Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!

Ако бързо отстраним нарушенията, ще възстанови плащанията, но с корекции
Обновена: 13 фев 2017 12:00 | 13 фев 2017 11:49,
334
Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!
Снимка: архив Булфото

Европейската комисия спира плащанията по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това обяви служебният просветен министър Николай Денков.

Причина за това са констатирани нарушения, които са изброени в предупредително писмо. В него се казва, че на България се спират междинните плащания. Ако страната ни отстрани проблемите в кратък срок, плащанията ще бъдат възстановени, но с финансова корекция.

"Същността на доклада, който получихме от ЕК, е че, това е така нареченото "предварително писмо", с което Комисията идентифицира набор от проблеми, в резултат на които тя спира междинните плащания“, каза министър Денков, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той обясни, че това означава, че ако България поиска да ѝ бъдат изплатени средства по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови.

Денков съобщи, че забележките в писмото не засягат съдържанието и структурата на оперативната програма.

Докладът се отнасял за начина, по който министерство на образованието управлява дейностите по програмата във ведомството. Министърът уточни, че става въпрос за неясно разпределение на функциите между три вида звена - това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им.

Зам.- просветният министър Ваня Стойнева обясни, че вече са разработили няколко варианта за поправяне на нередностите. Те предвиждат обособяване на отделно звено за изпълнение на проектите, реорганизация на екипите, балансиране на състава им и включване на външни експерти. Планира се да бъдат привлечени и компетентни експерти, запознати с усвояването на евросредствата.

Вариантите ще да бъдат договорени с ЕК.

Стойнева обясни, че Комисията няма да отпусне пълните средства по проектите, по които са идентифицирани грешки и тези разходи ще бъдат за сметка на МОН. Тя уточни и че по програмата има 116 договора за 324 милиона лева. Общо 180 млн. лв. е стойността на проектите, за които ЕК е установила проблем.

Министър Денков обясни, че размерът на финансовите корекции зависи от това доколко се разпростират идентифицираните грешки.

"В някои от вариантите ще ни трябва до три месеца, в по-тежките реалистичния срок е около 6 месеца, така че ще се отиде и в следващото правителство" , каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На колониалните аборигени не им трябва да знаят много-много. И без друго взеха да надигат глава, милите. Ей сега с дьордовия *** да ги лепнем през ръцете.
56
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахаха!!! Значи БСП СА НА ВЛАСТ ;-) браво браво!
55
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГОСПОЖА ЙЕСНа госпожа Йес и отпускаха пари, но на товаришч Эст му спряха парите, като защита европейски пари да не отиват към Москва по престъпни бесепарски схеми.
54
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Как един пожарникар за една нощ стана генерал,телевизионен герой, и с един нищо не значещ физкултурник чантаджия в МВР направиха голяма партия ,че и избори спечелиха-с жълти стотинки сигурно,или защото са много умни и талантливи.Кога му стигна времето партия да прави,апартаменти да купува 6 бр таман -помислете си вие това нещо с заплата на държ служител от МВР можете ли да постигнете за 1-2 години.Абе някого някой прави на ***,ама кой кого не знам.
53
3
 
13
 
! Отговори
БХ преди 7 години
Неред е министерството на културата... там какви батаци има,каква шуробаджанащина. Пияндурника който беше там досега също ще трябва да отговаря един ден. Скоро ще има новини и за там...
52
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първия успешен ход на червения льотчик-президент...300 милиона по-малко....по спирането на парите ще ги познаете...;-) А уж летя сам със спартана до Брюксел....лоши порица спряха му паритееее...
51
5
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Как ми се иска сега, някой да ни обясни тук, че план Ран-Ът няма, че не ни готвят заобслужващ персонал само, или за буферна зона....Не се бойте, ние сме горди европейци сега.Ще сеоправим, като дойде пак Бойко, ще вдигне заплати и пенсии и ще пуснат пак фондовете! Бързо в църквата, вместо да пишете-палете свещи за това!Месията пак ще дойде. Може и да доизкара до края 3-тияси мандат, а обещаното-накрая, до тогава-я камилата-я камиларя.Още ли сте тука? А ,да, и Путин е лошо джудже.
50
4
 
19
 
! Отговори
Армагедон преди 7 години
Където е минал ГЕРБ - трева не никне. Където е минала Пръмовица - остава радиация за 500 години. През нашето образУвание минаха и ГЕРБ и Пръмовица. Представяте ли си какво е станало? Тотален погром!
49
2
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Другарката Кунева и още няколко екземпляра много успешно изиграха ролята на троянски кон, вдясно не остана нищо читаво след тяхната намеса през последните години
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И колега, или колежке, кога БСП спечели парламентарните избори, колко депутата имат, и кога съставиха самостоятелно кабинет, смениха областните управители и началниците на Рпу по места?"Я вземе се събоди, това на 80% вече е изпълнено....скоро остава само РПУ-тата...А по спрените пари може да ги познаете!!!
47
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-жа Кунева-Пръмова, не беше ли министър на образованието в управлението на ГЕРБ до преди няколко седмици?Заради нейното некъдърно управление ли Брюксел сприра парите за наука и образование?Ми гласувайте пак за ГЕРБ!
46
3
 
16
 
! Отговори
ГОСПОЖА ЙЕС преди 7 години
наричана от народа СНАХАТА на ЦК, е женския вариант на хамелиона другаря-господин ИВАН КОСТОФФ, или ТИКВАТА - бивш комунист-после бандит, и много други другари в миналото , а сега неуважавани господа и госпожи, псувани от всички
45
6
 
22
 
! Отговори
Истината за Тиквун преди 7 години
Тунели се сриват, на прясно ремонтирани гари им падат покривите, европейците спират парите, заради нарушения на ГЕРБ, престъпността вилнее като в 90-те. Тиквата върна страната в детската градина. Това е истината.
44
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Само БСП и Путин са виновни -да знаете.Това ви го казват и Бойко и Раданчо и вся синя ***.Те никога не лъжат -вярвайте им.Само манипулират,но виждате ли морала не им позволява,а у тях" морал" колкото си искаш даже могат да се удавят в него.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГерберастияАко пиша "+", това означава че съм съгласен с твърдението ти. Няма знак че това е ирония, за да се постави"-". Каша!
42
2
 
22
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Бийко и образование, магаре и космос. Важното е че има пари за стиропор и асфалт. Те един ден ще произвеждат блага.
41
5
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен44 И колега, или колежке, кога БСП спечели парламентарните избори, колко депутата имат, и кога съставиха самостоятелно кабинет, смениха областните управители и началниците на Рпу по места?Май или съм проспал това, или имате ясновидски способности?
40
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По това може да познаете, че червените са ТУК - спиране на парите от Брюксел.....те са професионалисти в това!!!
39
2
 
17
 
! Отговори
ТИКВО ПРОСТА, Я КАЖИ преди 7 години
За ЗАТВОРА ли си ТИ
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гласувайте пак за блока и герб ..... вече да се закрива тази държавица