани с години. Така че българската църква да си извади главата от пясъка.
4
1
 
11
 
! Отговори
11 преди 4 години
Е сеа що пускате глупости?
3
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Църквата има "много здраве"! Истинския стария стил е на 14-и което е съобразено климатически и много по-смислено от към зарязване на лозята, а и не само те! Тези празници са възникнали на базата на различните селскостопански дейности, а не заради кефа на попвете!
2
0
 
21
 
! Отговори
SS преди 4 години
Трифон зарезан е на 14.02 от незапомнени времена, днес не знам какъв празник е.
1
0
 
30
 
! Отговори
Войводата преди 4 години
Не е.... В Българските традиции Трифон Зарезан е на 14 Февруари.