КЗП погва соленото таксуване на SMS-и на кирилица, не било честно

Оператор пък натрапвал на клиенти нежелан TV канал, искал да си плащат за него
10 фев 2017 08:55,
50
КЗП погва соленото таксуване на SMS-и на кирилица, не било честно
Снимка: архив, Reuters

Комисията за защита на потребителите (КЗП) скочи срещу по-скъпите СМС-и на кирилица. Регулаторът е отправил покана за среща към трите родни телекома за изясняване на въпросите във връзка с различното таксуване на кратките текстови съобщения на родния ни език и на латиница, както и с новите правила за роуминга.

Това съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов. "Водим разговори, дори нашата комисия инициира среща, която ще се проведе следващата седмица с участието, надявам се, и на трите телекома, както и на колегите от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС)", бе категоричен Маргаритов, цитиран от "Монитор".

Още по темата
Проблемът с текстовите съобщения е, че ако са написани на кирилица, излизат значително по-скъпи, в сравнение със същия брой символи, но на латиница. На практика обаче операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят - ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три - две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки СМС-ът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.

Председателят на КЗП допълни, че има технически причини, свързани с криптирането на информацията, но при всички положения становището на регулатора е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 млн. души, ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука.

Във връзка с предстоящото отпадане на роуминга се изчаква произнасяне на европейския регулатор, като един от най-важните моменти е как ще стои въпросът с услугите без лимит.

"Трябва да има ясни правила по отношение на случаите, в които в родната си страна говорите без ограничение, но извън нея в рамките на Общността цената би се променила след достигането на определени лимити на мегабайти Интернет или период от време", поясни шефа на КЗП.

Той допълни, че не следва да се подписват нови договори. Възможно е само, съгласно очакването решение на европейския регулатор, да се допълни информация за това какви са лимитите на разговорите и на трафика на Интернет, когато абонатът е в чужбина. Добавянето на допълнителни услуги и увеличаване на цените за потребителите не трябва да има.
 
Маргаритов съобщи още, че е постъпил сигнал в комисията, според който един от телекомите добавя към пакета от телевизионни канали на настоящите си абонати още един за период от три месеца, след изтичането на който те ще продължат да го получават вече срещу месечна такса от 2 лв., освен ако изрично не заявят отказ от него.

"В комуникация с търговеца настояваме той да промени условията и да бъде възприет обратният принцип – само ако желае някой да ползва, тогава би трябвало да го заяви. В противен случай е редно автоматично технически да се направи така, че абонатът да не ползва и да не плаща", каза още Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: SMSсмскирилицаКЗП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Национална трагедия - SMS-ите се таксуват по 45, вместо по 15 стотинки.
24
2
 
9
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Сега очаквам скоро в япония граждански протести, щото видиш ли и на тях смс-а им е двоен. Последван от германия примерно, че там заради умлаутите и подобни става да кажем 20-тина % по-голям. СМС-а може да съдържа 160 БАЙТА по стандарт. Точка. Какво ще сложиш вътре - 160 латински символа, 79 кирилски, 79 японски, горното ляво ъгълче на картинка с нарисуван "К*Р" няма значение. Въпросната картинка въпреки, че е пак текст на кирилица и смс ще се прати на 30 смс-а. И какво, очаквате цена за 1?
23
1
 
7
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Разберете го, ментел, грабул или който и да е оператор по света не може да промени стандарта на работа на модемите. Едниственото решение е примерно да стане като с интернета - плащаш си за някаква квота твърда цифра а от там колкото изпратиш - толкова и е изчислена, че да се печели средностатистически. Но тогава ще има протести - как така пращаш един смс за месец, па таксата ти е 10лв, докато на другия пращаш 1000 е пак 10. И не сме само ние така, а всички ползващи сериозно не-латински символи.
22
2
 
5
 
! Отговори
Flex преди 7 години
#19 - как да е нелогично намесването на майкрософт? Плащаш си за някакъв диск с определен размер, какви са тея, че ще ти хабят двойно място за документ на кирилица? Съд!! Човек, глупаво е. Това е технологията и не зависи нито от нашите оператори, нито от програмисти, нито от който и да е, това е стандарт на повече години от четящите тука. Както тока, парното, бензина и каквото се сетиш го плащаш на количество, така и смс-а (при кирилца е двоен и те нищо не могат да направят по въпроса).
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато плащахме смс-и по 1.20 и после по 60ст никой не го видя. Сега като са жълти стотинки и ги дават на кило с договорите стана проблем.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представям си това да се беше случило в Щатите с СМС-и на английски какво щеше да се случи!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, Вселенския Патриарх и Папата нема ли да се включат в спора колко струва смс-а на кифлите в България????
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До FlexКак се представя информацията в компютъра/телефона не е работа на крайния потребител. Броят символи за ползващия е един и същ, независимо на какъв език пише. Това си е проблем на самия оператор и програмистчетата, които е наел да осигурят функционалността. А в конкретния случай намесването на Microsoft е меко казано нелогично.
17
1
 
8
 
! Отговори
Мда преди 7 години
До FlexНяма смисъл да им обясняваш. Да не говорим че още в телефона докато го пишеш ти показва разликата, дайте и Google и Ейпъл да съдим!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, дори за нова година вече не изпращам СМС-и, беше то в зората на телефоните, сега дори някой да праща има по 1000-2000 на месец...Пореден случай в който се вижда как органите СПЯТ и бездействат.
15
3
 
14
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Това си е чисто технологично и реално един смс на кирилица просто вътрешно се предава в няколко. Измислено е много преди тук да видим моб телефон. Ако пратиш ммс с картинка, който реално се дели на Х на брой смс-а ще ти се таксува навсякъде по света като Х броя смс. Кирилицата е същото, просто винаги навсякъде се е таксувало на брока смс-и, а кирилицата в утф-8 се кодира просто двойно. Цялата тая история е смешна. Ай да съдим майкрософт, че текстов файл с кирилица заема двойно място на диска.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре да ги погнат за СМС по 6 лева които харта незнайно как пускат без да искат... Пример- на моя телефон съм дезактивирл услугата СМС и видите ли, получавам някакви досадни реклами на игри и при затваряне на съобщението, ми се изписва неуспешно изпратен СМС. А ако нямах блокировка какво става...?! Ами става както преди години внучка ми затворил 10 такива съобщения за 3 минути и нацъкал 60 лева сметка от изпратени смс-си, забележете- през интернет. Изпратих жалби, но нейсе...внимавайте!
13
3
 
7
 
! Отговори
НАЛИ СМЕ В ЕС преди 7 години
Да , ама не, както казваше навремето един тъмносин седесар-журналист. В най-бедната страна банките печелят най-много, концесиите /НА ЗЛАТО, МЕД, ВОДА..../ са най изгодни. Както в КОЛОНИИТЕ на централна АФРИКА.
12
3
 
6
 
! Отговори
ТО ДА Е САМО СМС-ите преди 7 години
Всичко в ТЕРИТОРИЯТА РБ е МОНОПОЛ и празни приказки за наивните гласоподаватели
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един символ на кирилица е равен на един символ на латиница. Сто символа на кирилица са 100 символа на латиница. А тези не таксуват символите а таксуват байтовете - кодирането. Щото 1 символ на кирилица се кодира в UTF-8 с два байта.
10
2
 
11
 
! Отговори
7 бита преди 7 години
Идиотска работа - тия не разбраха, че става дума за обем памет и кодиране. Латиницата е в първата част на таблицата и е 2 на степен 7, т.е. тук са кодирани 30 специални символа, цифри, знаци и латински букви до 128 броя (да не забравяме големи и малки букви, т.е по 2). За кирилицата трябва още един бит памет, т.е. 2 на степен 8-*** до 256 символа.
9
2
 
15
 
! Отговори
Кон преди 7 години
Абсолютно неактуална тема, измислен конфликт тиражиран от електронни медии. Явно сценарият е общ, с единен център където измислят подобни проблеми, с които отвличат вниманието от изборите, от факта че ни ограбват ежедневно с изкуствени монополи, че си направиха 500 човека с привилегии, каквито нямаше и по времето на социализма, че по престъпен начин грабят от бюджета и се обогатяват тези въпросни 500 човека - депутати, министри и техните роднини, може би някой и друг приятел, ако имат.
8
10
 
11
 
! Отговори
ужас2 преди 7 години
Боже каква толерастия "отправил покана" може и танц да ги поканят корумпирани ИДДИОТИ !Прави се така:Без предупреждение 100млн лв глоба , следващия път умножено по 10 !Шо.рошоидни корумпирани толерасти !
7
3
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
В днешно време да си българин си е скъпо ,,удоволствие".а и повод за гордост-изпращаме най скъпите ес- е- меси в света
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига отвличали вниманието от важните проблеми в обществото! Някой изобщо изпраща ли смс-и? Идват избори и всички са се наточили за последното лапане, а вие с смс-и се занимавате.

Спонсорирани публикации