Пръстовият отпечатък не само не пести пари, ами натоварил бюджета

Само електронната здравна карта щяла да премахне хаоса от системата
62
Пръстовият отпечатък не само не пести пари, ами натоварил бюджета
Снимка: Булфото, архив

Служебният здравен министър Илко Семерджиев ще се бори за отпадане на пръстовият отпечатък в болниците на всяка цена.

Още по темата
Според трябва да се отмени, защото не се използва никъде в Европа и ограничава свободното движение на хора.

Освен това не е вярно, че пести пари, добави той.

"Чувам, че през януари се пестят по 1 млн. лв. на месец. По данни на НЗОК със 112 хиляди лева е увеличен разходът на институцията след въвеждането на идентификатора", посочи той.

Очаква се 260 млн.лв. дефицит в бюджета на НЗОК, допълни Семерджиев като уточни, че тези данни са станали ясни след разговор с финансовия министър.

Министърът ще има среща идната седмица с 6-те странни по делото срещу пръстовия отпечатък във ВАС, след като съдът вчера разпореди оставането му в сила, докато спорът не бъде напълно решен.

Ако се постигне споразумение, ще бъде създадена работна група за въвеждане на електронна здравна карта, обясни Семерджиев, според когото именно тя трябва да смени пръстовия отпечатък.

Според него чрез нея ще се постигне еднозначна идентификация, ще може да се ползва оф лайн, няма да има затруднен достъп на пациенти, имащи проблем с отпечатъка, ще се спестят разходи.

Никога не е имало такъв хаос - оспорване на 32 нормативни акта, свързани с европейското право, с общественото здраве, с медицинските дейности, посочи още той. Действащите медицински стандарти към момента са 53, като голяма част от тях се оспорват в съда, оплака се той.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Семерджиев говори едно,Москов обратното!Няма ли арбитър и лъжеца да бъде поруган!
43
4
 
12
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
Пешо Лудия проведе тиквена реформа и стана ... говорител на РБ.Всички актове подписани от Лудия трябва да се отменят незабавно и същия да бъде принудително приет в психиатрия.А който го е взел за министър , да отговаря пред съда за действията му.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така е но това стои в основата на бойкоикономиката - правят се разходи които се плащат от болниците вместо тези пари да отиват за лечение и целта е по-голяма ч1аст от тези разходи са такса спокойствие!
41
7
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
РЕШЕНИЕТО Е---БЕЗПЛАТНО МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ ПОЛЗИ--1 ПРЕМАХВА СЕ ПЕЧЕЛБАРСТВОТО НА „ЛЕКАРИТЕ„ 2 ПРЕМАХВА СЕ ЛЕКАРСТВЕНАТА МАФИЯ 3--БОЛНИЯ СИ ИЗБИРАПРИ КОЍ ДОКТОР ЩЕ СЕ ЛЕКУВА
40
9
 
12
 
! Отговори
Благодаря преди 1 година
Браво на министъра, с един подпис върна България в Европа.
д-р М........ на заточение в Африка.
39
4
 
10
 
! Отговори
факти преди 1 година
Тази година драстично намаляха инцидентите с пиратки с откъснати пръсти.На който му отлети пръста доживот няма стъпване в болница!Ето ви един положителен ефект.Прав е народът -предупреден значи наполовина спасен!
38
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От самото начало се знаеше, че системата с отпечатъците е далавера на доктор Менгеле, любимеца на Бай Хой. И кой ще върне парите за тази Изродска система? Колко прибра Менгелето? Защи не се задържи за да върне милионите от ваксините, както и парите от тази система? Цацата защо се прави на улав, нима не знае за далаверата с отпечатъците?
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еййй, тия служби дето ги измислят тия реформи беее! Гений до гения мила моя майно ле. Що просто не почерпихте опит от запада? Неща които хората вече са ги измислили, тествали, усъвършенствали и прилагат успешно от години! Това нашето е малоумие!
36
1
 
10
 
! Отговори
МинистърЯ преди 1 година
Ето го сегашния министър е архитекта на НЗОК - точно правилния човек, който ще обясни защо резултата от нейното съществуване е точно такъв...
35
9
 
9
 
! Отговори
Карта преди 1 година
С или без карта ако има данни ще има достъп до тях. Данни обаче няма и за това не е виновен нито пръстовия отпечатък нито картата. Идеята на пръстовия отпечатък е крайно различна - ограничаване на злоупотребите. Картата е по-несигурна и много по-скъпа за тази цел и няма създаде електронни услуги. А пък как в Европа ще ти виждат данните - забрави, особено пък с някаква измислена карта.
34
3
 
12
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
До Карта 39
Едното върви с другото. А лекарят няма достъп, зощото няма електронна здравна карта. Като се направи системата и се вържат всички към база данни ще има. Данъчните как са вързали касовите апарати на всички търговци и он-лайн могат да правят справки за оборотите. Мислил си по този въпрос или е по-лесно да викаме ура за всяка безумна идея?Чрез електронната здравна карта и някъде в Европа да си, лекарят там ще може да ти види здравното досие.
33
2
 
13
 
! Отговори
Благоев преди 1 година
Основната пречка у нас да има електронно правителство, електронна здравна каса и др. е че, държавата не може да осигури специалисти за поддръжката на тези системи които да работят за МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА !
32
10
 
6
 
! Отговори
Карта преди 1 година
Кои точно проблеми ще реши електронната карта? Лекаря ще има достъп колкото има и в момента, електронната карта нищо няма да промени. Това дали лекаря ти има достъп до лекарствата може да стане като се въведе електронна рецепта а не някаква си карта. Самата карта е някаква неприложима измислица, с която вече бяха се приготвили да източат едни 100млн. сигурно ще се появи същия проект отново.
31
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Най-големите кражби стават не чрез доболничната и болничната помощ, а от търговете за лекарства. Нали си спомнята последния ден преди да си замине как Москов пусна търг за лекарства за 1 млрд. лв.!!!!!! Какво бе толкова спешно той да го пусне??? Фармацевтичните фирми се надцакват и на края за най-евтино пълнят болниците със скапани лекарства, щото били най-евтините, а това че в хапчетата няма лекуваща субстанция, а само пълнеж е отделна работа. Важното е да са най-евтините.Москов пие ли от тях?
30
0
 
10
 
! Отговори
Нас преди 1 година
Всички тренират и се правят на политици на гърба ни !!!
29
1
 
15
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
До Карта 34
Ти като си загубиш личната карта какво правиш??? Същото е и с електронната здравна карта. Всички данни са в база данни, картата само осигурява достъп, да не мислиш, че на нея има памет? Така всеки лекар където и да идеш ще има достъп до здравния ти статус и лекарствата, щоито пиеш. Няма да му обясняваш, че пиеш от ония малки бели или не знам с какъв цвят хапчета. Това е контрол, а не измислени схеми за точене на пари.
28
4
 
15
 
! Отговори
мнение преди 1 година
Електронната здравна карта ще въведе тотален контрол и това го знаят всички. Затова измислиха пръстовия отпечатък (който не е никакъв отпечатък,а електронни параметри на пръста и много често възникват затруднения при повторното му използване), за да се усвоят едни 400 хил. лв. и продължат безобразията. Само че кой ще отговаря за похарчените пари? Електронната здравна карта отдавна е готова и трябва само да се реализира? И после - нямало корупция!? Москооов????
27
10
 
8
 
! Отговори
Карта преди 1 година
Електронната здравна е карта е елементарен начин да се откраднат милиони без никаква полза. На баба ти Гинка дето отпечатъците са й такъв проблем, какво ще прави като си загуби картата? А на болниците какво ще им пречи да съберат картите на всички и да ги пратят да си ходят вкъщи, като междувременно "изработват" дейност за пред НЗОК?
26
3
 
2
 
! Отговори
така преди 1 година
Така няма да могат да крадат
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 Частните здравни каси ,ще са по-големи мошеници от сегашната здрв. каса
----------
лъжеш се , има достатъчно млади лекари които са готови да работят за една честна,
отговорна и поставяща пациентите на първо място институция.нзок в сегашния си вид
е един тумор който трябва да се махне.