Първенци сме по споделяне: От билета – до дома и колата

Споделената икономика с жилища надмина легловата база на всички хотели
Обновена: 7 фев 2017 13:17 | 6 фев 2017 19:35,
30
Първенци сме по споделяне: От билета – до дома и колата
Снимка: архив Булфото

Българите сме сред първенците в света по споделяне на притежанията си с цел спестяване. Глобална класация ни нарежда на седмо място -  водени само от Китай, Индонезия, Словения, Филипините, Тайланд и Мексико, показва доклад на Nielsen.

Така българите се оказваме сред най-активните фактори за разсрастване на така наречената споделена икономика в световен мащаб.

Изследване на PricewaterhouseCoopers показва, че делът й ще нараства с двуцифрени проценти през следващите 10 -15 години и през 2025 година се очаква да заеме около 50% от световния брутен вътрешен продукт.

Още по темата

В момента транспортът е една от най-развитите области на споделената икономика у нас. Все повече българи се организират в различни платформи, за да пътуват заедно в една и съща посока, за да им излезе по-евтин пътят.

В момента транспортът е една от най-развитите области на споделената икономика у нас.

В първата легална платформа за споделяне на автомобили между частни лица само за четири месеца в страната са регистрирани над 450 автомобила и над 1300 потенциални наематели. За сравнение в Белгия подобни статистики се постигат за повече от 12 месеца.

Все повече българи се организират в различни платформи, за да пътуват заедно в една и съща посока, за да им излезе по-евтин пътят.

Много често обаче този вид споделена икономика попада в сивия сектор. Затова преди време депутатите записаха промени в закона, с които ще могат да санкционират подобен вид превози.

В сивата споделена икономика влиза както размяната на билетчета за градски транспорт и пътуване на стоп, до огромния интерес към платформи и групи в социалните мрежи за споделено пътуване.

Споделената икономика у нас се развива и при бизнеса с жилища. Според последните данни на Евростат 85% от населението у нас живее в собствен дом - това са общо около 3,9 милиона жилища.

Днес класическата представа за квартира или хотел се измества от алтернативата на споделеното ползване на стая или апартамент, което може да е безплатно или платено.

Още преди 2 години една от платформите надмина с легловата си база всички хотели в София, а към момента само в столицата са регистрирани над 300 потребителя.

Подобни са стойностите за Пловдив, Бургас и Варна, но през активния летен сезон офертите по Черноморето рязко се увеличават.

Друг пример за споделена икономика у нас е и все по-честото безвъзмездно отдаване на празни производствени сгради за нуждите на неправителствени организации, музикални събития, театрални представления или изложби.

Голяма част от споделената икономика в страната е размяната на стоки, при която неупотребеното от един се оказва полезно за друг.

Традиционни у нас остават борсите за книги и учебници. В последно време бурно развитие бележат мобилните приложения, сайтовете и групите в социалните мрежи за покупка и продажба на дрехи и аксесоари.

Друг предпочитан начин за споделяне на неизползвани вещи са сайтовете за безплатни обяви.

Сред новите сектори на споделената икономика пък се нарежда споделянето на производствени активи, като co-working пространствата (вече над 5 само в София). Любопитен пример е и тепърва развиващата се практика "Office Surfing", в която различни компании или безвъзмездно освобождават място за временно ползване в офиса си за различни професионалисти с цел културен обмен в работно време. 

В сектора на споделената икономика у нас се нареждат и кооперативи на различни фермерски пазари., образователните сайтове за споделяне на интерактивни видео уроци и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
16 ("Не е точно така") е отбелязал, че говори за ЛИМИТ на споделянето. Да услужиш на някого с нещо също е вид споделяне. Ти говориш за друг вид споделяне.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още преди 20 години се споделяше пътуването с автомобил в една посока и никой не се притесняваше да спре на автобусната спирка, пример Панчарево-Пасарел, и да качи някой в тази посока. Така и двамата доволни - едния, че си е намалил разходите, а другия, че ще пътува по-комфортно и по-бързо.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първенци сме по споделяне: От билета до дома и колата-------------------------------------Ако се съди и по високите нива на разводи, май и жените си споделяме
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оная ми работа...Споделя се пътуване с кола, щото не се споделя пътуване с влак, самолет и автобус, защото сме бананова република..
14
3
 
1
 
! Отговори
Boyana преди 7 години
V Sofia mnogo si spodeliat balkonite, garajite, klozetite, kirkite i motikite...
13
5
 
7
 
! Отговори
Тато преди 7 години
ТКЗС и АПК не са ли биле същото?
12
5
 
7
 
! Отговори
Не е точно така преди 7 години
Българинът има лимит на споделянето.В стари времена се е спазвало строго правило, изразено чрез пословичният израз "Кон, жена и пушка на заем не се дават!"В наше време аналог на коня е автомобилът. Твърди се, че българинът е склонен да го сподели.Дали се е променил българинът, или не са верни наблюденията на въпросните изследователи?
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Споделят'си по 7 човека един апартамент 'щото са бедни или стиснати. Нищо, важното е айфон да има.
10
3
 
7
 
! Отговори
скептично преди 7 години
според мен е твърде преувиличено,това което заявяват пре анкета е едно а в реалността съвсем друго хората по принцип са алчни недоверчиви и всеки си иска неговото да е негово иначе кумунизма нямаше да рухне.моята жена си е моя не давам друг да я ползва.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на село е така. Един еоди пръч, петел ,бих. Кои какво има. В соца и в града споделяха, телевизор, грамофон,,
8
6
 
19
 
! Отговори
Ибай Ихуй преди 7 години
По споделяне на жените, никой не може ни надмина. Вижте Божинов и Михайлов какъв пример дават
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Taka trqbva
6
6
 
3
 
! Отговори
това е извратено преди 7 години
Как така се продават на децата си,за храна.
5
3
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
А ти сигурен ли си в твоята?
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради обедняването и жените се принуждават да се продават за храна на децата си.
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом и жените ще споделяме, значи нямаме стигане. Нали сега рекламират някакъв телевизионен формат.
2
6
 
39
 
! Отговори
А95 преди 7 години
*** кошмара, как така 5 човека в един автомобил с една винетка, една гражданска и на всичкото отгоре си разделят горивото...
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои даже споделят и жените си. Имаме ние една тука обща в квартала. Бурията и яко раздрънкана ама става.