Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!

Ако бързо отстраним нарушенията, ще възстанови плащанията, но с корекции
Обновена: 13 фев 2017 12:00 | 13 фев 2017 11:49,
334
Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!
Снимка: архив Булфото

Европейската комисия спира плащанията по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това обяви служебният просветен министър Николай Денков.

Причина за това са констатирани нарушения, които са изброени в предупредително писмо. В него се казва, че на България се спират междинните плащания. Ако страната ни отстрани проблемите в кратък срок, плащанията ще бъдат възстановени, но с финансова корекция.

"Същността на доклада, който получихме от ЕК, е че, това е така нареченото "предварително писмо", с което Комисията идентифицира набор от проблеми, в резултат на които тя спира междинните плащания“, каза министър Денков, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той обясни, че това означава, че ако България поиска да ѝ бъдат изплатени средства по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови.

Денков съобщи, че забележките в писмото не засягат съдържанието и структурата на оперативната програма.

Докладът се отнасял за начина, по който министерство на образованието управлява дейностите по програмата във ведомството. Министърът уточни, че става въпрос за неясно разпределение на функциите между три вида звена - това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им.

Зам.- просветният министър Ваня Стойнева обясни, че вече са разработили няколко варианта за поправяне на нередностите. Те предвиждат обособяване на отделно звено за изпълнение на проектите, реорганизация на екипите, балансиране на състава им и включване на външни експерти. Планира се да бъдат привлечени и компетентни експерти, запознати с усвояването на евросредствата.

Вариантите ще да бъдат договорени с ЕК.

Стойнева обясни, че Комисията няма да отпусне пълните средства по проектите, по които са идентифицирани грешки и тези разходи ще бъдат за сметка на МОН. Тя уточни и че по програмата има 116 договора за 324 милиона лева. Общо 180 млн. лв. е стойността на проектите, за които ЕК е установила проблем.

Министър Денков обясни, че размерът на финансовите корекции зависи от това доколко се разпростират идентифицираните грешки.

"В някои от вариантите ще ни трябва до три месеца, в по-тежките реалистичния срок е около 6 месеца, така че ще се отиде и в следващото правителство" , каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мега Куна е за съд и затвор!
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми намери си друга професия, бе Даскале! Руска пропаганда било... отивай да копаш на село и не се доближавай до училище!!!
75
5
 
4
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Спокооооо сега БСП "ще ни оправят"
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ясно, докато не спре да се краде да не пускат нито стотинка.
73
2
 
12
 
! Отговори
КУНЕВИЦА преди 7 години
кога е вършила нещо полезно за страната. Като преговарящ спря 4 блока на АЕЦ. Като комисар не си спомням и 1 нещо полезно да е сторила. А работата и в правителството е видна....
72
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен67Поддържам те напълно! След 2020 спира по договор всякаква помощ отвън.Оставаме само с това,което сами си произведем.Кой ...л ....л, какаМара се ожени, грубо казано. Ще си останем с бежанците , базите, и чуждите фирми, изкупуващи всичко на безценица.Роби в собствената си страна. Предадоха ни и ни продадоха на времето още..
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За една година рублата е увеличила стойността си спрямо долара с 25% - от 80 рубли за долар началото на 2016 днес е 60 рубли за долар. А еврото и ЕС се срутват.
70
4
 
5
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Аз от брюксел кървави пари не искам. Ако англуя чакаха пари от брюксел, още щяха да са с шотладските вили. Искам брюксел да ни остави намира.заради 1 млрд гидишнонот брюксел, позволяваме да чужди компании да изнасят много повече от тук, банките, концесиите, веригите магазини тецовете. Тези изнасят поне 5 млр всяка година
69
2
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До СТРАНДЖАТАМммм, ще видим пак цирковата трупа на "красивите, умните и ранобудните". Верно е, че тая година е годината на Петела и в нея, изкукуригалите ще са много. И ще са паднали на паралментарните избори гербери. За втори път. Какво унижение, какъв срам;)))
68
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е вие какво очаквате беее хорааа??? Червения генерал толкоз може, беше у Брюксел и това е договорил! По-добре от нищо я!!!
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакаме американския танкер с евтина шистова газ.
66
2
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Навремето българската наука се финансираше от Българската държава. Това просто, за сведение на демократите. Няма как да имаш наука, при държава от много лош африкански тип.
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Боко-тиквата се кълнеше миналата седмица че нямало такова нещо.Дори иѝкараха едно ФАЛШИВО писмо от някаква румънка в ЕК че всичко било ОК.Само за тази ЛЪЖА трябва да го обесим на пилона на Народното Събрание.
64
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен56 Колко от членовете на служебния кабинет са от БСП, и колко от Герб?Ако за това намекваш? Иначе-браво на Герджиков! Няма да се разиграват батални сцени по махалите, с главни действащи лица Фидосова, или други от Герб, а полицая да се обръща на другата страна и да казва после-не съм видял. И това го имаше, както и строежи за милиони, все от гербаджийски фирми. Ако още не си разбрал, заради наглостта ви, некадърността,докарвате зорлем БСП на власт.
63
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Язък, сега как ще довършим ГОУЕМИЯ шлем??? БйеСйеПйе-то пак му клъцнаха паричките....Тия у ЕУто не знаят ли, че ще спройм БеляНЕ?
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така или иначе от цялата тази "програма", един едничък лев не е отишъл до който трябва. Всичко е източено. На кой му дреме че спрели някакви джобни за БХ и хората му???А нас по родителските срещи ни лъжеха за безплатни кръжоци по европрограми и т.н....в края всичко е платено, а "проектите" все с едни лъскави имена.
61
2
 
19
 
! Отговори
СЛЕД ГЕРБ ПОТОП преди 7 години
не от мед и масло, а далавери, кражби и чист бандитизъм
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама ние от Европа ли чакаме пари за да се образоваме и развиваме наука? Ясно защо ни е такова нивото.Сега след като Радева взе властта от Русия ли ще чакаме да ни образУва?
59
3
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
"Наука и образование за интелигентен растеж". Г-да европци, като гледате капацитета и осанката на Боку Тиквата, аджеба, какъв "интелигентен растеж", очаквате? Растеж наистина има, ама за такъв растеж, навремето се казваше: "Расло, расло, де е пасло?";))) При нас има буквализъм на растежа:))) Расте не главата, а бухалката в ръката!
58
4
 
15
 
! Отговори
анти преди 7 години
Грешките са от управлението на Борисов и Кукевица.Да отговарят мръсниците