Богатите у нас стават все по-богати, бедните – все по-бедни

Нов рекорд на банкови влогове на милионери
9 фев 2017 08:58, Елка Василева
156
Богатите у нас стават все по-богати, бедните – все по-бедни
Снимка: архив, Булфото

Банковите влогове на милионери счупиха всички рекорди и в края на 2016 г. са 762 броя, сочат данните на БНБ, цитирани от „Стандарт“.

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. вече са повече и от времето преди фалита на КТБ.

В края на март 2014 г. милионерските влогове бяха 749 броя, но след като на 20 юни същата година КТБ затвори врати, тези най-големи депозити започнаха да се топят.

След фалита на банката богатите започнаха да разделят парите си на по-малки суми в няколко банки, тъй като са гарантирани влоговете до 100 хил. евро.

Тази тенденция продължи цяла година и в средата на 2015 г. милионерските влогове намаляха до 587 броя. След това тенденцията се обърна и милионерите отново започнаха да трупат пари във влоговете си.

Така броят на милионерските депозити започна да расте. Само за последните три месеца на 2016 г. влоговете със суми над 1 млн. лв. се увеличават с 48, което показва, че през ден се е откривал нов депозит на милионер.

А общата спестена сума в милионерските влогове нараства със 116 млн. лв. за три месеца до рекордните 1,86 млрд. лв.

Много сериозен ръст има и на депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. Само за три месеца те са се увеличили с 99 до 1231 броя, а общата сума в тези влогове е 854 млн. лв.

Но най-бързо се увеличават влоговете със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За три месеца те нарастват с над 10% до 7435 броя.

При по-малките депозити също има увеличение, но с доста по-малки темпове.

Само най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. се топят. За три месеца те намаляват с близо 30 хил. до 6,923 млн. броя.

Оказва се, че докато богатите трупат пари в банките, хората с най-малки спестявания са принудени да закриват влоговете си, за да закърпят семейния бюджет.

За година най-малките влогове са намалели с близо 500 млн. броя.

Като цяло обаче общата сума на депозитите на всички граждани нараства с 2,791 млрд. лв. за година и достига 45,377 млрд. лв.

При спестяванията на бизнеса отново най-голям ръст има при депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв., както и над 1 млн. лв.

Фирмените милионерски влогове се увеличават със 126 броя само за три месеца и в края на 2016 г. са 2 820 броя. А общата натрупана сума в тези най-големи влогове нараства с над 556 млн. и достига 10,325 млрд. лв.

Това са над половината от всички спестявания на бизнеса в банките, които са общо 19,37 млрд. лв.

Оказва се, че при бизнеса средствата са съсредоточени в най-големите компании в много по-голяма степен отколкото при гражданите.

Общата сума в милионерските влогове на най-богатите хора е само 4% от спестяванията на всички граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: банкивлогове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Богатите в нормалните страни са богати, защото са предприемчиви и развиват бизнес. Богатите в България са богати, защото точат пари от държавата и еврофондовете. Но щом има балъци да им плащат, ще има и богати да ги стрижат.
42
3
 
16
 
! Отговори
вишисто преди 7 години
А добро ютро на аудиторията.Лошото е че милионери станаха некадърници от управляващата партия Герп назначени за началници партиино в общински дружества .
41
0
 
35
 
! Отговори
Контра човек преди 7 години
България, като държава, никак не е бедна. Има достатъчно пари за всичко, НО проблема е, че се въртят в много тесен и НАПЪЛНО ЗАТВОРЕН кръг, състоящ се от не повече от 50 човека. Затова нищо от тези пари не достига до малкия и среден бизнес, а от там и до обикновения човек.
40
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМилионер в България се става по два начина - с много, много труд и връзки, или с бандитизъм. В мойта професия ежедневно ми се налага да се занмавам с представители на българския "бизнес" - 99.999% от тях са в най-лошия случай опитни престъпници, а най-добрия - селски алъш-вериш мошеничета.Лошото е, че и съвестните хора по един или друг начин биват въвлечени в това. Във Варна например не можеш да стартираш какъвто и да е бизнес, без предварително да заделиш нещо за местната мафия.
39
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички монополисти са мафиоти. Рекетират бедните с помощта на законите които си купуват от министрите.Затова всеки министър избран с парите на мафията за една година на държавна служба вече е богат, а народа рекетиран, беден без никакъв шанс за нормален живот.Това не е демокрация.Да вземаш от хората които искат да работят и да даваш на тези които не искат да работят не е демокрация ! Това е геноцид над качествените хора
38
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно. Някой очаквал ли е нещо друго докато е подрипвал и ревял по площадите след 1989-та година? За всеки мислещ човек беще ясно, че се подрипва за да има такова разслояване на едни богати, които стават все по-богати и на многото бедни, които стават по-бедни.
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36Борисов като му зададоха въпроса за огледалото гледаше като гръмнат ,защото в България никой не му задаваше такъв директен въпрос ,макар че всички го знаят. Герб е пълно разочарование за много като мен и аз ще се преорентирам към "Да България " за да ги видя в затворите и Борисов и Горанов, и Гоце , и Станишев и Овчаров и Гергов и Доган.Чак тогава ще умра щастлив ,че децата ни може би ще заживеят по-добре. Алчните политици ,мястото им е в затвора . Народе мой замисли се ! ! !
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39Евала за коментара, човек.Разсмя ме, въпреки че принципно ми става тъжно като чета подобни новини.
35
3
 
3
 
! Отговори
маке преди 7 години
а я у 10 саато веке съм мотика
34
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25."Бойко Борисов влезе в политиката богат. Той си имаше фирма печеливша,...."Така беше. Фирмата му оперираше в художествената гимнастика-бухалки, обръчи и чак напоследък и ленти.
33
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са хората които крадат от работниците си. Не може масово частника да дава минимална заплата и да ограбва труда на хората, а държавата да спи.
32
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29Затова БЪЛГАРИ гласувайте за Хр.Иванов или за Р.Кънев само те останаха да се борят с една стена от крадливи политици и ще съм изтински щаствив ако се отстранят машите на тези три партии БСП,ДПС и Герб Цацаров и Пеевски.И за да ви докажа че Пеевски е неразривно свързан и с трите партии :БСП искаше Пеевски да стане шеф на ДАНС/вкара директно вълка в кошарата/ ,ДПС го избира всеки път за депутат,защото явно им се отплаща,А Борисов не закача Пеевски,мълчи за КТБ и зададеният въпрос
31
0
 
20
 
! Отговори
Пак лъжа преди 7 години
Както обикновено и тази новина на тема влогове на "граждани" е лъжа.Статистиката на БНБ дава влоговете по сектори, а сектора се нарича "Домакинства и НТООД", НТООД означава "нетърговски организации обслужващи домакинствата" и в сектора освен гражданите влизат и едноличните търговци, спортни и културни клубове, синдикати, политически партии, фондации, църкви, читалища и какво ли не още. Може нито един от тези влогове да не е на гражданин, но в лъжливите новини пише, че всичките са на граждани.
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От какво ще имаш милиони в българия, кой отрасъл е печелив, парите за инвестиция за да ти е печеливш бизнеса от къде са. бедните били мързеливи, ами не са, работят цял живот на заплата, нямат смелостта да рискуват като сина на този или щерката на онзи. Нека този който не е съгласен с мен да ми обясни как се става милионер в България. Каквато ти е семката, такъв си и ти. Мога още много да ви обяснявам, но за сега толкова
29
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пичовете пак сме си пичове :)
28
0
 
24
 
! Отговори
42 преди 7 години
Радвайте се, че ни окрадоха...То, затова в София в министерствата и агенциите сигурно и на чистачките купиха служебни коли, а неграмотни имат повече пари от образованите хора, но почтени хора.
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Производителноста на труда в Германия е по голяма отколкото в България. Но заплатите са в много по голяма степен по големи. Къде отива разликата? Ами в сметките на "честните частници", за сметка на наемните работници. Но иначе не се брои за кражба.
26
6
 
11
 
! Отговори
ето защо преди 7 години
няма да ходя на избори, безполезно е, нашите политици лъжат и крадат
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25ЗНАЕШ ЛИ АЗ СЛЕД 89 г. ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА БСП-ЗА МЕН КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА БЕДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.ВИНАГИ ГЛАСУВАХ В МИНАЛОТО ЗА СДС А ОТ ГОДИНИ ЗА БОРИСОВ ЗАЩОТО СЕ НАДЯВАХ ДА ПРАТИМ КОМУНИСТИТЕ В НЕБИТИЕТО.ОКАЗА СЕ ЧЕ И КОСТОВ Е КОМУНИСТ И БОРИСОВ ОТ НАЙ-ЛОШИТЕ КОМУНИСТИ.НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ КОЛКО БОРИСОВ И ГОРАНОВ МРАЗЯТ ПЕНСИОНЕРИТЕ,И НА МЕН НЕ МИ ХАРЕСВА ГОРАНОВ КАК ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ В ПОЛИТИКАТА НАПРАВИ ПАЛАТ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ А 80% ОТ НАРОДА ГЛАДУВА !НЯМАТЕ МИЛОСТ
24
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 26Аха, значи всеки който се е замогнал е крадец така ли ? :) Балкаснката жалка логика.