Масови проверки на каските на скиори и сноубордисти

Акцията е на ДАМТН и ще обхване магазините
15 фев 2017 11:20, Красимир Ангелов
7
Масови проверки на каските на скиори и сноубордисти
Снимка: Булфото

По разпореждане на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Александър Манолев, стартира национална кампанийна проверка "Безопасни зимни спортове 2017". По време на акцията инспекторите на агенцията ще проверяват каски за скиори  и за сноубордисти, които се предлагат в търговката мрежа в големите градове и зимните курорти, съобщиха от агенцията.

Каските за скиори и сноубордисти са един от най-важните лични предпазни средства при практикуване на зимни спортове. Те гарантират безопасността на потребителя от евентуални травми на главата. Затова ДАМТН провежда масирана проверка на тези продукти за поредна година.

Данните показват, че следствие на контрола значително намаляват случаите на несъответствия. През 2015 г. инспекторите са констатирали, че около 42% от проверените каски не отговарят на изискванията. За девет от тях ДАМТН е издала заповеди за спирането им от разпространение и изтеглянето им от пазара.

През 2016 г. са проверени 134 вида каски, които са се предлагали на българския пазар. От тях около 28% или 37 вида са били с констатирани несъответствия. Само за 2 модела се е наложило спирането им и изтеглянето им от пазара, отчитат от агенцията.

Сред най-честите нарушения, които инспекторите са установили през изминалите две години, са липса на превод на български език на задължителни информационни текстове, които трябва да са нанесени трайно на всяка каска. Според експертите това би затруднило потребителя при избора на правилната екипировка, което от своя страна ще доведе до риск за него при нейната употреба. Друго установено несъответствие е липса на инструкция на български език.

Масовите проверки ще продължат цялата седмица, като в нейния ход ще бъдат проверявани търговски обекти, където се продават каски за скиори и сноубордисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо ги спирайте от движение и ските на трупчета.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре да проверяват превода на български дали е направен точно, че понякога българската лепенка само ми пречи да разбера нещо от английската, понеже е залепена и отгоре, а вътре пише глупости
4
2
 
15
 
! Отговори
ined преди 7 години
Кара си значи скиора по пистата и изнивиделица от едно борче изкача катаджия и му иска каската за проверка. Сигуно след време ще искат каските да са с регистрационни номера, да минават годишен преглед и с платени гражданска и винетка.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той и Шумахер беше с каска като си удари главата, ама няма късмет ... ако не беше толкова известен и не бяха световноизвестните неврохирурзи да си е отишъл още същия ден.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кипи безсмислен труд...
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи каската може да е супер-дупер, връх на технологията, обаче понеже нямала етикет на български била опасна...