Безработните у нас си търсят работа с…. връзки

Над 81 000 са трайно безработните – повече от 2 години
23 фев 2017 07:38, Елка Василева
57
Безработните у нас си търсят работа с…. връзки
Снимка: архив, Булфото

Две трети от безработните българи търсят работа с помощта на роднини и приятели, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

В края на миналата година без препитание са били 214 900 българи, 158 100 от които са разчитали на връзки, за да намерят нова служба. Два пъти по-малко са хората, решили да намерят нов работодател чрез бюрото по труда. А явилите се на конкурс за свободна позиция са били едва 37 400 души, пише "Монитор".

„Един човек търси работа по няколко канала“, уточняват от НСИ. Има и такива, които изобщо не търсят работа, признават от Агенцията по заетостта (АЗ). „Най-често това са трайно безработни, които вече са изгубили и трудовите си навици“, твърдят от АЗ.

Според националната статистика търсещите работа повече от 2 години са 81 100. За тях от социалното министерство предвиждат опреснителни курсове по различни професии и програма за ограмотяване.

Освен това продължително безработните ще бъдат насочвани към специални ателиета за работа в бюрата по труда. Там търсещите работа ще се обучават да пишат автобиография и как да се държат на интервю. Трайно безработните в малките градове и села ще бъдат включени в схема за временна заетост, в която ще помагат с малки ремонти и поддръжка на дома на възрастните семейства.

И през тази година Агенцията по заетостта ще продължи мярка „Младежка гаранция“, при която се ангажира да намери работа на младежите до 4 месеца след като завършат училище или университет.

Данните на НСИ показват, че в последното тримесечие на 2016 г. 34 300 от безработните са търсили първата си работа. 16 900 пък са станали „клиенти“ на бюрата по труда, след като напуснали работа заради конфликт с шефа и колегите. Други 62 000 са останали без препитание след края на временна или сезонна заетост.

Според статистиката в края на миналата година висшистите без работа са били повече от тези с основно или по-ниско образование. Близо 32 000 нашенци с тапия от ВУЗ са търсили реализация на трудовия пазар, докато безработните, учили до 8-и клас, са били над 22 000.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
39
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Толкова за "доверието" на българите към бюрата за трудова заетост! Предлаганите места обикновено са "последната дупка на ка*ва*ла", и предлаганата заплата е по-скоро милостиня!А местата, които си заслужават усилието - изобщо не стигат до бюрото по труда! Още по-зле е в държавния сектор - топлите местенца се раздават на "наши хора", и обявяваните конкурси са на принципа - "мижи куме - да те лажем" По*рнографията трайно се е настанила на пазара на труда в България!
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само с връзки, а и по роднинска линия. Ето ме мен,мама ме роди много загубен,чак отчайващо пpocт,като тати. Пробвах да работя,но не става, трябва акъл. Сега татю ще ме уреди в милицията, също като него и дядо. Ама явно джинса ни е такъв, нищо не става от нас.
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шуробаджанащина! И тези с качествата и уменията, трябва се доказват денонощно. Този с връзките е подставено лице, борави умело с информация в угода на шефа. Въртят интригите и клюките, докато другите здраво работа и за тях. Така, кадрите с умения ги правят"маймуни"и ги товарят с работа, докато тези под юрисдикцията на шефове са богопомазани. Къде е конкуренцията, при подобен вид "парашутизъм?"
5
7
 
24
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Трайно безработен.....Работя три месеца в бедна Гърция, изкарвам 15 000 лв.Връщам се в България.На морето работя три месеца мазач по хотелите, изкарвам към 10 000 лв.През останалите 6 месеци съм безработен, много ми е тежко....кафенета, почивки, разходки.Като сметна 2000 лв ми е заплатата месечната, което е добре за безработен 6 месеца ...Работете си по 8 часа, цял живот..
4
15
 
4
 
! Отговори
Men преди 7 години
Мдааа то затова са и безработни, явно за нищо не стават и разчитат някой да ги уреди. Само че от бая време вече не става така
3
5
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Преди да ги обучават да пишат автобиографии не е лошо да ги научат да четата и пишат , че те освен да лапата помощи и да метат за нищо друго не стават ясно е за кои иде реч.
2
1
 
38
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Нищо ново. И при социализма беше така. В предприятието в което работих 80% от персонала беше от селото на директора.И всички бяха с работническо селски произход.Абе вземи го там на работа, да не маа *** по улиците.Затова и икономиката ни беше толкова силна.А иначе конкурсите са бош лаф работа и всички го знаят.Винаги печели човека на директора.Затова да се премахнат.
1
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ходи в германия да станеш зомби.Там те народ нямат имат роботи това е.

Спонсорирани публикации