Жители на "Красна поляна" срещу ромите: Не са наши съкварталци!

Искат да се построи парк на мястото на Виетнамските общежития
3 фев 2017 09:20, Петя Славова
63
Жители на "Красна поляна" срещу ромите: Не са наши съкварталци!
Снимка: bTV

Виетнамските общежития от много време притесняват живущите в "Красна поляна". Недоволството на хората се засили след проект на Столична община, според който ще се  съборят 2 от вече опустошените сгради и ще се вдигне център за жени и деца в риск.

Проектът е на стойност 10 милиона лева, осигурени от еврофондовете.Това би означавало изселване на около една трета от живущите в блоковете роми. Жителите на квартала обаче искат цялото гето да бъде премахнато.

"Това не са наши съкварталци. Не мислят за квартала - мръсотия, кражби, набези, безотговорност... Съжалявам", казва една от живеещите в "Красна поляна" пред bTV, а друга допълва: "Не съм съгласна повече да правим компромиси, защото лично аз съм пострадала от хора, които са ме обирали, а синът ми е бит".

Хората от квартала твърдят, че всеки втори е бил жертва на грабеж. Виждат всекидневно хора от гетото с бухалки, които грабят и заплашват. Нерядко пребиват жестоко.

Само допреди няколко години има постоянно полицейско присъствие. За да опазят реда в квартала общината и полицията поставят карулка на входа на виетнамските общежития. Днес дежурен няма, а тя е в окаяно състояние. Охраната се осигурява от патрули, които не са достатъчни, признават от общината.

Ромите също не крият, че сред тях има и проблемни. "Усмирявали се" взаимно. Не желаят по никакъв начин да се връщат от местата, от които са дошли.

Жителите на "Красна поляна" искат на мястото да се направи парк. За кмета на района обаче това не е опция, а проектът тепърва ще се обсъжда.

Оказва се няма и законово основание ромите да бъдат преместени – 360 от семействата са настанени още през 90-те години с настанителни заповеди.

Търси се вариант коректните наематели сред ромите да получат жилища, докато останалите да не могат да разчитат на евтин общински подслон.

Жителите на "Красна поляна" заплашват с ефективни протести, ако гетото не бъде премахнато.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Метил преди 7 години
Дезинформация! 10 милиона, но ЕВРО! С тях ще се построят 4 нови центъра за *** и останалата част ще потъне в... няма да е в калта на "Красна поляна" :((
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименв соц блока беше така. в америка НИКОГА не е било така. преди да продължавате да пишете лъжи, искам някой да ми извади закона. има ги архивите десетилетия назад. били сте в америка на майна явно. като счупен микрофон само повтаряте лъжи и си мислите че никой не ви ги знае простотийте
41
2
 
0
 
! Отговори
LOL преди 7 години
До ***щото са те мислили за руски шпионин бев америка никога не е имало това нещо. стига придава лъжи от комунизма на соц блока....
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До lolДо ***В България също е било така, по отношение на ромите. Някои хора си спомнят, че дори и в годините след 09.09.1944 г., ако някой катун иска да се разположи временно край селото, пак е трябвало да получи разрешение. Давали са обяснение и защо искат да влизат в селото поединично - например, да калайдисват, да продават вретена и .н.Не знам кога точно и защо е било отменено това правило.Знам, че в Царство България не са смеели да отиват на изток от пл."Възраждане".И после дошъл соца
39
0
 
2
 
! Отговори
*** преди 7 години
Тогава беше така,сега как е не знам!
38
1
 
8
 
! Отговори
*** преди 7 години
До lolТака беше!Бях командирован в Щатите,в един институт в Небраска!Главен специалист със семейството си бяха при кмета да искат разрешение да се заселят в градчето!След разговор с директора на института такова им беше дадено!Между другото,шерифа им кибичеше по цял ден на автогарата,и щом засечеше чужд човек да слиза от автобуса,го заговаряше!Ако се окажеше,че е някой който няма работа там,моментално го принуждаваше да отпътува със следващия автобус!Иначе го очакваха огромни неприятности!
37
2
 
1
 
! Отговори
lol преди 7 години
До ***стига лъга бе ***
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как оттогава са настанени тогава имаше още виетнамци като виетнамски ром ли са ги внесли.
35
2
 
11
 
! Отговори
*** преди 7 години
В Сащ през 70-те нямаше право да се заселваш без изричното одобрение на кмета и съвета!Сега как е не знам!
34
0
 
14
 
! Отговори
Допълнение преди 7 години
Ако някому не харесва онова, което предлагам в коментар "Законите не са вечни", свободен е да се махне от България и да си търси държава, чиито закони му допадат.Не е трудно да се формулира допълнение към законовото основание за лишаване от гражданство - след като са изчерпани всички хуманни средства, целящи да накарат някого да не живее като пара_зит, България го лишава от гражданство!
33
1
 
17
 
! Отговори
Законите не се вечни преди 7 години
Закон се променя според нуждите на обществото.Скитничеството води до рязко повишаване на престъпността. Затова да се забрани скитничеството.Това не означава да се възстанови предишното закрепостяване чрез жителство. Да има изискване - можеш да живееш там, където имаш работа.Ако някой няма работа, не разполага с лично богатство, от което да живее, нито има документ от лице, декларирало, че доброволно ще го издържа и има от какво,тогава държавата му търси работа и го настанява да живее там.
32
7
 
11
 
! Отговори
Просто и ясно преди 7 години
1. София е синя. Как да се противодейства на това?2. Ромите, получили настанителна заповед, се регистрират като жители на София.3. Знае се, че:а) настани ли се макар и само един ром, ако условията са примамливи, при него пристига цялата му нескончаема рода.б) на един адрес, в малко еднофамилно жилище се регистрират по 80-90 роми, а в едностайна барака - по 20-ина роми.4. Така, в ж.к. за 1 000 човека, се оказват регистрирани по 10-12 000.5. Ето ти гласове за един червен депутат за изборите!
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже братът швед няма пари или имущество за запориране, единственият начин да си плащат наем и повреди е чрез труд по 30 стотинки на час. Пък нека заработи за един наем от 400лв, а после ако иска и за рикийца, и за тоалетна хартия и тн.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама те не са на никой съкварталци, нали претендират че са от Индия. Да съ мятат на БДЖ-то и след 316 дни ще ги върнат в родината им. Нашите са птьовци, спомням си как едни братя шведи пишеха писма и искаха пари от принц Чарлс, понеже си кръстили внучето на него - еми познайте монархията дали ги уважи.А тука някакъв си янчулев няма акъл да се оправи с 20 шведа.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Индивидите, съсипали общинските жилища работят ли?Там, откъдето са дошли и НЕ ИСКАТ да се върнат, има ли земеделска земя?Или те ИСКАТ жилища наготово и социални помощи, за да ядат НАГОТОВО!
28
1
 
21
 
! Отговори
Алооо,прокуратурата! преди 7 години
Самосезирайте се!Тази заповед от 1990 г. не е от Господ.Има нарушения, извършени от тогавашния кмет Янчулев. През 1990 г. всеки имаше адресна регистрация, но някакви хора ПОИСКАЛИ да дойдат в София и да спят по пейките. Янчулев им осигурява комфорт за сметка на жители на гр.София, които от години чакат настаняване в общински жилища и имат доказани нужди.Облагодетелстваните роми съсипват общинската собственост и ИСКАТ нови жилища, НЕ ИСКАТ да се върнат там, откъдето са дошли!Що за безобразие?
27
2
 
12
 
! Отговори
Бхк преди 7 години
Онеправданите роми трябва на калпак да им се дава 600евро,а бьлгарина трябва да бьхти за 460лв минимална заплата.
26
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е ли малко странно как точно преди избори се появяват такива етнически напрежения?Според мен, някой консолидира електората, при това много целенасочено.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой да вижда прозорец без сателитна чиния??
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е съвсем така: 1. Много свестни жени ( българки!) се подвеждат с мъже ***, просто такъв е преобладаващият материал 2. Дори най- големите *** да са в този център в него има и сериозен контрол вход/ изход, не е свобода като в гетото или по улиците.