Богатите у нас стават все по-богати, бедните – все по-бедни

Нов рекорд на банкови влогове на милионери
9 фев 2017 08:58, Елка Василева
156
Богатите у нас стават все по-богати, бедните – все по-бедни
Снимка: архив, Булфото

Банковите влогове на милионери счупиха всички рекорди и в края на 2016 г. са 762 броя, сочат данните на БНБ, цитирани от „Стандарт“.

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. вече са повече и от времето преди фалита на КТБ.

В края на март 2014 г. милионерските влогове бяха 749 броя, но след като на 20 юни същата година КТБ затвори врати, тези най-големи депозити започнаха да се топят.

След фалита на банката богатите започнаха да разделят парите си на по-малки суми в няколко банки, тъй като са гарантирани влоговете до 100 хил. евро.

Тази тенденция продължи цяла година и в средата на 2015 г. милионерските влогове намаляха до 587 броя. След това тенденцията се обърна и милионерите отново започнаха да трупат пари във влоговете си.

Така броят на милионерските депозити започна да расте. Само за последните три месеца на 2016 г. влоговете със суми над 1 млн. лв. се увеличават с 48, което показва, че през ден се е откривал нов депозит на милионер.

А общата спестена сума в милионерските влогове нараства със 116 млн. лв. за три месеца до рекордните 1,86 млрд. лв.

Много сериозен ръст има и на депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. Само за три месеца те са се увеличили с 99 до 1231 броя, а общата сума в тези влогове е 854 млн. лв.

Но най-бързо се увеличават влоговете със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За три месеца те нарастват с над 10% до 7435 броя.

При по-малките депозити също има увеличение, но с доста по-малки темпове.

Само най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. се топят. За три месеца те намаляват с близо 30 хил. до 6,923 млн. броя.

Оказва се, че докато богатите трупат пари в банките, хората с най-малки спестявания са принудени да закриват влоговете си, за да закърпят семейния бюджет.

За година най-малките влогове са намалели с близо 500 млн. броя.

Като цяло обаче общата сума на депозитите на всички граждани нараства с 2,791 млрд. лв. за година и достига 45,377 млрд. лв.

При спестяванията на бизнеса отново най-голям ръст има при депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв., както и над 1 млн. лв.

Фирмените милионерски влогове се увеличават със 126 броя само за три месеца и в края на 2016 г. са 2 820 броя. А общата натрупана сума в тези най-големи влогове нараства с над 556 млн. и достига 10,325 млрд. лв.

Това са над половината от всички спестявания на бизнеса в банките, които са общо 19,37 млрд. лв.

Оказва се, че при бизнеса средствата са съсредоточени в най-големите компании в много по-голяма степен отколкото при гражданите.

Общата сума в милионерските влогове на най-богатите хора е само 4% от спестяванията на всички граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: банкивлогове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23 ДЪФКА ЗА КРАДЛИВАТА ПАСМИНА У НАС ! АКО НЕ НА ТОЗИ СВЯТ НА ДРУГИЯ ЩЕ ПОВРЪЩАТЕ ПАЧКИ !
22
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18Червено диларче , Бойко Борисов влезе в политиката богат. Той си имаше фирма печеливша , а твоите хора от БКП-БСП бяха на заплата и след 1989 г. се събудиха милионери. Това е разликата . Десните политици не отричат богатите хора , а левите ги отричат и крадат от народа . Капиш .
21
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на законно забогателите!Да се множат тези ,които с труд,ум,предприемчивост,и упоритост !Стига сиромахомилство !
20
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво да направим сега? Понеже едните имат да дадът на тези които нямат ли? Ехеее ще имате да взимата. Неграмотни и мързеливи твари какви да са богати ли?
19
9
 
10
 
! Отговори
ПЕНЧО преди 7 години
До КЪМ ЖУРНАЛИСТИТЕ: ВЪПРОС Е СЪЩО , ЗАЩО "НАЦИОНАЛНИТЕ" ТЕЛЕВИЗИИ УВЕЛИЧИХА ДЕСЕТОКРАТНО ПОВЕЧЕ РЕКЛАМИТЕ ,ОСОБЕНО СЛЕД ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ. РЕКЛАМИТЕ ПОНАЧАЛО СА НЕЗАКОННИ ,ПАРИТЕ ОТ ТЯХ НЕ СА ЗА РАБОТЕЩИТЕ В ТЕЛЕВИЗИИТЕ ,КАКТО НИ ЛЪЖАТ. ПАРИТЕ ОТИВАТ ДИРЕКТНО В КАСИТЕ НА ПАРТИЯ ГЕРБ И ЗАТОВА СЕГА БЪРЗАТ ДА НАВАКСАТ. ПРОКУРОРА И ОМБУНДСМАНА СИ ПРАВЯТ ПАС. ЗАЩО ЛИ ?
18
1
 
9
 
! Отговори
ооо преди 7 години
излязоха на светло след офшорките и скриването на милиарди от данъци и неплащане на осигуровки и хоп изветляха нешата чак на 28г година, а преди това и още 45г
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дясна политика-политика на натрупването.Лява политика-политика на разпределението.Нека да не е дясна, да не лява, ама ако може по близо до средата.
16
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Не изключвай от списъка си Борисов,цветанов Доган ! Всичко са този списък . У нас който мина през властта през изминалите години е милионер. Затова на тези три партии от БСП,ДПС и Герб трябва да им се каже СТОП ! -за вас място в политиката няма ,защото сте ненаситни лами !
15
3
 
36
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Световната икономика е една огромна игра на "Monopoly", един ден целия балон от цифри, проценти и спекулации ще се пукне. Кой знае какъв ще е следващият период след тоя с хартийките наречени пари.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един друг Да, нормално е. За Перу, Сомалия, Чад, Боливия, Руанда...
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към н.9.Все ще ни останат за пушки,метли и други,за почистване!Чистотата е здраве!
12
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарите от БКП-БСП се трансформираха в капиталисти и с откраднатите пари на народа сега са милионери. За справка Гергов-свинаря , Нинова , Овчаров , Масларова , Дъбов и всички знайни и незнайни шефове на Позитано 20 . И сега пак искат да са на власт за да се грижат за хората като им увеличат пенсиите с 4.50 лв. на месец . Отврат.
11
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До свинаряНЕ ! Така е в Русия само ,но не и там на където бягат българите-западният свят. Синът ми беше в Англия само 6 г. дойде си купи си жилище в София, обиколи света ,купи си и два магазина . В България за колко години един млад човек с образование без връзки с номенклатурата може да постигне това ? То ва е постижимо у нас само ако крадеш ,само ако си син на комунист дето от години е в крадливата администрация или си нагъл бизнесмен !
10
2
 
42
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 7 години
Ей на туй му се вика напредък бе,секи става все по-добър,богатите още по-богати пък бедните и те още по-бедни демек усъваршенсват са де
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за трети остана писането по форуми, щото не са нито от едните, нито от другите.
8
0
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Бананова територия, ама и банани са 2.50 за килограм!
7
1
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Нека трупат, в един момент ще изземат всичките пари, а ние бедните ще останем без пукнат лев, защото работодателите у нас не искат да плащат! И вече няма да има, какво да ни вземат!
6
0
 
52
 
! Отговори
КЪМ ЖУРНАЛИСТИТЕ преди 7 години
Е ТОВА Е ВЪПРОС КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАДАВА НА ПОЛИТИЦИТЕ ! ДРУГ ВЪПРОС Е ЗАЩО АКО ИМ Е ПРАВИЛНА ПОЛИТИКАТА БЪЛГАРИТЕ НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ ? ВИЖДАТ ЛИ ПРОСЯЦИТЕ ПО УЛИЦИТЕ И РОВЕЩИТЕ В КОНТЕЙНЕРИТЕ И ЗАЩО ПОЛИТИЦИТЕ МРАЗЯТ НАРОДА СИ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ? ТОВА СА ВЪПРОСИТЕ А НЕ АЛА ,БАЛА......ВСЕКИ ДЕН ТРЯБВА ДА СЕ ЗАДАВАТ ТЕЗИ ВЪПРОСИ ! ВСЕКИ БОЖИ ДЕН !
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато е стани да седна няма да се оправим никога *** пример не трябваше ли областните да са от някоя друга партия рб или вмро например сложиха всичко от бсп що краино недопустимо и отктъде накъде архитект ще командва вече от ясно по ясно е че не се работи а юристите къде са адвокати
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бананова територия