Машинно гласуване ли? Не се намери фирма авантюрист!

Обществената поръчка е за една фирма, а машините – 13 000
21 фев 2017 07:23, Мария Захариева
46
Машинно гласуване ли? Не се намери фирма авантюрист!
Снимка: Булфото, архив

Машинното гласуване се отлага за друг път. Нито една фирма не е подала оферта за участие в обществената поръчка, а срокът изтича днес. Сигурно е, че няма да се намерят авантюристи, които да жертват 650 хил. лв. Толкова е гаранцията за качествено изпълнение, което в краткия срок е невъзможно.

"Няма да участваме в търга. Поръчката е неизпълнима, тъй като времето е изключително малко. Убедени сме, че няма фирма, която може да се справи и да достави устройствата." Това заяви Елеонора Съйкова от единствената фирма, която досега сама или в консорциум е осигурявала машините за експериментално гласуване, пред "Труд".

Още по темата

Съйкова коментира, че нито едно дружество не би рискувало добрата си репутация, хвърляйки се в приключение с опит за доставка на устройствата за вота. Времето за осигуряване на машини в най-добрия случай ще е около 20 дни, през които трябва да се направи сертифициране, да се осигурят експерти – около 3000, които да поддържат устройствата в изправност в деня на вота.

Експертът призна, че в страната ни няма такива устройства. Досега те са вземани под наем и връщани след изборите. "В момента има 500-1000 машини в Амстердам, откъдето могат да бъдат докарани с тирове. Но и за тяхната доставка времето е недостатъчно", каза още Съйкова. Тя обясни, че очакванията били ЦИК да обяви поръчката на лотове и така повече дружества да се включат в нея. При подобно задание нямало да е толкова непосилна доставката. Сега една фирма трябва да се ангажира с осигуряване на 13 000 устройства.

Невъзможността да се гласува с машини може да се превърне в повод за оспорване на вота пред Конституционния съд, коментираха юристи. Самият служебен премиер Огнян Герджиков вчера също допусна подобна възможност.

"Законът за машинното гласуване е факт и ние сме длъжни да направим всичко по силите ни. Дали ще се явят и колко фирми, не знам. Възможно е обаче да се направят опити да се оспорят изборите, ако не протекат с машинно гласуване. И ако се случи такъв вариант, Конституционният съд трябва да каже дали е опорочен или не изборният процес – мисля, че не би трябвало да става така и да има нови избори", коментира Герджиков.

Според професора по конституционно право Пламен Киров също има хипотетична възможност за оспорване на изборите, ако не бъдат осигурени машини. "Няма основания обаче вотът да бъде обявен за незаконосъобразен, тъй като ничие изборно право няма да бъде нарушено", заяви Киров. 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Казваш, че президента Радев е трябвало да наруши Конституцията според теб. Браво, ставаш за гербераст.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевадно Радев е допуснал груба грешка
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МС и ЦИК трябва да организират законни избори. Двата органа на изпълнителната власт имаха близо половин година след президентските избори да се подготвят за парламентарните избори. Президентът, който назначава МС е допуснал грешка като не е взел впредвид, че машини за гласуване няма. Ако беше направил изявление, че поради грешки на предишното правителство е нужно датата на изборите да се промени, то всички щяха да приемат това. Вместо това, той назначи МС и настрочи избори през март.
35
0
 
1
 
! Отговори
Избирателен кодекс преди 3 години
Осигуряването на техниката за изборите е задължение на изпълнителната власт, вкл. и осигуряването на пари за закупуването й или вземането й под наем. Казано накратко, правителството на Бойко Борисов трябваше да осигури тези машини веднага след приемането на промените в закона свързани с машинното гласуване и те сега трябваше да са налични, а не ден-два преди изборите, да не е ясно дали ще има машини за гласуване.
34
0
 
1
 
! Отговори
Избирателен кодекс преди 3 години
Чл. 18. (1) Подготовката и организирането на изборите се осъществяват от избирателните комисии, органите на изпълнителната власт и другите институции в съответствие с правомощията им по този кодекс. Органите на изпълнителната власт и другите институции осъществяват дейности от организационен и технически характер по осигуряването на избирателните комисии, включително с бюлетини, изборни книжа, техника, консумативи и други материали. ....
33
2
 
2
 
! Отговори
81347-1 преди 3 години
До Бай Хей 30
Ми точно от 2 години е някъде решението ,ч е ще се гласува машинно
Сега ГЕРБ дали нарочно , или поради некомпетентност не са го изпълнили , кой е виновен
32
0
 
7
 
! Отговори
я малко по-сериозно преди 3 години
кви компютри ги гони някой ?????
Къв Радев ги гони други ?????
Някой от вас виждал ли е машина за " машинно гласуване " ????
Ми нали трябва да минат сертификация !!!!!!! Как ще стане това за 2/3 месеца ?????
как се наемат 13000 изделия от каквото и да е !!!!!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно нещо се разбра от целукупния народ, законодателната власт пише закони, а изпълнителната власт не ги чете
30
1
 
8
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 3 години
поредната простотия я завряха в кучи г-з... като тъпия чалгаджийски референдум!
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев и ЦИК имаха пет месеца да намарят машини за гласуване, но уви не успяха!!!
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във века на компютрите една шайка безделници искат да ме убедят че не могат да намерят десетина хиляди комп-а - ха ха ха
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорността за провала на изборите е на президента Радев
26
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Има два варианта за решение. Първият е, че изборите са законни и се признават и без машините за гласуване, което ще е най-нормалното решение. Вторият вариант е един повтарящ се цикъл: избори - оспорване на вота - касиране на изборите, нови избори оспорване - касиране и т.н., докато не се доставят тези 13000 машини, което може да отнеме примерно година или две, т.е. за избори с машинно гласуване, трябваше правителството на Бойко Борисов преди една-две години да започне закупуването на машините
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството на Бойко Борисов трябваше да осигури тези машини, а не сега, когато няма време, да се търсят тези машини. Въпросът е, че няма как да се търси отговорност на Бойко Борисов за несвършената работа.
24
4
 
5
 
! Отговори
гошо преди 3 години
машинното, а също и електронното гласуване са измама с цел фалшифициране на изборите.
Нашите депутати-*** приемат безумни закони с цел да изтощават обществената енергия в безсмислени дебати и в края на краищата да създават и усилват усещането за отвращение от инструментите на демокрацията.
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният хаос от управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ.
22
0
 
4
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 3 години
Нали тези от ЦИК са наши хора? Къде ще им търсим "топли" местенца от тук нататък ? Те са спецове в правенето на избори. Други няма. И нямат вина , че политиците ни се мъчат, да им натресат някакви машини, които холандците изхвърляли. А причината, да ги изхвърлят нидерландците, била съвсем друга. Ама ние не я знаем. Може би са решили да се учат да броят. Тяхна си работа...... Нашите знаят. Как хубаво ни пребараха за последния Референдум , нали ?..... Кеф.......
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Румен Радев избърза да насрочи служебни избори и резулатата е налице - хаос и беззаконие
20
0
 
4
 
! Отговори
До 13 '123' преди 3 години
Лъжеш!
Служебното правителство няма мандат - ще го има, докато не се състави редовно правителство. Искал си друго да кажеш - да се отложат изборите с месец-два, но това противоречи на Конституцията.
Нищо не пречело да се удължи мандата на служебното правителство .....
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът радеффф и назначеното от него правителство се провали при организирането на честни и законни избори.