SMS-ът на кирилица – тройно по-скъп! Дискриминация ли е?

Азбуката ни – официална за ЕС, но не и за мобилните оператори
31 яну 2017 09:21,
125
SMS-ът на кирилица – тройно по-скъп! Дискриминация ли е?
Снимка: Reuters, архив

Кратките съобщения (SMS) излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български с кирилица в сравнение с тези, изпратени на език с латинска азбука или с български думи, транскрибирани с латински букви.

За дискриминационната практика се оплакаха потребители, които засекли, че за нормален SMS със 160 символа им удържали пари колкото за три, пише "Монитор".

"Десет години след признаването на българския език за официален език в европейския съюз, кирилицата за трета официална азбука, която Европейската централна банка слага на евробанкнотите, българска компания ни дискриминира, като ни кара да плащаме повече от два пъти когато използваме кирилица вместо латиница." Това написа Росен Златаров във Facebook.

Потребителят потърсил обяснение от мобилния оператор. След проверка на последната му фактура му обяснили, че лимитът за обем на кратко съобщение е 160 символа на латиница. Ако въвежданото съобщение е на официалния език на страната - българския, съответно на кирилица, лимитът бил 70 знака.

На практика операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят - ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три - две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки SMS-ът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.
 
Диферинцираното таксуване, както и размерът на SMS-ите на кирилица или латиница не са упоменати никъде изрично в общите условия с абонатите, твърдят потребители.

Самият Росен Златанов е обявил, че ще предаде случая на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита от дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съхранение на един символ на кирилица са нужни два пъти повече байтове, отколкото за символ на латиница. Пишете в гугъл utf-8 и четете. Там е обяснено.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност македонците ще защитят кирилицата по нсй-достоен начин, майтапът настрана. В България от 30 години не се намери един да се пребори с незнаето на (официалния!) бг език. Всички медии гърмят и заслепяват с блестящ полуграмотност:вие съе биЛ, А, вм вие сте биЛИ (за ед. ч., вие сте е фин от тези, който дте биЛ там, вм. вие сте един от тези, кпити са биЛИ там, 250 учениЦИ, ем. 260 учениКА, но се казва много учениЦИ и т. н. Има ли спасение за България от неграмотността?
112
0
 
0
 
! Отговори
Еди преди 7 години
До dfsСтандарта, който ти визираш обуславя наличието и използването на втори системен език, а не на кирилица или латиница. Няма разлика с кирилица или с латиница се ползва втория език, има само значения кой от двата езика се ползва.
111
0
 
0
 
! Отговори
Еди преди 7 години
До Новина на 20 годиниТе стандартите се развиват и усъвършенстват. Трябва в тази посока да се движи въпроса. Ако не беше така, още щяхме да сме на аналоговите телефони с вилки и шайби.
110
0
 
0
 
! Отговори
Еди преди 7 години
До МиПробвай са пратиш на френски, испански, португалски, немски или на който и друг език да решиш, който ползва латински букви, но не и езика САЩ.
109
0
 
2
 
! Отговори
Ми преди 7 години
Аз имам план в БГ с смси към всички и съм супер доволен.Не съм чел всички мнения по-долу, ама това е ОТДАВНА ИЗВЕСТНО, даже телефоните си изписват автоматично, когато смениш на кирилица, че е 70 символа (заедно с празните пространства). Просто смс'а, като не на латиница, съдържа допълнителна информация за езика!Като напишеш съобщение с 160 символа на кирилица, естествено, че ще го отчете като 3 съобщения. И не е само за кирилицата, а е за всички не-латиница езици. Кво мрънкате тогава
108
0
 
0
 
! Отговори
. преди 7 години
До АнонименТочно технологията трябва да те интересува, защото в случая самият оператор таксува стандартно за обем информация. Този стандарт е приет от производителите на мобилни апарати. Как по-точно очакваш операторът да разбира, че си писал на кирилица? Искаш някой да ти чете смс-тите ли? За телекома твоите бръщолевения просто нули и единички.Разбира се, по-лесно е да плюеш без да си правиш труда да разбереш. Всички, които не ползват латиница са 'прецакани', айде стига с тия глупости
107
1
 
8
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Божее има много прости хора, първо трябва да се позаинтересуваш как телефона разделя съобщението. Когато пишеш на кирилица телефонът, НЕ операторът разделя съобщението. При операторите излиза, че ти си писал няколко смс-а, а не един, защото никой не седи до телефона ти, за да ти брои съобщенията. Другото което е при операторите не излиза на какъв език е съобщението, може и на китайски да е то си е смс. Ако не сте доволни пишете на Apple, Samsung, Sony и т.н. да си променят технологията.
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 110 - аза пиша СМС. като ходя в Македония, роумингът ми е дост скъп - 6-7 лева на минута за едната страна и 4-5 - за другата. за това предпочитам да пускам СМС-и по лаптопа.
105
1
 
4
 
! Отговори
просто минаващ преди 7 години
глупости на търкалета. Дължината на съобщенията зависи от самия телефон. Оператора не определя броя на символите. А съобщенията на кирилица са 70 заради използването на unicode за езици, които пишат на кирилица. Едно време начина на кодировка се избираше от телефона, но сега със смартфоните кодировката е по подразбиране.
104
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tova e porednata alchnost na baza patriotizum.Yajte mi chorapite s gorchica
103
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 110Аз питам, в 21 век, кой таксува вече смс-и!?В нормалните държави, тарифните планове идват с неограничени минути и смс-и към всички оператори, а разликите в цените идват главно от количеството мобилен интернет.
102
0
 
8
 
! Отговори
???? преди 7 години
Вий в кой свят живеете?
101
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Начин има, ако много мрънкате ще напраят смса с 50 символа и пак ще са напред. Отделно кой 2016 пише смс и?! Разни *** с нокия с фенерче???
100
7
 
2
 
! Отговори
Rti преди 7 години
Поредната глупост от екипа на днесбг. Я си пишете за вашите работи там за бойко или за бспто
99
8
 
3
 
! Отговори
1 SMS = 140 байта преди 7 години
До 107Ама защо някой друг трябва да ти плаща сметката, когато не си наясно с технологията? Неинформираността не е причина за това някой друг да ти плаща сметките.
98
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, защо се фокусирате върху технологията? Тук ключовият въпрос е ЦЕНАТА! Мен не ме интересува какъв е стандартът, каква е технологията, има ли или няма различен лимит при латиница и кирилица (факт е, че има), а ме интересува за ОФИЦИАЛЕН език във ЕС и което е много по-важно, в БЪЛГАРИЯ да не ме таксуват тройно! Като е лимитация на стандарта, операторът да си поема тройната цена и да си я покрива сам, да си я изисква от ЕС или от който и да било, но не е от потребителя или държавата (данъците)
97
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има различни SMS, има скрити SMS-и за които ние не разбираме, има флаш SMS които не се записват в Inbox-a. Явно SMS-a не е нещо фиксирано което не се променя
96
0
 
3
 
! Отговори
nn преди 7 години
До АнонименХайде, ако обичаш пак прочети.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Погледнах стандарта и специално часта описваща полетата в SMS. Има поле, което описва типа на SMS-a и е предвидено да има максимум 255 типа такива съобщения. Умните хора които са писали стандарта са оставили резервирани типове, които да се използват при бъдещо развитие на стандарта. Значи може да се задели един тип за локализирано съобщение с кирилица. Този тип съобщение дори е хубаво да бъде безплатно за полза роду