Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции

От ЦИК ще се съобразят, но признаха, че няма време
113
Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции
Снимка: архив, БулФото

Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.

Още по темата
Решението на съда е окончателно, съобщиха от там.

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на "Нова република".

При машинния вот устройството иска да се потвърди изборът. Дава се възможност и за корекции преди финалното натискане на бутона за гласуване.

Апаратът издава разписка, върху която ще има специален баркод. По подобие на обикновената бюлетина и тази ще трябва да се сгъне и да се пусне в специална непрозрачна урна.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че след като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов, цитиран от БТА. Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и тези в чужбина.

По думите му въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите.

Според Томов е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Партиите ще щурмуват новия парламент от утре. Тогава ЦИК започва да приема документите на желаещите да участват в битката за място в 44-то Народно събрание. Крайният срок за подаване на документите е 8 февруари.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: васмашинно гласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва всички да са машинни и преди това да има не ососбено труден въпрос за средна интелигентност - който го реши има право да гласува. И елементарен въпрос като колко страни има квадратът или колко е 15+127 ще помогне , и индобългарите ще окапят....
14
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само и-диотите гласуват.
13
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам мажоритарни избори в три тура, а не в два, както иска С. Т. - за по-сигурно, че ще си изберете....пак същите!
12
0
 
43
 
! Отговори
Пенка Ромката преди 7 години
И сига за тез 20 лева дет ми дават , къ ша натъскам таз машина , низнам.
11
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП + *** = хаос
10
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kato blokirat maschinite kakvo pravim abe tova ne se pravi v posleni mesezi pak dakaveri pak isnami glefaite da nama lajlivi glasove i tn to komunjagite ot gerb schte pravat s *** kombina a dos dps s turzulata koito ste im dali.bg pasporti ujas e uj sa balgari da ama ne besobrasie kontroli proverki i strogi nakasania sa prodavane na glasove strohi merki i sad sa prodavane glasove
9
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви машини - трябва да се гласува явно и открито - трите имена, егн и за кой гласуваш , иначе много злоупотреби. То е ясно, че не е правилно, но после 1 милион фантоми гласуват за "правилната " партия и се чудим що никога не избираме някой читав.И в парламента така трябва да се гласува - винаги явно. Тези скритите гласувания на ключови закони е абсолютно недопустимо. Ние овце ли избираме или депутати. Какво е срамното да покажеш как гласуваш като това ти е работата.
8
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Коя власт заложи тези машини, а?
7
7
 
37
 
! Отговори
1 преди 7 години
хайде смени се властта и почнаха подаръците! 13000 машини - има няма 80-100 милиона подарък за някой наши фирми и хора....
6
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно безмислени глупости. Допотопни щайги, които нямат нищо общо с електронното гласуване. Популистки пози за заблуда на мат'ряла.
5
3
 
43
 
! Отговори
ха честито преди 7 години
Радан - Титан на мисълта! Особено с новата си "надпартийна" партия - НР, скрита реклама на Хюлит Пъкър или по-скоро напомнящо на съкращението "Народна Република"
4
1
 
46
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Прави се всичко възможно да стане хаос на изборите и да се касират!
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв проблем има бе Томов, какъв обществен дебат бе Томов, то все едно пътниците да обсъждат как да се управлява автобуса.
2
0
 
38
 
! Отговори
как преди 7 години
Как тей направо да се чуди човек
1
3
 
47
 
! Отговори
! преди 7 години
За машини ПОД НАЕМ ще трябва да дадат още 30 милиона лева ? При положение, че и хартиеното си остава